Rocky de Bever bekijkt Hansa Park in 2018

Logo Hansa Park7 mei 2017 was Rocky de Bever voor het eerst in het Duitse pretpark Hansa Park. Dit jaar, zomer 2018, wilden wij Hansa Park opnieuw bezoeken. Dit pretpark ligt aan de zee, vlakbij het plaatsje Sierksdorf. Het pretpark werd geopend op 15 mei 1977 onder de naam Hansaland. In 1987 werd het park omgedoopt tot Hansa Park. Het attractiepark telt vandaag de dag bijna 40 attracties! Extra spannend: in 2019 opent hier de hoogste gyro drop tower van de wereld. Wij wilden onder andere de bouwplaats graag eens bekijken. Daarom reisden we eind augustus af naar het pretpark aan de Oostzee.

Aankomst

Hansa Park ligt niet vlak over de grens. Vanaf Utrecht doe je er zonder files en tussenstops 5 uur over met de auto. Maar dan krijg je ook waar voor je geld is onze mening. Bij aankomst wachtte ons een schone en vrolijke ingang, compleet met fanfareband. Alles was mooi gedecoreerd in de stijl van oude Hanzesteden. De natuur in het prak was mooi aangelegd en er was geen afval op de paden te bekennen. Ook de attracties, waarvan sommige ruim 30 jaar oud zijn, verkeerden in goede staat. Je kunt duidelijk zien dat dit pretpark haar attracties goed verzorgt. Over attracties gesproken, er is een gevarieerd aanbod. Zowel voor allerkleinsten als voor thrillseekers! Daarnaast is er in april 2018 een nieuwe attractie geopend: Barcos del Mar.

Attractieaanbod

Achtbanen

In Hansa Park staan 7 achtbanen, waarvan der Schwur des Kärnan de meest extreme is. Deze achtbaan opende in 2015, is 73 meter hoog, 1235 meter lang en gaat maximaal 127 kilometer per uur. Der Schwur des Kärnan is onze favoriete attractie! Zo’n achtbaan als deze hebben we nog nooit meegemaakt. De verticale lifthill zit verstopt in een 79 meter hoge toren. Als je naar boven wordt getakeld, val je ineens tientallen meters achteruit. Wat een waanzin! Geweldig en uniek in de wereld deze 60 meter achterwaartse val op een verticale lifthill. Deze achtbaan valt niet uit te leggen, je moet ‘m gewoon doen!

Na Kärnan is de Flug von Novogrod de meest extreme achtbaan. Gebouwd in 2009 door Gerstlauer, net als Kärnan, gaat deze gelanceerde achtbaan maximaal 105 kilometer per uur. De coaster is 750 meter lang en kent, net als Kärnan, een verticale lifthill. Het bijzondere is dat bij Flug von Novogrod de drop na de lifthill meer dan 90 graden bedraagt en dat de karretjes speciaal werden gebouwd. Ze moesten namelijk een magnetische lancering en een ritje met de kettinglift aankunnen. Mooi gethematiseerde achtbaan deze Flug von Novogrod, met een gaaf achtergrondverhaal. Zeker de moeite waard!

Eén van de klassieke attracties van Hansa Park is achtbaan Nessie. Deze achtbaan is nog van Schwarzkopf, de bouwer die de Thunder Loop / Looping Star in Slagharen ook bouwde. De 26 meter hoge Nessie staat al sinds 1980 in Hansa Park. Hoewel de achtbaan een ratelend en piepend geluid maakt, haalt ie nog steeds snelheden van ruim 80 kilometer per uur. Naast Nessie staat Razende Roland: een mijntreinachtbaan uit 1993. Deze achtbaan is 16 meter hoog, gaat maximaal 50 kilometer per uur en is 522 meter lang. Leuk en soepel baantje voor de wat kleinere bezoekers met hun ouders.

Voor de wat kleinere bezoekers zijn er nog 2 leuke achtbanen: de slang van Midgard en de kleine Tsaar. De slang van Midgard opende in 2011, is 200 meter lang en 10 meter hoog. De topsnelheid bedraagt 40 kilometer per uur. Het is een leuke familieachtbaan met mooie effecten. De kleine Tsaar is een nieuwere achtbaan, geopend in 2017. Het is een kleine, compacte achtbaan voor de allerkleinsten. De lengte is 54 meter, de hoogte is 3 meter en de topsnelheid is 20 kilometer per uur. Tot slot is er nog de Crazy Mine, een oncomfortabele achtbaan uit 1997. Ga hier alleen in als door elkaar geschud wilt worden: het is echt een oncomfortabel ding!

Rustige attracties

Hansa Park telt heel veel rustig attracties. Zo is er een indoor speelparadijs voor kinderen, een klauterboomhutvliegtuigjes en jeeps, een groot schommelschip en diverse speeltuinen. Kinderen kunnen zich hier naar hartenlust uitleven. Als ouder heb je vanaf één van de vele terrassen goed uitzicht op je spelende kroost. En vergeet Barcos del Mar niet! Moe van het spelen? Kom dan even bij in het treintje. Opvallend mooie attracties vonden wij de draaimolen en de zweefmolen. Hierop staan prachtige schilderingen van Hanzesteden. Een lust voor het oog! De uitkijktoren in het pretpark is een aanrader: je kijk uit over het park en over de Oostzee.

Spannende attracties

De durfals komen in dit attractiepark zeker aan hun trekken. Kärnapulten is een aanrader, samen met de indrukwekkende torenklok. Ook zijn er een schommelschip over de kop, en een trojka-attractie. Stuk voor stuk mooie en best bijzondere attracties. De ene attractie is wat ouder dan de andere maar dat mag de pret niet drukken. De oudere attracties zijn goed onderhouden en zien er dus nog mooi uit. In Hansa Park kun je je gerust een dag vermaken met alle attracties die hier te vinden zijn.

Waterattracties

Hansa Park telt 6 waterattracties.Barracuda Slide is een waterglijbaan met bootjes en er is een bloemenrondvaart. Een rustige, sprookjesachtige rondvaartattractie.Störtebekers Kaperfahrt is een grappige attractie uit het jaar 2000: afgelopen winter werd ie opgeknapt. Hier vaar je met een grote, ronde boot van een ruim 200 meter lange glijbaan af. Tijdens de rit leg je een hoogteverschil van 20 meter af. Leuke attractie waarbij je niet extreem nat wordt. De stormvaart met de drakenboot is een soort boomstamattractie, maar dan met vikingschepen. Hansa Park heeft ook nog een Super Splash en een boomstamattractie.

Entertainment en shows

Omdat we zo’n lange autorit hadden gemaakt en het behoorlijk druk was in het pretpark, hebben we helaas geen show bijgewoond tijdens ons bezoek. Bij de ingang was er een liveband, daarnaast was er nog een parade in het park. Deze parade hebben we helaas ook niet kunnen bewonderen. Daarnaast is er een pratende fontein in het pretpark. Er is dit jaar 1 grote show in Hansa Park: een variétéshow. Hier draait alles om acrobatiek en adembenemende stunts. De show word opgevoerd in een circustent dus je zit altijd droog.

Eindoordeel

Aan 1 dag Hansa Park hadden we niet genoeg door alle drukte. 30 minuten wachten voor een kinderachtbaan is heel normaal. Hansa Park is vanaf Nederland ook te ver rijden om 1 dag te doen. Daarnaast is de toegangsprijs ook best fors: € 37,50 voor bezoekers ouder dan 15 jaar. Dit alles maakt het voor Nederlanders niet zo aantrekkelijk om naar dit park af te reizen. We hebben ook nergens Nederlanders gezien of gehoord. Toch best jammer! Naast het park kun je, aan zee, namelijk prima overnachten.

Daarnaast heeft het park veel leuke en aparte attracties die je bij ons niet snel (meer) vindt. Deze attracties zijn goed onderhouden en ook de themagebieden zien er goed uit. Hansa Park knapt de themagebieden stuk voor stuk op. Het park krijgt naar onze mening zo steeds meer sfeer. Ook is het overal schoon en netjes in het park. Tuinen zijn prachtig aangelegd en het personeel is vriendelijk. Het park krijgt van ons een dikke 8,5! Gave attracties en een goede sfeer voor het hele gezin! Op naar volgend jaar: dan hopen wij in the Highlander plaats te nemen.

Foto’s