Review: Rocky de Bever in Hansa Park

Logo Hansa Park7 mei 2017 was Rocky de Bever voor het eerst in het Duitse pretpark Hansa Park. Dit pretpark ligt aan de zee, vlakbij het plaatsje Sierksdorf. Het pretpark werd geopend op 15 mei 1977 onder de naam Hansaland. In 1987 werd het park omgedoopt tot Hansa Park. In 2016 bezochten 1,4 miljoen mensen het pretpark. Het attractiepark telt vandaag de dag bijna 40 attracties! De laatst geopende attractie is Kärnapulten, een sky fly attractie van Gerstlauer. Daarnaast bestaat het park ook nog eens 40 jaar. Reden genoeg voor een bezoek!

Aankomst

Hansa Park ligt niet vlak over de grens. Vanaf Utrecht doe je er zonder files en tussenstops 5 uur over met de auto. Maar dan krijg je ook waar voor je geld is onze mening. Bij aankomst wachtte ons een schone en vrolijke ingang, compleet met fanfareband. Alles was mooi gedecoreerd in de stijl van een oude Hanzestad. Er stonden volop bloemen in het park en er was geen afval op de paden te bekennen. Ook de attracties, waarvan sommige ruim 30 jaar oud zijn, verkeerden in goede staat. Je kunt duidelijk zien dat dit pretpark haar attracties goed verzorgt. Over attracties gesproken, er is een gevarieerd aanbod. Zowel voor allerkleinsten als voor thrillseekers!

Attractieaanbod

Achtbanen

In Hansa Park staan 7 achtbanen, waarvan der Schwur des Kärnan de meest extreme is. Deze achtbaan opende in 2015, is 73 meter hoog, 1235 meter lang en gaat maximaal 127 kilometer per uur. Der Schwur des Kärnan is onze favoriete attractie! Zo’n achtbaan als deze hebben we nog nooit meegemaakt. De verticale lifthill zit verstopt in een 79 meter hoge toren. Als je naar boven wordt getakeld, val je ineens tientallen meters achteruit. Wat een waanzin! Geweldig en uniek in de wereld deze 60 meter achterwaartse val op een verticale lifthill. Deze achtbaan valt niet uit te leggen, je moet ‘m gewoon doen!

Na Kärnan is de Flug von Novogrod de meest extreme achtbaan. Gebouwd in 2009 door Gerstlauer, net als Kärnan, gaat deze gelanceerde achtbaan maximaal 105 kilometer per uur. De coaster is 750 meter lang en kent, net als Kärnan, een verticale lifthill. Het bijzondere is dat bij Flug von Novogrod de drop na de lifthill meer dan 90 graden bedraagt en dat de karretjes speciaal werden gebouwd. Ze moesten namelijk een magnetische lancering en een ritje met de kettinglift aankunnen. Mooi gethematiseerde achtbaan deze Flug von Novogrod, met een gaaf achtergrondverhaal. Zeker de moeite waard!

Eén van de klassieke attracties van Hansa Park is achtbaan Nessie. Deze achtbaan is nog van Schwarzkopf, de bouwer die de Thunder Loop/Looping Star in Slagharen ook bouwde. De 26 meter hoge Nessie staat al sinds 1980 in Hansa Park. Hoewel de achtbaan een ratelend en piepend geluid maakt, haalt ie nog steeds de topsnelheid van 90 kilometer per uur. Naast Nessie staat Razende Roland: een mijntreinachtbaan uit 1993. Deze achtbaan is 16 meter hoog, gaat maximaal 50 kilometer per uur en is 522 meter lang. Leuk baantje voor de wat kleinere bezoekers.

Voor de wat kleinere bezoekers zijn er nog 2 leuke achtbanen: de slang van Midgard en de kleine Tsaar. De slang van Midgard opende in 2011, is 200 meter lang en 10 meter hoog. De topsnelheid bedraagt 40 kilometer per uur. Het is een leuke familieachtbaan. De kleine Tsaar is een nieuwere achtbaan, geopend in 2017. Het is een kleine, compacte achtbaan voor de allerkleinsten. De lengte is 54 meter, de hoogte is 3 meter en de topsnelheid is 20 kilometer per uur. Tot slot is er nog de Crazy Mine, een oncomfortabele achtbaan uit 1997. Ga hier niet in als je lichamelijke klachten hebt, je wordt door elkaar geschud!

Rustige attracties

Hansa Park telt genoeg rustig attracties. Zo is er een indoor speelparadijs voor kinderen, een klauterboomhut, vliegtuigjes en jeeps, een groot schommelschip en diverse speeltuinen. Kinderen kunnen zich hier naar hartenlust uitleven. Als ouder heb je vanaf één van de vele terrassen goed uitzicht op je spelende kroost. Moe van het spelen? Kom dan even bij in het treintje. Opvallend mooie attracties vonden wij de draaimolen en de zweefmolen. Hierop staan prachtige schilderingen van Hanzesteden. Een lust voor het oog! De uitkijktoren in het pretpark is ook een echte aanrader. Bij helder weer heb je geweldig uitzicht.

Spannende attracties

De durfals komen in dit attractiepark zeker aan hun trekken. De nieuwe attractie Kärnapulten is een aanrader, samen met de indrukwekkende torenklok. Ook zijn er een schommelschip over de kop, en een trojka-attractie. Stuk voor stuk mooie en best bijzondere attracties. De ene attractie is wat ouder dan de andere maar dat mag de pret niet drukken. De oudere attracties zijn goed onderhouden en zien er dus nog mooi uit. In Hansa Park kun je je gerust een dag vermaken met alle attracties die hier te vinden zijn.

Waterattracties

Hansa Park telt 6 waterattracties. Zo zijn er de Barracuda Slide: een waterglijbaan met bootjes en de bloemenrondvaart. Dat is een rustige, sprookjesachtige rondvaartattractie. Geschikt voor jongere bezoekers. Rio Dorado is een grappige attractie uit het jaar 2000. Hier vaar je met een grote, ronde boot van een ruim 200 meter lange glijbaan af. Tijdens de rit leg je een hoogteverschil van 20 meter af. Leuke attractie waarbij je niet extreem nat wordt. De stormvaart met de drakenboot is een soort boomstamattractie, maar dan met vikingschepen. Hansa Park heeft ook nog een Super Splash en een boomstamattractie.

Entertainment en shows

Omdat we zo’n lange autorit hadden gemaakt en het behoorlijk druk was in het pretpark, hebben we helaas geen show bijgewoond tijdens ons bezoek. Jammer want Hansa Park heeft behoorlijk wat entertainment in huis. Bij de ingang was er natuurlijk een liveband, daarnaast was er nog een parade in het park. Ook is er een pratende fontein in het pretpark. Er zijn 2 grote shows in Hansa Park: een variétéshow en een watershow. Bij de variétéshow draait alles om acrobatiek en adembenemende stunts. Bij de watershow stelen zeeleeuwen de show. Let op: bij deze voorstelling kun je nat worden!

Eindoordeel

Aan 1 dag Hansa Park hadden we helaas niet genoeg. Het was best druk in het park. Daarom hebben we helaas niet alle attracties en shows meegemaakt. Hansa Park is vanaf Nederland ook te ver rijden om 1 dag te doen. Daarnaast is de toegangsprijs ook best fors: € 37,- voor bezoekers ouder dan 15 jaar. Dit alles maakt het voor Nederlanders niet zo aantrekkelijk om naar dit park af te reizen. We hebben ook nergens Nederlanders gezien of gehoord. Toch best jammer! Naast het park kun je, aan zee, namelijk prima overnachten.

Daarnaast heeft het park veel leuke en aparte attracties die je bij ons niet snel (meer) vindt. Deze attracties zijn goed onderhouden, al zijn de kleuren soms wel wat saai. Bij veel attracties voeren bruin, grijs en donkergroen de boventoon. Maar het is overal schoon en netjes in het park. Tuinen zijn prachtig aangelegd. Eten en drinken is vergeleken met Nederland naar onze mening ook aanzienlijk goedkoper. Je krijgt grotere porties voor minder geld. Komen wij hier nog eens terug? Vast wel! Het park krijgt van ons een dikke 8,5! Gave attracties en een goede sfeer voor het hele gezin!

Foto’s