Nederlandse dagattracties heropenen hun poorten

In een persbericht van de Club van Elf lezen we vandaag, 7 mei 2020, dat de Nederlandse dagattracties hun poorten weer heropenen voor het publiek. De openingen vinden volgens het persbericht gedoseerd plaats. De maatregelen van het Rijk worden daarbij gehandhaafd. Om de maatregelen na te leven, heeft de Club van Elf een protocol opgesteld genaamd: Veilig samen uit (pdf, 14 MB). Het protocol biedt 3 garanties: goede informatievoorziening, extra hygiënemaatregelen en anderhalve meter afstand tussen huishoudens.

3 garanties

Voor de totstandkoming van het protocol sloegen de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen en de Club van Elf de handen ineen. Het protocol biedt drie garanties die passen binnen de richtlijnen van het Rijk:

  1. We zorgen voor 1,5 meter afstand tussen huishoudens. Dat doen we door een beperkt aantal gasten tegelijk toe te laten, passend bij de betreffende locatie. Tickets moeten vooraf, online gereserveerd worden. Op die manier kunnen de dagattracties het aantal bezoekers in het park zo goed mogelijk in de gaten houden.
  2. We zorgen voor voldoende en heldere informatie. Dagattracties zorgen voor voldoende en duidelijk informatie. Denk aan begrijpelijke instructies en bewegwijzering. Het personeel is bovendien goed getraind en attendeert gasten op de afspraken.
  3. We zorgen voor extra hygiënemaatregelen. Denk aan centrale desinfectiepunten en het vaker schoonmaken van belangrijke contactpunten. Indien nodig worden er persoonlijke beschermingsmaterialen ingezet.

Praktijkvoorbeelden

Naast de 3 garanties zijn er in het protocol aanvullende maatregelen opgenomen. Dee maatregelen zijn specifiek opgesteld voor dierentuinen, attractieparken, rondvaarten en musea. Zo zijn er voor attractieparken richtlijnen opgesteld voor het plaatsnemen in een achtbaan en het controleren van de achtbaanbeugels. Uiteraard met inachtneming van de anderhalve meter afstand. In dierentuinen zullen alleen presentaties plaatsvinden als aan de ‘socal distancing’ regels kan worden voldaan. In musea vinden bijvoorbeeld nog geen groepsrondleidingen plaats. Kortom: de diverse dagattracties zijn er volgens de Club van Elf klaar voor om weer gasten te ontvangen voor een veilig dagje uit. Het precieze openingsmoment wordt door iedere dagattractie, in samenspraak met de desbetreffende lokale instanties, bepaald. “Als experts in een veilig dagje uit, weten dagattracties zelf wanneer zij hier klaar voor zijn en zullen dit dan afstemmen met de betreffende instanties.” aldus Kees Klesman, directeur van de Club van Elf.

Meer informatie

Voor meer informatie kunnen gasten terecht op de website van de diverse dagrecreatiebedrijven. Daar kunnen ze zich tevens goed kunnen voorbereiden op een onbezorgd dagje uit. Het is verplicht om voorafgaand aan het bezoek online tickets op datum te reserveren. De capaciteit van de dagattracties is vanwege de maatregelen beperkter en alleen met een ticket op datum of tijd is toegang verzekerd. Tot slot wordt gasten opgeroepen om zoveel mogelijk met eigen vervoer te komen om het openbaar vervoer te ontlasten.