Rocky de Bever test Fēnix uit in Toverland

Logo ToverlandHeel Nederland weet dat Toverland 5 juli 2018 het nieuwe entreegebied Port Laguna, het nieuwe themagebied Avalon en 2 nieuwe attracties opende. Fans stonden te springen om de nieuwe attracties Merlin’s Quest en de spectaculaire achtbaan Fēnix. Met de uitbreiding van 7 hectare is Toverland maar liefst anderhalf keer zo groot geworden! Rocky de Bever kon helaas niet bij de opening aanwezig zijn, maar we wilden wel heel graag de nieuwe attracties uitproberen. Daarom reisden we op 3 september 2018 af naar het Limburgse Sevenum. O ja, met de uitbreiding is een investering van 35 miljoen euro gemoeid!

Port Laguna

Toen we bij Toverland arriveerden, werden we door vriendelijke medewerkers naar de nieuwe ingang geleid. Daar konden we de auto parkeren en direct het park betreden via de nieuwe ingang. Deze nieuwe ingang is prachtig vormgegeven in de stijl van een oud, mediterraans vissersdorp. Mooie details, zoals een hele grote mozaïek met het logo van Toverland erop, maken het echt een waar sprookje om door deze ingang naar het park te gaan. Na de kaartcontrole kom je in het gebied Port Laguna, op de Via Magica om precies te zijn. Hier vind je een havengebied met azuurblauw water en een sfeervolle boulevard. Je vindt er verschillende winkels, eetgelegenheden, kluisjes, toiletten en ook spelletjeskramen. Wij dachten dat dit soort spelletjes niet meer populair waren, maar tijdens ons bezoek bleek dat vermoeden onjuist. Het was er echt druk!

Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan de souvenirwinkel Mundo Magica en de souvenirwinkel Magistralis’ Magic Store. De skyline bevat nog een bijzonder bouwwerk: de ruim 27 meter hoge vuurtoren Solaris. Verder vind je in Port Laguna een groot terras en de waterspeelplaats La Sirena. Met de komst van Port Laguna, is er ook een nieuwe mascotte naar Toverland gekomen: Ivy de roze papegaai. Ze is als animatronic onder andere in de wachtrij van het Magiezijn te vinden, dit is een interactieve tovershow. Tijdens ons bezoek was de tovershow helaas gesloten. Maar wat is Port Laguna een prachtig gebied binnen Toverland! Vanuit Port Laguna loop je direct door naar alle themagebieden die Toverland rijk is. Wij trokken er daarom direct op uit naar het themagebied Avalon, waar Fēnix op ons wachtte…

Foto’s van Port Laguna

Avalon

In het themagebied Avalon draait alles om de tovenaar Merlijn. De slogan van het gebied is ‘Live the legend’. Het hele themagebied is vormgegeven in middeleeuwse stijl. Je vindt er naast de twee topattracties Fēnix en Merlin’s Quest, ook een speelplaats, een souvenirwinkel en een a la carte restaurant. In dit restaurant, genaamd The Flaming Feather, kun je terecht voor soep, salades, plates, desserts en borrelhapjes. Een tafel kun je van te voren reserveren via de website van Toverland. Helaas was het restaurant op de dag van ons bezoek gesloten. Jammer want we hadden graag een kijkje willen nemen, van buiten zag het er erg sfeervol uit! Naast The Flaming Feather bevindt zich nog een eetgelegenheid, genaamd Smouldering Roast. Dit horecapunt was wel geopend. Je vindt er van alles voor de lekkere trek: van friet tot softijs.

Fēnix

Oké genoeg over eten in Avalon, het is tijd voor de attracties! Als eerste gingen wij natuurlijk richting de nieuwe wing coaster Fēnix. Deze coaster werd gebouwd door de Zwitserse firma Bolliger & Mabillard. Fēnix is 813 meter lang, 40 meter hoog en kent een topsnelheid van 95 kilometer per uur! Onderweg kom je 3 inversies tegen en een ritje duurt ongeveer 1 minuut en 45 seconden. Bijzondere elementen zijn een dive drop, Immelmann, Helix en een Zero-G Roll. Fēnix is de eerste wing coaster van de Benelux, daarmee heeft Toverland een leuke primeur te pakken. De coaster past prachtig in het nieuwe themagebied en door de blauwe kleur is ie vanuit het hele park goed zichtbaar.

Als je Fēnix wilt bezoeken, loop je eerst onder de toren van Merlijn door. Vervolgens daal je met een trap af naar de wachtrij. In de wachtrij kom je Merlijn nog tegen, die geeft je veiligheidsinstructies. Vervolgens kies je of je voorin wilt zitten, of in de rest van de trein. Daarna maak je nog een keuze of je in de linker- of rechtervleugel plaats wil nemen. Maar omdat het op de dag van ons bezoek zo rustig was, konden wij gewoon doorlopen tot aan het station. We moesten alleen kiezen of we links of rechts wilden zitten. De rit zelf hebben we 4 keer gedaan: bij beide vleugels hebben we voor- en achterin gezeten. Onze favoriet was links voorin, het minst graag zaten we links achterin. Daar was naar onze mening de rit het hobbeligst. We vinden Fēnix een hele gave achtbaan met een mooi baanverloop! Echt een super aanwinst voor Toverland.

Merlin’s Quest

Na 4 ritjes in Fēnix wilden we even bijkomen. Dat kan gelukkig in de boottocht Merlin’s Quest. Deze bootjesattractie is gebouwd door de Duitse firma Mack Rides. De vaartocht over het 430 meter lange parcours duurt ongeveer 12 minuten. Je vertrekt vanuit het huis van de Boatmaster. Tijdens de rit heb je een mooi zicht op Avalon. Na zo’n 5 minuten kom je aan bij het indoorgedeelte van de rit. De grote, houten deuren gaan krakend open als je het duister in vaart. Ineens kom je aan je rechterhand een groen mannetje tegen die een lantaarn vasthoudt. Dat is de Gatekeeper. In de ruimte daarna zie je de Tovenaar Merlijn. Hij zit tussen allerlei boeken terwijl hij spreuken uitspreekt die te maken hebben met het eeuwige leven.

De laatste ruimte die je betreedt staat in het teken van een soort paradijs. Je vindt er een bos met toverwezens en er komt een soort zeemeermin die een harp bespeelt voorbij. Ook is er een hele grote animatronic van een slapende boom te zien. Wij hebben tijdens de onride niet kunnen ontdekken of de boom ook daadwerkelijk bewoog. Misschien was er een defect. De attractie was op de dag van ons bezoek namelijk meermaals in storing gegaan en het duurde wel even voor ze ‘m telkens weer aan de praat kregen. Maar dat mocht voor ons de pret niet drukken. Want deze attractie is gewoon prachtig aangelegd. Er wordt gebruik gemaakt van geweldige technieken qua projectie. Ook ruik je onderweg verschillende geureffecten. Elke ruimte heeft een aparte geur. We vinden Merlin’s Quest een hele leuke ride voor jong en oud.

Foto’s van Avalon

Eindoordeel

We kunnen wel zeggen dat Toverland met deze uitbreiding een hele mooie zet heeft gemaakt. Het park was al aantrekkelijk voor jongere kinderen, maar nu is Toverland ook voor tieners een stuk interessanter geworden. Beide themagebieden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en aangelegd, dat zie je direct. De nieuwe attracties zijn ook heel erg leuk om mee te maken. Van Fēnix kregen wij geen genoeg! Een dag vertoeven in Toverland is met de komst van de nieuwe attracties en themagebieden alleen maar leuker geworden. De nieuwe themagebieden krijgen van ons een 9, net als de rest van het park. Jammer dat Toverland voor ons een eind rijden is, maar wij komen hier volgend jaar heel graag weer terug!

Overige foto’s van Toverland