Efteling meest bezochte dagattractie van 2016

Efteling logoNBTC Holland Marketing en Respons hebben de ‘TOP50 Dagattracties’ van 2016 uitgebracht. In de lijst staan de drukst bezochte attractieparken, dierentuinen, musea, tours, sportieve recreatie en andere bezienswaardigheden in heel Nederland. Net als voorgaande jaren staat de Efteling op de 1e plaats. In 2016 bezochten ruim 4,7 miljoen mensen het pretpark in Kaatsheuvel. Het Rijksmuseum staat met een bezoekaantal van ruim 2,2 miljoen stevig op de 2e plek. Het Van Gogh Museum staat op nummer 3 met ruim 2 miljoen bezoekers. De Zaanse Schans volgt op de 4e  plek met bijna 1,9 miljoen bezoekers. De nieuwkomer in de TOP50 Dagattracties, Lovers Canal Cruise, heeft de 5e plek bemachtigd met 1,8 miljoen bezoekers. Enkele andere nieuwkomers in de TOP50 zijn De Uithof (9), Jaap Eden IJsbanen (36), Naturalis Biodiversity Center (47) en Vogelpark Avifauna (48).

TOP50 trekt ruim 16 miljoen buitenlandse bezoekers

Het totaal aantal internationale bezoeken van de ‘TOP50 Dagattracties’ bedraagt ruim 16 miljoen. Dit is bijna een derde van alle bezoeken aan de 50 dagattracties. Het Van Gogh Museum staat met bijna 1,8 miljoen buitenlandse bezoekers op de 1e plek, op de voet gevolgd door de Zaanse Schans met bijna 1,6 miljoen buitenlandse bezoekers. Het Anne Frank Huis trekt ruim 1,2 miljoen buitenlandse gasten en Stromma (voorheen Canal Company) staat op de 4e plaats met bijna 1,2 miljoen. Het Rijksmuseum sluit de internationale top 5 af met 1,1 miljoen bezoekers uit het buitenland. Nederland telde in 2016 16 dagattracties die 1 miljoen of meer (inter)nationale bezoekers registreerden. In 2015 waren dat er 12. In totaal zijn er in 2016 in Nederland zo’n 42 miljoen bezoeken gerealiseerd bij de 50 grootste dagattracties.