Bouwupdate Gold Rush 1848 februari 2017

Logo Gold Rush 1848 SlagharenBij Attractie- & Vakantiepark Slagharen vordert de bouw van de nieuwe achtbaan Gold Rush 1848 gestaag. Op de bouwplaats zijn verschillende baandelen inmiddels op hun plek gezet. Dat laat het park weten op Twitter. In februari 2017 werd ook bekend hoeveel geld het park uit Overijssel steekt in de nieuwe attractie. De eigenaar van het pretpark, Parques Reunidos, heeft voor het eerst een bedrag genoemd. Met de bouw van de rollercoaster is in totaal zo’n 5 miljoen euro gemoeid. Tot nu toe wilde het management van Slagharen niets zeggen over het budget. In het voorjaar van 2017 opent Slagharen deze 1e triple launch achtbaan van Nederland. De nieuwe achtbaan brengt bezoekers van 0 naar circa 90 kilometer per uur in 3 lanceringen en gaat 2x over de kop. Gold Rush is de vervanger van de iconische achtbaan Thunder Loop die begin oktober 2016 uit het park verdween.

Nieuwe treinen

Op 22 februari 2017 kwamen de eerste beelden van de nieuwe treinen van Gold Rush 1848 naar buiten. De trein wordt donkerrood, bijpassend bij de baandelen, met zwart en gouden letters. In de nieuwe achtbaan zit men niet vast met schouderbeugels, zoals bij Thunder Loop het geval was, maar met heupbeugels. Hierdoor ervaren bezoekers meer vrijheid tijdens de rit. Het park plaatste foto’s op Facebook en Twitter. Directeur Wouter Dekkers maakte deze kiekjes, terwijl hij op bezoek was bij de Duitse fabrikant Gerstlauer in Münsterhausen. Daar inspecteerde hij het ontwerp van de trein. “Kan niet wachten op het eerste ritje!” laat hij op Twitter weten. Op het terrein van de firma liggen ook nog baandelen en steunpilaren klaar om vervoerd te worden naar Slagharen. De trein van Gold Rush 1848 krijgt uiteindelijk 5 rijen waar 4 personen kunnen plaatsnemen. In totaal passen er dus 20 passagiers in de mijntrein-achtige karretjes.

Lanceergedeelte geplaatst

Dat de bouw van de nieuwe rollercoaster voorspoedig loopt, blijkt wel uit de bouwfoto’s die het park halverwege februari 2017 op Facebook en Twitter plaatste. Daarop was te zien dat het lanceergedeelte inmiddels overeind staat. Op de achtergrond is te zien dat er al een groot gedeelte van de track opgebouwd is. Gold Rush is de eerste triple launch achtbaan van Nederland, waarbij bezoekers 2x vooruit en 1x achteruit worden gelanceerd. Dit type achtbaan wordt door de bouwer ‘launched infinity coaster’ genoemd. Attractiepark Slagharen haalt daarmee een bijzondere aanwinst in huis. Naast de 3 lanceringen bestaat een ritje uit een ‘twisted tophat’, gevolgd door een vrije val. Vervolgens komen er een ‘sling loop’, een scherpe bocht en een grote ‘camelback’ over het stationsgebouw. De fantastische rit eindigt met een ‘overbanked helix’ richting het station. Als klap op de vuurpijl is er nog een sensationele ‘dive loop’.

Technische specificaties

Aantal lanceringen: 2 keer voorwaarts, 1 keer achterwaarts
Maximale snelheid: ongeveer 95 km per uur
Hoogste punt van de track: 33 meter
Lengte van de track: 400 meter
Afgelegde afstand per rit: 620 meter
Trackbreedte: 1,20 meter
Ritduur: tussen de 50 en 55 seconden
Indeling trein: 5 rijen met elk 4 zitplaatsen
Aantal personen per trein: 20 personen
Capaciteit: 800 personen per uur
Bouwer: het Duitse Gerstlauer Amusement Rides GmbH
Minimale lichaamslengte om mee te mogen: 1,30 meter