Katrina vs. Six Flags New Orleans: The Jester

Six Flags New Orleans LogoHet is al ruim 11 jaar geleden dat Six Flags New Orleans na de verwoestende orkaan Katrina de deuren moest sluiten: 21 augustus 2005 was het park voor het laatst open. Na bijna 11 jaar lijkt een groep onder de naam ‘Jazzland’ toestemming te krijgen het park weer op te mogen bouwen. 14 februari zal bekend worden of hun plannen doorgang gaan vinden. Om daar alvast een voorschot op te nemen publiceren we 9 weken lang een nieuwe ‘Uit de oude doos’. Daarin kijken wat er gebeurd is met de achtbanen in het park na Katrina. De laatste drie specials zoomen we dieper op het park in. Bekijk na de klik snel de editie over de achtbaan The Jester!

Jokers Revenge (1996 – 2001)

The Jester is net als de Zydeco Scream afkomstig van het Nederlandse Vekoma. Het is een standaard Vekoma Hurricane model met drie inversies. Twee kurkentrekkers en één looping. De achtbaan is een kleine 600 meter lang, heeft het hoogste punt op 24 meter en bereikt een topsnelheid van bijna 65 kilometer per uur. Opvallende aan deze achtbaan is dat de achtbaantreinen andersom zijn geplaatst, waardoor men de gehele rit achterwaarts aflegt. The Jester is oorspronkelijk geopend in Six Flags Fiesta Texas, wat hemelsbreed zo’n 800 kilometer van Six Flags New Orleans ligt. Daar opende The Jester als Jokers Revenge in 1996. De achtbaan is voor het bedrag van 4,3 miljoen dollar in het attractiepark geplaatst. De achtbaan was bij de opening in 1996 nog een relatief grote bezienswaardigheid in het park, maar de introductie van nieuwe achtbanen als Superman Krypton Coaster en Poltergeist daalde de populariteit snel. Na het seizoen 2001 bleef de achtbaan nog een jaar in Six Flags Fiesta Texas staan om begin 2003 te heropenen in Six Flags New Orleans.

 

The Jester (2003 – 2005)

De achtbaan werd na de verplaatsing vanuit Six Flags Fiesta Texas omgedoopt van Jokers Revenge naar The Jester. Het kleurenschema van de achtbaan werd van compleet roze veranderd in een groene baan en blauwe ondersteuningen. The Jester is één van de attracties die Six Flags naar het park bracht tijdens de transformatie van Jazzland naar Six Flags New Orleans.

The Jester (vanaf 2005)

The Jester is relatief één van de attracties die het best uit de strijd met orkaan Katrina is gekomen. Het station is verhoogd en is boven de waterstand tijdens de overstromingen gebleven waardoor er relatief geen grote schade aan de baan of aan de treinen was. Echter zijn er nooit serieuze plannen geweest om de achtbaan over te nemen en te heropenen in een ander park. Dat er geen attractieparken zijn die de achtbaan wilden overnemen is overigens niet verwonderlijk. Na de orkaan in 2005 hield Six Flags het lange tijd onduidelijk of men het park wilde heropenen. Waardoor The Jester lange tijd heeft stilgestaan en de staat van de baan is er in de loop van de jaren niet beter op geworden. Tegenwoordig komt de roze verf weer door de groene verf heen, en staat het onkruid zo hoog dat de achtbaan er in verdwijnt.