Review: Rocky de Bever in de Winter Efteling

Winter Efteling logoHet team van Rocky de Bever was nog nooit naar de Efteling geweest. Een schande, zo vonden wijzelf. Tijd voor verandering! We pakten onze camera’s en besloten om een dagje naar de Winter Efteling te gaan. Tijd om wat van de magische wintersfeer te proeven. De Winter Efteling duurt dit jaar van 14 november 2016 tot en met 31 januari 2017. Benieuwd naar ons bezoek? Lees dan onze review!

Aankomst en algemene indruk

We kwamen aan op zondagmorgen 4 december 2016 omstreeks half 12. Het was die dag erg koud: een paar graden boven het vriespunt. Gelukkig was het niet druk in het park, zo bleek op de parkeerplaats. Er waren weinig auto’s. Een vriendelijke parkeerwachter wees ons een plekje dichtbij de ingang aan. Binnen een paar minuten waren we al in het park! Daar straalde de wintersfeer ons tegemoet: overal prachtige versieringen, vreugdevuren, sneeuw, lampjes en zelfs een koets met paarden ervoor! Het was werkelijk een magisch gezicht. Omdat we nog niet eerder in de Efteling waren, leek het ons handig om een plattegrond bij de hand te hebben. Die vonden we in de Efteling app, samen met alle wachttijden per attractie. In de app hebben we alle attracties eens goed bekeken. Het viel ons helaas direct al op dat alle achtbanen, uitgezonderd Vogel Rok, gesloten waren. De weersomstandigheden lieten het niet toe om de attracties te openen. Helaas pindakaas. De wachttijden vielen ons erg mee: de langste wachtrij was 10 minuten voor de Droomvlucht: een darkride uit 1993. In deze darkride zweef je in gondels door een droomwereld, die 6 minuten duurt en 425 meter lang is. De gondels worden individueel aangestuurd en tijdens de ride ervaar je daarom verschillende snelheden en bewegingen. Deze attractie is onze persoonlijke favoriet!

Anderrijk

Het Anderrijk ligt in het zuiden van het park. Het is een prachtig themagebied vol leuke attracties. Er staan veel diverse attracties: voor jong en oud is er wat wils. En ook de details zijn prachtig. Er is heel veel zorg besteed in de Efteling aan aankleding en thematisering. Dat is goed te merken. Enfin, nu wat over de attracties in het Anderrijk. In 1978 opende hier het Spookslot als 1e grote attractie buiten het Sprookjesbos. 5 jaar later werd het parkdeel uitgebreid met de wildwaterbaan Piraña (1983), gevolgd door de bobsleebaan (1985). In 1986 opende de indoorattractie Fata Morgana, een Oosters sprookje uit Duizend-en-één-nacht. In 2002 opende de 3D-bioscoop PandaDroom. Tijdens de Winter Efteling waren de Piraña en achtbaan De Vliegende Hollander gesloten. Door het koude weer bleven achtbanen Joris en de Draak en de Python ook de hele dag gesloten.

Marerijk

Het Marerijk ligt in het westen van het park. De ontstaansgeschiedenis van de Efteling ligt in het Marerijk, waar in 1952 het Sprookjesbos werd geopend, waarin toen nog 10 sprookjes werden uitgebeeld. 4 jaar later werd de Stoomcarrousel (1956) toegevoegd aan het park. De carrousel werd in het begin nog echt middels stoom aangedreven. In 1969 opende de Stoomtrein. In 1971 opende het Diorama: een grote hal met een gedetailleerde miniatuurwereld. In 1990 werd het Volk van Laaf aangelegd, een fictief dorpje waar de bezoeker kennismaakt met de Laven. Het dorpje is zowel vanaf de grond als vanuit de monorail te bezichtigen. In de monorail hoef je niet zelf te trappen De Droomvlucht opende in 1993, een jaar na de oorspronkelijk geplande opening ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de Efteling. In 1996 opende madhouse Villa Volta: het 1e madhouse ter wereld.

Reizenrijk

Reizenrijk ligt in het noorden van het park. Door het rijk rijdt de Stoomtrein die met een soort platte brug de Gondolettavijver oversteekt. In 1981 opende de tow boat ride Gondoletta, waarbij je een prachtige over een vijver maakt. In 1984 volgde Carnaval Festival, een overdekte attractie je langs 270 poppen uit 15 landen rijdt. Sinds de komst van de Pagode (1987) geniet je op een hoogte van 45 meter van een uitzicht over het hele park. In 1988 werd de theekopjesattractie Monsieur Cannibale geopend. De meest recente aanwinst in het Reizenrijk is de overdekte achtbaan Vogel Rok (1998), gebaseerd op de verhalen van Sinbad de Zeeman. Voor (kleine) kinderen zijn de Kleuterhof en het Avonturendoolhof. We zijn in het Reizenrijk neergestreken bij restaurant Panorama voor onze lunch. Het eten heeft ons uitstekend gesmaakt en het uitzicht over de grote vijver is werkelijk ook om van te smullen.

Ruigrijk

Ruigrijk ligt in het oosten van het park. In 1981 opende hier de Python, een achtbaan met loopings. Een jaar later volgde het schommelschip Halve Maen (1982) en in 1984 werden de kinderattracties Polka Marina, een soort carrousel met bootjes, en De Oude Tufferbaan, een parcours waar T-Fords rondrijden, toegevoegd. In 2007 opende de langverwachte attractie De Vliegende Hollander, een combinatie van een achtbaan en een darkride. Op 1 juli 2010 opende in het Ruigrijk een dubbele houten achtbaan met de naam Joris en de Draak. Voor de bouw van Joris en de Draak moest de houten achtbaan Pegasus verwijderd worden. Deze was in 1991 geopend en werd medio 2009 afgebroken. In de zomer van 2015 opende de Efteling Baron 1898, een dive coaster. De Python, Vliegende Hollander, en Baron 1898 waren tijdens ons bezoek gesloten. Erg jammer, we hadden deze achtbaaniconen graag eens meegemaakt.

Shows en entertainment

De Efteling kent behoorlijk wat shows en entertainment. Tijdens de Winter Efteling is dat aanbod wel wat verminderd. Logisch uiteraard: bij winterweer is niet elke show geschikt. Wij hebben, vanwege de tijd, tijdens ons bezoek helaas geen shows kunnen meemaken. Voor wie geïnteresseerd is: op de website van de Efteling staat een overzicht met alle shows en al het entertainment. Al deze shows en het entertainment zijn gratis toegankelijk tijdens een bezoek aan het park. Wel bestaat de kans dat de show vol is voor dat die begint. Met name Ravelijn is populair bij jong en oud.

Eindoordeel en foto’s

We hebben ons de hele dag weten te vermaken, ondanks de koude temperaturen. Want de Efteling biedt genoeg te doen om je dag mee te vullen. Alleen met de attracties zijn we al een dag zoet geweest! Ook werkelijk alles is tot in de puntjes afgewerkt en verzorgd. Van hygiënische toiletten tot uitstekend eten, van vriendelijke medewerkers tot prachtige aangelegde perken. De Efteling is betoverend voor iedereen, voor elke leeftijd! We hopen in de toekomst terug te mogen keren, maar dan tijdens de zomermaanden. We zouden graag het park eens in een warmere maand bezoeken om van het entertainment en de wonderlijke sfeer te proeven. Efteling: bedankt voor dit magische dagje uit. Jullie krijgen van ons een dikke 9 als rapportcijfer!