2 oktober 2016: laatste rit voor Looping Star in Attractiepark Slagharen

Slagharen25 juli 2016 kwam Attractie-en Vakantiepark Slagharen letterlijk en figuurlijk met baanbrekend nieuws naar buiten. De 37 jaar oude achtbaan Thunder Loop, tot 2010 Looping Star geheten, sluit 2 oktober 2016 voorgoed. Gisteren was het moment gekomen om afscheid te nemen van deze iconische achtbaan. Samen met Attractiepark Slagharen, directeur Wouter Dekkers en alle fans van de mooie achtbaan nam Rocky de Bever op emotionele wijze afscheid van de Looping Star. We maakten onze laatste 2 ritjes: 1x helemaal voorin en 1x helemaal achterin. Daarnaast keken we toe hoe de veilingwinnaars en het personeel van Slagharen de laatste ritjes maakten. Tijdens het aller allerlaatste ritje bleef de trein helemaal leeg, op een 360-graden camera van Slagharen zelf na. Toen de trein aan het einde van de rit tot stilstand kwam vloog er confetti door de lucht. Het was gedaan: de Looping Star mocht na 37 jaar met pensioen.

Waardig afscheid

Directeur beloofde bij de bekendmaking van de sluiting 1 ding aan alle fans: de Looping Star krijgt een waardig afscheid. Deze woorden zijn meer dan waargemaakt. Op vakantieveilingen.nl kon iedereen meebieden op een exclusieve overnachting onder de achtbaan, het beklimmen van de liftheuvel, het bedienen van de achtbaan, abseilen vanaf de liftheuvel of op een plek in het 2-na laatste ritje van de Looping Star. De opbrengst van de veiling ging naar het goede doel: SOS Kinderdorpen. Attractie- en Vakantiepark Slagharen verdubbelde de opbrengst van de veiling ook nog eens tot een cheque van € 7.500,-! In de nacht van 30 september op 1 oktober 2016 opende onder de achtbaan camping Looping Star. Veilingwinnaars konden op exclusieve wijze in een tentje overnachten onder de achtbaan. Wat moet dat bijzonder zijn geweest: slapen onder je lievelingsachtbaan.

Laatste rondjes

Op 1 oktober 2016 werd na sluitingstijd van het park de liftheuvel van de Looping Star beklommen. Op 2 oktober nam het grote publiek afscheid van de Looping Star. Honderden fans, waaronder de leden van pretparkfanclub Themepark.nl, brachten een laatste ode aan de achtbaan. Om 18 uur sloot het park. De achtbaan maakte om 18.30 uur 2 rondjes met veilingwinnaars. Om circa 18:50 uur maakten de medewerkers van Attractie- en Vakantiepark Slagharen hun laatste rit. Wouter Dekkers mocht uiteraard voorin zitten. De laatste rit werd om circa 19.00 uur gereden. Tijdens die rit bleef de trein, op een 360-graden camera na, leeg. Het was een heel erg raar tafereel: een achtbaan die na miljoenen ritjes leeg over de baan raast. Toen de trein tot stilstand kwam vloog er confetti door de lucht. Daarna bleef het angstvallig stil: de mensen maakten geen enkel geluid en de achtbaan ook niet.

Na 37 jaar met pensioen

Het was gedaan: de Looping Star mocht na 37 jaar met pensioen. Vele toeschouwers pinkten een traantje weg en zochten emotionele steun bij elkaar. Zo ook superfan Alexander Vrolijk (39) uit Papendrecht. Hij maakte alleen dit jaar al ongeveer 80 ritjes in de Looping Star. Hij vond het ontzettend jammer dat de achtbaan wegging. Velen deelden zijn mening. Het is een afscheid van een icoon. De Looping Star was immers de 1e Nederlandse achtbaan met een verticale looping. Voor die tijd was dat ongekend. Bezoekers stroomden uit binnen- en buitenland toe om deze 5 miljoen Duitse Mark kostende achtbaan te beleven. Ben Nijkamp (62), hoofd technische dienst, vertelt aan het Dagblad van het Noorden: ‘Wat is me nu overkomen, dacht ik. Kan dit echt? De Duitse bouwers riepen dat we onze handen los moesten doen. Maar ik heb me die eerste keer toch maar vastgehouden.

Afscheid van een icoon

Attractie- en Vakantiepark Slagharen nam afgelopen weekend afscheid van een icoon. Vandaag mochten de laatste veilingwinnaars nog abseilen vanaf het hoogste punt van de achtbaan. Daarna was het afgelopen. Het terrein van de Looping Star is afgezet met bouwhekken en de afbraak begint dinsdag 4 oktober 2016. De baan verhuist dan naar Schotland, waar de zoon van de oprichter van het pretpark woont. De achtbaan wordt daar opgeslagen en waarschijnlijk weer doorverkocht aan een nieuwe partij. Maar de achtbaan mag niet in de buurlanden van Slagharen worden opgebouwd. Dekkers zegt: ‘Ik wil geen bedevaartsoord creëren.‘ Voor de liefhebbers heeft het pretpark een boek op de markt gebracht: ‘Afscheid van een icoon’. Het 40-pagina’s dikke boek bevat historisch beeldmateriaal. Het boek kost € 9,95 en is te koop in de souvenirwinkels in het pretpark. Binnenkort is het boek ook online verkrijgbaar.

Gold Rush: een waardige vervanger

In het afscheidsboek schrijft Dekkers: ‘Dit afscheidsboek is bedoeld om de herinneringen aan de Looping Star levend te houden. De positieve keerzijde van een afscheid is een nieuw begin. In het voorjaar van 2017 ben je welkom voor een rit in de Gold Rush. Een waardige vervanger!‘ Deze waardige vervanger opent in het voorjaar van 2017. Een exacte openingsdatum is momenteel nog niet bekend. Wel is bekend dat de werkzaamheden voor de nieuwe achtbaan in november 2016 starten. Gold Rush brengt bezoekers van 0 naar 90 kilometer per uur in 3 lanceringen en gaat 2x over de kop. Gold Rush is de eerste triple launch achtbaan van Nederland, waarbij bezoekers 2x vooruit en 1x achteruit worden gelanceerd. Gold Rush wordt 31 meter hoog en 400 meter lang. Een ritje duurt tussen de 50 en 55 seconden. De bouwer is de Duitse firma Gerstlauer.

Foto’s