Zo gaat Gold Rush 1848 eruitzien, de nieuwe achtbaan in Slagharen

Logo Gold Rush 1848 SlagharenIn het voorjaar van 2017 opent Attractie- & Vakantiepark Slagharen de 1e triple launch achtbaan van Nederland: Gold Rush 1848. Deze nieuwe achtbaan brengt bezoekers van 0 naar 90 kilometer per uur in 3 lanceringen en gaat 2x over de kop. Gold Rush is de vervanger van de iconische achtbaan Thunder Loop die begin oktober 2016 uit het park verdwijnt. Rocky de Bever is vandaag, op 8 september 2016, naar het persmoment van de nieuwe achtbaan geweest. Naast alle technische specificaties hebben we ook Wouter Dekkers, directeur Attractie- & Vakantiepark Slagharen, geïnterviewd. Tevens hebben we een onride van de nieuwe achtbaan, samen met diverse sfeerfoto’s. Al met al geeft dit beeldmateriaal een goede indruk van hoe de achtbaan eruit komt te zien. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Triple launch achtbaan

Gold Rush is de eerste triple launch achtbaan van Nederland, waarbij bezoekers 2x vooruit en 1x achteruit worden gelanceerd. Dit type achtbaan wordt door de bouwer ‘launched infinity coaster’ genoemd. Attractiepark Slagharen haalt daarmee een bijzondere aanwinst in huis. In een extra brede trein met 4 stoelen per rij kan de hele familie tijdens de rit naast elkaar zitten. Naast de 3 lanceringen bestaat een ritje uit een ’twisted tophat’, gevolgd door een vrije val. Vervolgens komen er een ‘sling loop’, een scherpe bocht en een grote ‘camelback’ over het stationsgebouw. De fantastische rit eindigt met een ‘overbanked helix’ richting het station. Als klap op de vuurpijl is er nog een sensationele ‘dive loop’. In de nieuwe achtbaan zit men niet vast met schouderbeugels, zoals bij Thunder Loop het geval was, maar met heupbeugels.

Zeer verheugd

Dekkers is zeer verheugd met de nieuwe aanwinst. ‘Gold Rush is niet alleen een waardige opvolger van de Thunder Loop, maar gaat ook nog eens sneller, hoger en is tevens stiller. Tot slot gaat de achtbaan niet één, maar twee keer over de kop door een zogenoemde slingloop en diveloop.‘ De hele omgeving rondom de achtbaan wordt aangekleed als goudwinningsgebied. Wie niet in de achtbaan durft of mag: niet getreurd! Bezoekers kunnen toekijken op de achtbaan vanaf het grote uitkijkpunt. Dit punt is enkele meters hoog. Dekkers beloofde alle fans van Thunder Loop om met een spectaculaire plaatsvervanger te komen. Naar onze mening heeft Dekkers woord gehouden. Wat een achtbaan!

Technische specificaties

Aantal lanceringen: 2 keer voorwaarts, 1 keer achterwaarts
Maximale snelheid: 90 km per uur
Hoogste punt van de track: 31 meter
Lengte van de track: 400 meter
Afgelegde afstand per rit: 620 meter
Trackbreedte: 1,20 meter
Ritduur: tussen de 50 en 55 seconden
Indeling trein: 5 rijen met elk 4 zitplaatsen
Aantal personen per trein: 20 personen
Capaciteit: 800 personen per uur
Bouwer: het Duitse Gerstlauer Amusement Rides GmbH
Minimale lichaamslengte om mee te mogen: 1,30 meter

Goudkoorts

De nieuwe achtbaan brengt bezoekers terug in de tijd van goudkoorts. Het verhaal is gebaseerd op hoofdpersoon James W. Marshall die in 1848 als eerste goud vindt in Californië. Uit alle windstreken komen goudzoekers die met simpele technieken rivieren en beekjes afspeuren. De technieken verbeteren en kleine dorpen groeien uit tot steden. Voor het vervoer van goud worden nieuwe transportmethodes gebruikt, waaronder de stoomtrein. Hiervoor wordt een uitgebreid spoor- en stationnetwerk aangelegd. Gold Rush opent in het voorjaar van 2017 en volgt 2 jaar na de opening van het nieuwe waterpark Aqua Mexicana. Ook zullen er volgend jaar 100 nieuwe huisjes op het vakantiepark worden gebouwd.

Afscheid Thunder Loop

Liefhebbers van Thunder Loop hebben nog tot en met 2 oktober 2016 de tijd om afscheid te nemen van Nederlands eerste achtbaan met een verticale looping. Daarna gaat de attractie dicht. Fans krijgen uitgebreid de mogelijkheid om afscheid te nemen. In de nacht van vrijdag 30 september op zaterdag 1 oktober kunnen 15 fans met introducé overnachten onder de baan. Deze overnachtingen zijn online geveild, de opbrengst gaat naar het goede doel: SOS Kinderdorpen. Zaterdag 1 oktober kunnen 8 personen, met introducé, de achtbaan bewandelen. Zondag 2 oktober is er een fandag, inclusief een rondleiding achter de schermen. De laatste ritten vinden zondagavond plaats, rond sluitingstijd. Eerst mogen 13 fans, met een introducé, een laatste rondje maken. Daarna nemen medewerkers van het park zelf afscheid. Tijdens de échte allerlaatste rit blijven de wagens leeg. Maandag 3 oktober laat Defensie als toetje enkele manschappen abseilen vanaf de top van de baan. Daarna valt het doek voor de achtbaan. In tegenstelling tot wat veel mensen dachten wordt Thunder Loop niet gesloopt en vervolgens verkocht als schroot. Dekkers bevestigde ons vandaag dat de klassieker uit 1979 is verkocht aan Henk Bemboom jr, familie van de grondlegger van Ponypark Slagharen.