Uitslag Diamond ThemePark Awards 2016

Diamond Themepark Awards logo

De kogel is door de kerk, de winnaars zijn bekend van de 6e editie van de Diamond ThemePark Award. Elk jaar opnieuw wordt een zoektocht gestart: op zoek naar het beste pretpark, de beste dierentuin of het beste dierenverblijf. Dit jaar bepaalden bijna 45.000 stemmers het resultaat. Hun stemmen telden voor 50% mee. De andere helft werd bepaald door de vakjury, die bestaat uit fans die bijna haast wekelijks vanuit hun passie de parken bezoeken en aandacht hebben voor alle aspecten, waar de parken voor beloond worden tijdens de Diamond ThemePark Awards.

Efteling is grote winnaar

De grote winnaar tijdens deze editie is de Efteling geworden, met een record aantal van maar liefst 10 awards. Ze werden niet alleen bekroond voor Beste Pretpark uit België en Nederland, maar wonnen ook in vele andere categorieën diverse prijzen, mede dankzij onder meer de nieuwe achtbaan Baron 1898. Bovendien kreeg de helaas vorig jaar overleden Ton van de Ven postuum een prijs van de jury, een Lifetime Achievement Award, omwille van zijn grote impact in de Efteling identiteit en zijn inbreng in verschillende grote Efteling-attracties zoals Fata Morgana en Droomvlucht.

Plopsa-parken en Pairi Daiza

Maar ook de Plopsa-parken en Pairi Daiza mochten zichzelf gelukkig prijzen met 6 awards. Zo werd Plopsaland De Panne als meest kindvriendelijke park beschouwd. CEO Steve Van de Kerkhof kreeg bovendien de Spotlight Award, een vakjury prijs, waarmee men uitzonderlijke daden wil belonen. Zwemparadijs Plopsaqua werd ook beloond met prijs van Beste Waterpark. Pairi Daiza kaapte dan weer de belangrijkste dierentuinprijzen weg, waaronder de beste zoo van België en Nederland. Van alle pretparken en dierentuinen in de Lage Landen hadden zij bovendien ook de Beste Show met hun roofvogeldemonstratie.

Overige awards

Gastpark Walibi Holland mocht 2 prijzen in ontvangst nemen, waaronder het Beste Halloween uit België en Nederland. Ook Bellewaerde, Bobbejaanland, Burgers’ Zoo, Dierenrijk, Duinrell, Safaripark Beekse Bergen en ZOO Antwerpen vielen in de prijzen. De Toverland Fansite won dan weer de Award voor de Beste Fan Video, met een leuke reportage over de Midzomernachten in Attractiepark Toverland. Op Europees niveau werd Europa-Park verkozen tot beste Pretpark, Black Mamba uit Phantasialand bleek dan weer de Beste Achtbaan volgens de stemmen, Tower of Terror uit het Walt Disney Studios Park werd gezien als de Beste Attractie, en de beste nieuwigheid in 2015 stond in de Efteling met Baron 1898. Vermeldenswaardig waren de 2 top 3 noteringen voor zowel Puy du Fou als de Plopsa-groep.

Bekijk de complete uitslag.