Goed voornemen voor 2016: naar (Winter) Slagharen

Logo Winter SlagharenWe hebben ons eerste goede voornemen voor 2016 al weer vervuld. We zijn namelijk naar Winter Slagharen geweest. Vorig jaar heeft het team van Rocky de Bever op nieuwjaarsdag Winter Slagharen bezocht. Dit is ons, vanwege het kleine maar toch gezellige aantal bezoekers, zo goed bevallen dat we besloten om dit jaar op nieuwjaarsdag weer naar het park in Overijssel af te reizen. Wie denkt dat keer op keer Attractiepark Slagharen bezoeken saai wordt heeft het mis, het park heeft elke keer weer leuke en nieuwe dingen voor jong en oud. Nieuw voor ons was bijvoorbeeld het waterparadijs Aqua Mexicana. Benieuwd naar onze review van dit jaar? Lees dan gauw verder en vergeet ook zeker niet om even onze videocompilatie van het park te bekijken. De kerstman heeft namelijk op het einde van het filmpje een leuke boodschap voor de kijkers.

Algemene indruk

Tijdens de wintermaanden heeft Slagharen een speciaal programma opgesteld voor de gasten. De extra activiteiten werden georganiseerd van 7 november 2015 tot en met 3 januari 2016. Tijdens deze weken kan men in het attractiepark genieten van de 4D-film Winter Wonderland, Aqua Mexicana, de indoor speeltuin Phileas Funhouse en voor de kinderen is er de indoor Indian Pony Ride. In de periode 19 december 2015 tot en met 3 januari 2016 bracht de kerstman een bezoek aan het park. Uiteraard kon je met hem en met Randy & Rosie, geheel gehuld in kersttenue, op de foto. Ook konden bezoekers meerijden met de kerstman op zijn arrenslee. Vanuit de arrenslee kon men de kerstbomen, winterse lichtjes en het kerstvuur goed bewonderen. De dag werd spectaculair afgesloten met de Miracle of Lights parade en slotshow.

Aqua Mexicana

Nieuw voor ons was dit jaar het waterpark Aqua Mexicana, welke op 21 mei 2015 geopend werd. Omdat we vanaf nieuwjaarsdag 2014 nog niet naar het park geweest waren, hebben we Aqua Mexicana nu pas voor het eerst mogen ervaren. Het bad is gevestigd in drie oude hallen. Daar werd vroeger een tentoonstelling vertoond over de geschiedenis van Attractie- en Vakantiepark Slagharen. Ook was er een monorailstation gevestigd. Beide onderdelen hebben vanaf eind 2014 plaats moeten maken voor Aqua Mexicana. We vinden het zwemparadijs allereerst een prachtige aanwinst voor het attractiepark en al helemaal voor het vakantiepark. Wanneer het weer slecht wordt en wanneer (vakantie)gasten zich later op de avond nog willen vermaken biedt het zwemparadijs uitkomst. Want op de dagen dat het attractiepark geopend is, is Aqua Mexicana geopend tot 20:00 uur. Dus wanneer het attractiepark sluit, kunnen gasten nog doorspelen in het waterparadijs.

Het outdoorgedeelte van Aqua Mexicana is echter wel gesloten gedurende de wintermaanden en voor toegang tot het zwembad moet voor dagjesmensen apart acht euro worden bijbetaald. Wil je niet naar het attractiepark maar wel naar het zwembad? Dan betaal je alleen de acht euro. Wanneer je op het vakantiepark verblijft, is toegang tot het attractiepark en het zwembad inbegrepen bij de prijs. Maar die prijs vinden wij het wel waard. Er is een groot bubbelbad aanwezig, een groot zwembad dat afloopt van ondiep naar 1,20 meter diepte, er zijn twee kindergedeelten binnen, er is een kindergedeelte buiten, er zijn twee kinderglijbanen en voor de grotere bezoekers zijn er vier grote glijbanen. Voor alle grote glijbanen zijn banden aanwezig die je kunt gebruiken. Op sommige banden kun je met meerdere personen zitten. We vonden de glijbanen stuk voor stuk prachtig en zeker met zo’n band kan je nog behoorlijk hard gaan.

Magic Maya, een 113 meter lange X-tube glijbaan gebouwd door Van Egdom, is een grote en brede glijbaan waar je met een eenpersoonsband, een tweepersoonsband maar ook met een ronde band voor meerdere personen vanaf kan glijden. Er zitten daylightrings in de baan verwerkt die een leuk en hip effect geven. Het is een rustige glijbaan, er zitten geen scherpe bochten in en dat maakt hem uitermate geschikt voor families met wat jongere kinderen. De Mexi Cone is een wat intensere glijbaan. Deze 119 meter lange glijbaan is ook gebouwd door Van Egdom en je kan er met een persoon of met twee personen vanaf. Er zitten een soort van daylight rings in verwerkt en halverwege de baan kom je in een leuke trechter terecht. Dit is redelijk uniek in Nederland, trechterglijbanen zijn er hier nog niet zo veel. In de trechter draai je achteruit en de rest van de baan leg je dus achteruit af. Na de trechter wordt de baan ook donker, dat eng kan zijn voor kleinere kinderen. De baan heeft geen scherpe, ruwe bochten maar gaat wel in een lekker tempo.

De derde glijbaan is de Yuka Time, waar je alleen of met z’n tweetjes vanaf kan. Dit is een 114 meter lange glijbaan, eveneens gebouwd door Van Egdom. Het is een glijbaan met LED-lichteffecten en muziek die je zelf in kunt stellen aan het begin. Je hebt keuze uit zes verschillende kleuren- en muziekschema’s waardoor je elke ride weer anders kunt maken zoals je dat zelf wilt. Het is een redelijk snelle baan die scherpe bochten maakt en kan daardoor voor kleine kinderen wat aan de ruwe kant zijn. Een gedeelte van de glijbaan is van glas waardoor je naar buiten kunt kijken. Leuk detail: de computer timet hoe snel je van de baan glijdt en geeft jouw score, de score van degene die na je komt en de snelste score van de dag weer bij de uitgang van de baan. Kun je leuke races mee houden met de hele familie!

We hebben klachten gehoord over koud water in Aqua Mexicana maar dat vonden we meevallen. Het water in alle baden vonden wij aangenaam om in te zwemmen. We vonden het een veilig zwembad, er waren veel medewerkers aanwezig die een oogje in het zeil hielden. En bij elke glijbaan werd je bij de ingang op gang geholpen door een medewerker. Die hielden middels camera’s een oogje in het zeil waardoor er niet te veel en te snel mensen achter elkaar van de glijbaan afroetsjten. We vonden het zwembad ook schoon en vrolijk aangekleed: er lag geen vuiligheid op de vloer en de decoraties waren prachtig opgezet. De lampen onderwater en aan het plafond wisselden van kleur waardoor de tropische uitstraling nog eens extra benadrukt werd. Slagharen krijgt van ons voor dit zwemparadijs een welverdiende 8,5 toegewezen!

Jules Verne Adventureland

We gaan verder met de review van het attractiepark zelf en we beginnen met het nieuwste themagedeelte van het park: Jules Verne Adventureland. Dit gedeelte is in het winterseizoen van 2012 – 2013 compleet op de schop gegaan en opende weer op 1 mei 2013 voor het publiek. In die tijd zijn er veel oude attracties verwijderd of verplaatst om ruimte te maken voor nieuwe en moderne kinderattracties. Ook werd de decoratie opgeknapt. Er staan veel kinderattracties in dit gedeelte zoals schommelboot Fogg’s Trouble, een Jumbomolen, een draaimolen, vliegende fietsen, de 38 jaar oude authentieke Monorail, een modern verkeerspark en de watergevechtattractie Expedition Nautilus. Voor de thrillfans onder ons is er nog een Enterprise. En natuurlijk mogen de in 1980 gebouwde zweefmolen Apollo en de uit 1973 stammende Octopus niet ontbreken in het lijstje.

De Octopus was op het moment van ons bezoek echter gesloten. Na 43 jaar was deze attractie aan een grondige renovatie toe. Ook wordt het uiterlijk van de attractie aangepakt en gemoderniseerd. Directeur Wouter Dekkers gaf in de media aan dat de attractie bij niet ingrijpen het waarschijnlijk nog maar een jaar zou uithouden. De Octopus wordt tijdens de wintermaanden opgeknapt zo dat hij bij de start van het seizoen van 2016 weer zijn rondjes kan draaien. De zweefmolen Apollo kreeg in de winter van 2014 – 2015 al zijn nodige opknapbeurt. De hele attractie werd toen van top tot teen nagelopen en geschilderd. Het resultaat mag er zijn: het nostalgische ding ziet er weer tiptop uit. Echt iets wat het park nodig had want in de review van 2013 gaven we aan dat we Slagharen oude meuk vonden. Veel attracties hadden onderhoud nodig en daar is gelukkig naar geluisterd. Beetje bij beetje worden themagebieden opgeknapt en bijgewerkt. Niets dan lof!

Wild West

In het gebied Wild West waan je je als een echte cowboy in het Wilde Westen van de 19e eeuw. In dit themagebied is grotendeels van de attracties overdekt. Zo kan je ponyrijden, tijdens de wintermaanden is dit in een grote indoorhal, een ritje maken in overdekte oldtimers, wervelen in de theekopjes en een ritje maken in een vrachtauto. Zelfs het wat kleinere reuzenrad Chuck Wagon is overdekt, dus wanneer het regent heb je daar geen last van in deze attractie. Als het mooier en warmer weer is, kunnen kinderen spelen op de waterplayground. Al deze attracties zijn geschikt voor jongere kinderen en hun ouders. In veel attracties kun je samen met je kind of in de buurt van je kind blijven. En als je kind toch alleen in de attractie wil, kun je vanaf het terras goed een oogje in het zeil houden.

Er staan hier ook twee bijzondere attracties. De eerste is de 24 meter hoge achtbaan Thunder Loop, voorheen Looping Star geheten. Deze achtbaan werd in 1979 gebouwd door de Duitse firma Schwarzkopf en is 592 meter lang. De topsnelheid bedraagt 72 km per uur en de achtbaan gaat eenmaal over de kop dankzij een grote looping. De achtbaan werd in de winter van 2014 – 2015 gesloten omdat hij niet meer door de veiligheidskeuring kwam. Dat vonden wij destijds ontzettend jammer, we wilden niet dat zo’n iconische attractie gesloopt zou worden. Gelukkig heeft de directeur hier een stokje voor gestoken. Er werd geld geïnvesteerd voor onderhoud en dat wierp zijn vruchten af: op 30 maart 2015 opende de baan weer voor het publiek. Wij hebben er deze keer weer in gereden en hij rijdt heerlijk soepel. We hopen dat, ondanks de leeftijd, deze attractie nog lang in Slagharen mag draaien.

De tweede bijzondere attractie is de overdekte waterride Wild West Adventure. Hierbij varen mensen in ronde bootjes op een rivier langs diverse taferelen uit het Wilde Westen zoals goudzoekers op jacht, een indianendorp en een gevecht tussen indianen en cowboys. Langs de rivier staan bewegende animatronics van onder andere cowboys, indianen en bizons. De 260 meter lange attractie werd in het jaar 2000 gebouwd door de Duitse firma Mack. In de attractie wordt je niet echt nat. Er zit wel een grote waterval in maar die houdt op met stromen wanneer er een boot onderdoor gaat. Ook komt er vuur voor langs de rivier waar kinderen van kunnen schrikken. De attractie is wel vrij donker en sommige poppen kijken behoorlijk boos, daardoor kunnen kleinere kinderen deze attractie eng vinden. Maar het is een mooie attractie, zeker als het regent want dankzij de overkapping blijf je mooi droog.

Yellowstone

Themagebied Yellowstone is wat kleiner dan Jules Verne en Wild West en bevat daarom wat minder attracties. Het is het themagebied direct rechts om de hoek wanneer je het park binnenkomt. In dit gedeelte was een vuur aangelegd zodat bezoekers konden opwarmen. Het vuur was wel afgezet met hekken zo dat kinderen niet te dichtbij konden komen. Ook stond er permanent een medewerker van het park toezicht te houden. Dat was voorgaande jaren nog niet het geval, toen waren de vuren nog onbewaakt. Goede verbetering van Slagharen dus! Enfin, in het themagebied staan vier attracties: een intense vrije val, een redelijk natte boomstamattractie, grote familieglijbaan en een kinderachtbaan in mijnthema. De kinderachtbaan is een Vekoma junior coaster die gebouwd is in 2001. De achtbaan is 335 meter lang en 13 meter hoog. De topsnelheid bedraagt 45 km per uur. Leuke kinderachtbaan die niet verveelt! Onderweg wordt er gefotografeerd.

Mexican

In het themagebied Mexican staan maar drie attracties: het uit 1980 stammende reuzenrad, het 4D-theater en een observatietoren. Ondanks dat het reuzenrad al een aantal decennia oud is, draait hij nog als een razende in de rondte. Het rad is 50 meter hoog en draait behoorlijk snel. Je kunt van het uitzicht genieten maar niet te lang, want dan ben je al weer beneden. Van ons mag het rad wel wat langzamer draaien. Het rad stopt af en toe nog wel op het hoogste punt zo dat je wat beter om je heen kunt kijken, dat maakt wel wat goed. Vanuit het reuzenrad heb je bij mooi weer een wijds uitzicht over de omgeving. Op onze dag van bezoek was het erg helden, we konden daardoor heel ver kijken en van het uitzicht op het park genieten. De bakjes van het reuzenrad vonden we wel griezelig. De omheining was erg laag. Zeker als je als volwassene wat aan de lange kant bent voel je je niet echt beschermd. Misschien dat het park er goed aan doet om de omheining wat op te hogen?

Vanuit het reuzenrad zijn we doorgelopen naar het 4D-theater, daar werd tijdens Winter Slagharen een winterfilm vertoond. Voor de film moet je een 3D-bril op en neem je plaats in een speciale stoel. Deze stoel trilt bijvoorbeeld tijdens de film voor wat extra effect. De eerste film ging over kerstcadeautjes die vanuit de speelgoedfabriek op straat belandden. Hierin kwamen de 4D-effecten van de stoel, de ventilatoren aan het plafond en de watereffecten goed tot hun recht. De film is niet eng en aan de reacties van het publiek kon je horen hoe geweldig de kinderen de film vonden. De tweede film duurde tien minuten en ging over een kerstelfje die met de arrenslee en het rendier de kerstcadeaus rond moest brengen. Opvallend genoeg werd de 4D-voorstelling nu ineens een 3D-voorstelling want de special effects zoals het trillen van de stoel waren verdwenen. Dat was vreemd, maar toch hebben we genoten van de komische film. Beide films waren niet eng en dat maakt ze geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vier.

Toen we uit het theater kwamen wilden we nog even in de observatietoren. Helaas was die gesloten want de attractie draaide om en om met het reuzenrad. Dat was overigens bij meer attracties in het park het geval. Chuck Wagon draaide bijvoorbeeld om en om met de paardenbaan. Logisch overigens want de drukte van het hoogseizoen is in de winter niet aanwezig. We zijn daarom eerst maar doorgelopen naar een andere attractie. Na enige tijd ging de observatietoren weer open. Deze toren is gebouwd in 1999 en is 30 meter hoog. Ook vanaf hier heb je een mooi uitzicht. Voordeel aan deze attractie is dat je volledig binnen zit. Wanneer het regent gaan mensen niet zo gauw in het reuzenrad en daardoor wordt de observatietoren een goed alternatief. Hij draait ook bovenin lekker lang rond dus je kunt beter om je heen kijken dan wanneer je in het reuzenrad zit. Leuke familieattractie dus!

American Indian

De naam van dit themagebied zegt het al: American Indian staat in het teken van het leven en de cultuur van de indianen in Amerika. Het is een klein maar sfeervol themagebied met drie attracties: de Tomahawk, de Eagle en een schommelschip. De Tomahawk is een Trojka-attractie, gebouwd in 1977 door het Duitse HUSS. De attractie is in 2005 gerenoveerd maar in de winter van 2014 – 2015 hebben de gondels een nieuwe verfbeurt gekregen. Ze zijn nu voorzien van een frisse en vrolijke gele basislaag met daarop een patroon dat doet denken aan een indiaans kleedje. Het is mooi opgeknapt. Omdat de Tomahawk nog best hard in de rondte slingert, is deze attractie geschikt voor de wat oudere kinderen. Het schommelschip past niet echt in het indiaanse thema maar toch draait de attractie al sinds 1980 mee. Daaruit blijkt wel dat het een populaire familieattractie is. Het schip is mooi onderhouden en het ziet er netjes uit. Overigens ziet het gehele American Indian themagebied er netjes en schoon uit.

De Eagle is een vrij unieke attractie, een condor genoemd, van ruim 20 meter hoog. Deze attractie is dus niet bedoeld voor mensen met hoogtevrees: je wordt op een redelijk tempo in de rondte gezwaaid terwijl je omhoog getakeld wordt. Eenmaal bovenin draaien de gondels eventjes langzaam rond zodat je van het uitzicht kan genieten. Vervolgens dalen ze weer af naar de grond. Er zijn tussen de jaren ’80 en ’00 veel van dit soort attracties gebouwd maar afgelopen jaren zijn ze ook in ramp tempo weer verdwenen. Daarom is het vrij bijzonder dat er nog eentje in Nederland te vinden is. De attractie kan wel een verf- en poetsbeurt gebruiken: er zit groene aanslag op de attractie en de gondels zijn op sommige plekken beschadigd. Ook niet alle verlichting werkt meer, maar buiten die dingen om is het een leuke attractie.

New Orleans

Het laatste themagebied van het park is New Orleans. Hier staan niet zozeer attracties maar meer winkels, eetgelegenheden en de showlocatie voor de eindparades van het park. Het is een ruim gebied, mooi aangekleed en goed onderhouden. De gebouwen zien er mooi uit, zitten goed in de verf en er klinkt leuke muziek. Regelmatig vinden hier meet & greets met parkmascottes Randy & Rosie en de kerstman plaats. Wanneer de kerstman geen meet & greet heeft, rijdt hij hier rondjes in zijn slee. Je kunt zijn rendieren bewonderen in een aparte stal. Ook geven straatartiesten optredens: dansen op muziek en toneelstukjes opvoeren. De attracties die er staan zijn de kabelbaan en de paardenmolen. De kabelbaan stamt uit 1976 maar is nog steeds razend populair. Je zweeft boven de winkelstraat terwijl je het park goed kunt bezichtigen.

Wanneer je verkleumd uit de kabelbaan stapt kun je je opwarmen bij het vuur onder het genot van warme chocolademelk. Vriendelijke medewerkers reiken af en toe houtblokken aan aan de kinderen bij het vuur. Die mogen ze dan op het vuur gooien om het brandend te houden. Wat we dit jaar wel mistten was een kerstmarkt en een ijsbaan. Voorgaande jaren was er een ijsbaan waarop kinderen konden schaatsen, die was nu achterwege gelaten. En de gezellige kerstmarkt, welke toch voor veel vermaak zorgde, was dit jaar ook weggelaten. Jammer want deze onderdelen versterkten wel de winterse sfeer. Misschien zien we die winterse activiteiten volgend jaar nog terug in Slagharen?

Eindoordeel

Een dagje of een weekendje Slagharen blijft voor ons toch een feest. Niet alleen vanwege de rijke geschiedenis van het attractiepark, maar ook vanwege de continue verbeteringen en veranderingen die er plaatsvinden. Elk jaar wordt het park beter en beter: het imago van ‘ouwe meuk’ is aan het afsterven. En dat is maar goed ook. Met de komst van het waterpark laat Attractie- en Vakantiepark Slagharen zien dat het nog steeds een grote, moderne speler is in attractieparkenland. Het park biedt voor jongere en oudere kinderen met hun familie genoeg vermaak. Het entertainment is van goede kwaliteit, het eten is goed, het park wordt beetje bij beetje schoner en mooier. Kortom: Slagharen bevindt zich volgens ons in een stijgende lijn. Momenteel wordt het vakantiepark ook grondig opgeknapt en gemoderniseerd. Daarmee, en met de komst van het waterpark, wordt het park voor vakantiegasten en dagjesmensen alleen maar aantrekkelijker.

Ook buurtbewoners zullen er vast plezier aan beleven: zij kunnen nu heerlijk zwemmen in Aqua Mexicana. Het park en het evenement krijgen van ons nu een gezamenlijke 7,5. Het park is mooier en mooier maar het evenement hadden wij graag uitgebreider gezien. We denken dat een kerstmarkt toch veel animo zal trekken, zeker in combinatie met schaatsen op een ijsbaan. Voorgaande jaren zag je dat veel ouders en kinderen daar plezier aan beleefden: de kinderen schaatsen en de ouders aan de glühwein op het terras van de kerstmarkt. Maar ondanks dat hebben wij toch een hele leuke dag gehad. Ja wij komen volgend jaar vast en zeker weer terug in Slagharen. Tot volgend jaar en bedankt voor het lezen van onze review!