Gaan er naast Walibi Holland asielzoekers opgevangen worden?

Walibi HollandHet is vandaag trending topic: gaat Walibi Holland 500 asielzoekers opvangen? De Stentor berichtte dat vanochtend. De provincie Flevoland wil naast de bestaande opvang voor ruim 3500 asielzoekers nog meer vluchtelingen opvangen in de provincie. Het zou gaan om een aantal van rond de 1750 vluchtelingen. Dat schrijft de provincie in een brief aan het kabinet. Maar waar de provincie die asielzoekers wil gaan opvangen staat niet in de brief vermeld, daarover wordt begin volgende week meer bekendgemaakt.

Er wordt gespeculeerd dat er zo’n 500 asielzoekers ondergebracht worden op een terrein tegenover Walibi Holland: het Ellerveld.  Een grasveld tussen het attractiepark en het Veluwemeer dat momenteel gebruikt wordt als parkeerplaats vanwege de Halloween Fright Nights. De gemeente Dronten wil echter nog niets officieel bevestigen: ‘Als we een geschikte locatie hebben gevonden, informeren we eerst de omwonenden en de raad voordat we ermee naar buiten treden.‘ aldus een woordvoerder van de gemeente Dronten tegenover De Stentor. Walibi Holland wil echter wel bevestigen dat er gesprekken hebben plaatsgevonden met de gemeente over een opvang op het Ellerveld, al zegt het park niet betrokken te zijn bij de opvang. ‘We zijn een attractiepark en willen ons buiten een politieke discussie houden.‘ laat het park weten.

De Stentor schrijft ook in het artikel dat er een anonieme brief binnengekomen is van de actiegroep AZC Ellerveld NEE, waarin de auteur betoogt dat het opzetten van een AZC weggegooid geld is want er loopt een project om de om toerisme aan de oostrand van Dronten te promoten: ‘Met 500 asielzoekers in dit gebied is er geen toerist die nog op een aangrenzende camping wil verblijven.’ staat er in de brief. Ook staat in de brief: ‘De gemeente schuwt het politieke debat en regelt dit in de achterkamertjes, zonder openbaarheid in de raad maar via handjeklap tussen alle fractievoorzitters. Zo wordt dit buiten het zicht van de burger gehouden. Anders staat Wilders op de stoep.

Dit nieuws is opmerkelijk want de burgemeester van Dronten, Aat de Jonge, liet vorige week aan de pers weten dat het evenemententerrein bij Walibi Holland niet in aanmerking zou komen als locatie voor een tijdelijke opvang voor vluchtelingen omdat de voorbereidingen voor het festivalseizoen dan in het gedrang zouden komen. Daarnaast is het nieuws opmerkelijk omdat er voor het Ellerveld al jarenlang plannen zijn om het parkeerterrein om te toveren tot bungalowpark. Er zouden dan door een projectontwikkelaar uit Genemuiden ongeveer 350 bungalows uit de grond gestampt worden. In ieder geval is er aanstaande maandag weer een overleg tussen alle burgemeesters van Flevoland. In dit overleg wordt gesproken over de opvang. Na dit gesprek verwacht de provincie Flevoland meer duidelijkheid te kunnen geven.