Speelstad Oranje nadert einde: sluiting in oktober

Speelstad Oranje logoVanaf oktober dit jaar is Nederland een pretpark armer. Dat meldt de krant Dagblad van het Noorden. Het Drentse Speelstad Oranje sluit na dertig jaar bestaan definitief. Het park heeft bestaan van 1985 tot en met 2015. Eigenaar Hennie van der Most maakte dit vandaag zelf tegenover de pers. De 25 personeelsleden die er nog werkten zijn vrijdagmiddag ingelicht over de sluiting.

Persverklaring
Van der Most verklaart dat het personeel de sluiting al wel aan zag komen. ‘Ik geef ze alle ruimte om te solliciteren, zo hopen we het op te lossen. Dat is ons eerder ook al gelukt.‘ aldus van der Most. In januari 2014 werden er veertien vaste banen geschrapt. In juli 2014 verloren nog eens 50 vaste banen verdwenen. Speelstad Oranje en het naastgelegen vakantiepark kampen al langer met lage bezoekersaantallen. ‘Op Eerste Pinksterdag hadden we bijvoorbeeld 37 bezoekers, dat is gewoon niet genoeg.’ verklaart Van der Most. Een exacte sluitingsdatum heeft hij nog niet. ‘We gaan in ieder geval in de zomer nog door. Afhankelijk van hoeveel bezoekers we dan hebben gehad bepalen we wanneer de deuren definitief sluiten. Mogelijk wordt dat 1 oktober.‘ Van der Most vindt het erg jammer dat het attractiepark sluit. Naar eigen zeggen heeft hij alles geprobeerd om het park te redden. ‘We hebben nog geïnvesteerd in interactieve games, maar het werkt gewoon niet. Het is een geluk dat er geen bankschuld op zit. We gaan niet failliet, we gaan dicht.‘ zo sluit hij zijn verklaring.

Al langere tijd onder financiële druk
Sinds de opening van het park in 1985 ging het zeer voor de wind, vooral omdat Speelstad Oranje één van de weinige overdekte speellocaties in Drenthe was. Maar de formule van een vaste toegangsprijs aan de poort en verder alle attracties voor niks raakte uitgewerkt, gaf van der Most al eerder toe. De resultaten van Speelstad Oranje staan al langere tijd onder financiële druk. Klanten zijn terughoudend in het doen van uitgaven in de horeca en recreatie. Daarnaast neemt het aanbod van horeca en recreatie toe. Speelstad Oranje is gedurende de afgelopen jaren geconfronteerd met de gevolgen van deze ontwikkelingen.

Als reddingspoging werd er nog besloten om Speelstad Oranje om te toveren tot all-in paradijs. Ook het aantal openingsdagen werd fors verminderd: met ingang van september 2014 verminderde het park met 150 openingsdagen per jaar. Om extra inkomsten binnen te halen besloot Van der Most in september 2014 1400 asielzoekers onderdak te bieden. Met name vluchtelingen uit Syrië kregen onderdak in maximaal 250 bungalows in het vakantiepark. Van der Most had Drentse vakantiepark voor ongeveer drie jaar tot vijf verhuurd aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, afgekort het COA. Toch mocht het niet baten. We nemen vanaf oktober voorgoed afscheid van het overdekte Speelstad Oranje met de slogan ‘Speelplezier met franje’!