Speelstad Oranje wordt opvangcentrum

Speelstad Oranje logoHet vakantiepark van het Drentse Speelstad Oranje zal binnenkort door het leven gaan als opvangcentrum voor maximaal 1400 asielzoekers. Dat meldt de Telegraaf vandaag. Met name vluchtelingen uit Syrië zullen hier onderdak krijgen in maximaal 250 bungalows. De eerste oorlogsvluchtelingen zullen begin volgende week aankomen in het vakantiepark.

Voor gasten is het daarom niet meer mogelijk om een vakantie te boeken in het vakantiepark van Hennie van der Most. De grote baas heeft het Drentse vakantiepark namelijk voor ongeveer drie jaar tot vijf verhuurd aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, afgekort het COA. Het noodlijdende vakantiepark stond al in de verkoop maar daar komt nu een einde aan. Daarmee is Speelstad Oranje waarschijnlijk wel een tijdje uit de schulden, want de afgelopen tijd ging het niet zo best met het overdekte speelparadijs in de voormalige aardappelmeelfabriek.

Een deel van het huidige personeel kan mogelijk nog voor het COA aan de slag. Dat is voor hen goed nieuws want er zijn een hoop ontslagen gevallen na de zomervakantie om het park nog draaiende te houden. De omgeving is er wat minder blij mee. Zo vertelde burgemeester Jan Broertjes van Midden-Drenthe dat hij is zich ervan bewust is dat zo’n grote groep vluchtelingen een grote impact heeft op een klein dorp als Oranje. ‘Maar wij willen ook onze verantwoordelijkheid nemen.’ vertelde hij voor de camera van RTV Drenthe. Of het overdekte speelparadijs zelf ook nog open blijft weet Van der Most nog niet.

Het COA is in het hele land met grote spoed op zoek naar opvangmogelijkheden vanwege de grote toestroom van vluchtelingen uit vooral Syrië, Somalië en Eritrea. Eerder werd bekend dat er in Drenthe ook opvang komt in de voormalige gevangenis De Grittenborgh in Hoogeveen (1000 bedden) en de penitentiaire inrichting Bankenbosch in Veenhuizen (400). Attractiepark Duinrell ving de afgelopen jaren ook meermaals vluchtelingen op, zo meldt Looopings. Dat verblijf zorgde steeds voor een hoop commotie, protesten van omwonenden en overlast.