World breaking records: langste achtbanen

Guinness World Records logoVandaag een nieuw deel van de zondagspecial genaamd ‘World breaking records’ van Rocky de Bever. Komende weken worden er op elke zondag recordhoudende achtbanen en bijzondere wereldrecords besproken. Vorige keer was het de beurt aan de snelste achtbanen ter wereld, vandaag zijn het de langste achtbanen ter wereld. Rocky de Bever bracht al eerder specials online: vorig jaar stond tussen 23 en 31 augustus het verwoeste Six Flags New Orleans in de spotlights en in het najaar van 2014 werd ‘#ThrowbackSunday‘ in het leven geroepen.

Langste houten achtbaan: 2,243 kilometer
De langste houten achtbaan ter wereld staat op dit moment in Amerika. We hebben het hier over The Beast in Kings Island, Ohio. Sinds 14 april 1979 siert dit juweel het Amerikaanse attractiepark. The Beast is 34 meter hoog,  bevat een 43 meter drop en kent een topsnelheid van 104 k/m per uur. Daarnaast bevat de baan twee liftheuvels en een drop van 45 graden. Er zijn drie treintjes met elk zes karretjes. De capaciteit per trein is 36 en de capaciteit per uur ligt op 1200 personen. Een ritje The Beast duurt maar liefst vier minuten en tien seconden! Wat een record.

Deze coaster is destijds gebouwd door Charlie Dinn, hoofd projecten van Kings Island. The Beast heeft destijds vier miljoen dollar gekost. Dinn richtte niet veel later in 1982 de achtbaanfirma Dinn Corporation op. Deze firma staat nu bekend als Custom Coasters International. Het ontwerp ligt bij de twee heren Al Collins en Jeff Gramke. The Beast is een wereldberoemde woodie vanwege de omvang maar ook vanwege de tunnels die de rit een stuk spannender maken. Daarnaast heeft men tijdens de rit een prachtig uitzicht op al het natuurschoon.

Langste stalen achtbaan: 2,479 kilometer
Dan nu over naar ’s werelds langste stalen achtbaan en die kunnen we vinden in Nagashima Spa Land in Japan. Sinds 1 augustus 2000 rijdt hier ’s werelds langste stalen achtbaan Steel Dragon 2000 zijn rondjes. Steel Dragon is bijna tweeënhalve kilometer lang, is 97 meter hoog, bevat een drop van 93,5 meter en kent een topsnelheid van 153 k/m per uur. De achtbaan heeft een capaciteit van 1050 personen per uur. Een ritje Steel Dragon 2000 duurt vier minuten en de track bevat twee tunnels. Omdat de achtbaan nog een traditionele lifthill heeft duurt enkel de rit naar boven al een minuut en vijftien seconden!

De lifthill is zo lang dat er twee kettingen nodig zijn om de karretjes naar boven te takelen. Halverwege de lifthill eindigt de eerste ketting en start de tweede met takelen. Steel Dragon 2000 is gebouwd door de inmiddels opgedoekte firma Morgan Manufacturing. De ontwerper is Steve Okamoto. De achtbaan moest aardbevingen kunnen doorstaan en daarom is er extra staal gebruikt bij de bouw. Dit bracht de totale kosten op 52 miljoen dollar. Van 2003 tot 2006 stilgelegen in verband met een ongeluk waarbij een wiel van het karretje losschoot. Daarbij vielen twee gewonden. In 2013 zijn er twee nieuwe achtbaantreintjes van Bolliger & Mabillard geplaatst en sindsdien rijdt de Steel Dragon 2000 weer vrolijk rond.