World breaking records: Snelste achtbanen

Guinness World Records logoVandaag start er op Rocky de Bever een geheel nieuwe zondagspecial genaamd ‘World breaking records’. Komende weken worden er op elke zondag recordhoudende achtbanen en bijzondere wereldrecords besproken. Rocky de Bever bracht al eerder specials online: vorig jaar stond tussen 23 en 31 augustus het verwoeste Six Flags New Orleans in de spotlights en in het najaar van 2014 werd ‘#ThrowbackSunday‘ in het leven geroepen. We trappen vandaag af in de World breaking records special met de snelste stalen en de snelste houten achtbanen ter wereld. Lees dus snel verder!

Snelste houten achtbaan: 116 k/m per uur
Hij staat er nog niet zo lang, ’s werelds snelste houten achtbaan. Hij is pas op 18 juni 2014 officieel in gebruik genomen in het Amerikaanse attractiepark Six Flags Great America maar het eerste onride filmpje verscheen al begin juni. We hebben het natuurlijk over de Goliath! Deze achtbaan is een echter world record breaker: hij heeft maar liefst drie records verbroken: ‘s werelds snelste houten achtbaan en ‘s werelds houten achtbaan met de hoogste afdaling en ’s werelds houten achtbaan met de steilste afdaling. Deze coaster is gebouwd door het Amerikaanse Rocky Mountain Construction.

De Goliath doet zijn naam er echt eer aan: het is een ding van behoorlijke omvang. De baan is 940 meter lang, kent een topsnelheid van 116 k/m per uur, is 50 meter hoog en bevat twee inversies: een 180 graden zero G-roll en een spectaculaire zero G-stall. Daarnaast bevat de baan een steile 85 graden drop van 55 meter naar beneden. Ook de lifthill is aardig steil: 45 graden. Een ritje Goliath duurt ongeveer anderhalve minuut. Er kunnen twee treintjes met zes karretjes op de baan rijden. Per treintje is er plaats voor 24 personen.

Snelste stalen achtbaan: 240 k/m per uur
Dan nu over naar ’s werelds snelste stalen achtbaan. Tot 2010 was Kingda Ka uit Six Flags Great Adventure ’s werelds snelste stalen achtbaan. In november van dat jaar werd de titel echter overgedragen aan een achtbaan in de woestijn. De Formula Rossa uit Ferrari World in Abu Dhabi is sinds 4 november 2010 ’s werelds snelste stalen achtbaan. Hij gaat maar liefst 240 k/m per uur, is 53 meter hoog en 2,2 km lang. Dat zijn pas recordcijfers! De achtbaan is gebouwd door de Zwitserse firma Intamin. Intamin is ook bekend van bijvoorbeeld de Goliath in Walibi Holland.

Met behulp van een hydraulisch lanceersysteem en een soort katapult wordt de trein in maar liefst vijf seconden naar de topsnelheid van 204 k/m per uur gebracht. Het katapultelastiek trekt de trein razendsnel vooruit, dezelfde techniek wordt ook gebruikt om vliegtuigen op vliegdekschepen te helpen opstijgen. Omdat de achtbaan zo snel gaat en omdat hij in de woestijn staat, ja daar waar allerlei insecten en andere beesten rondvliegen, zijn de bezoekers genoodzaakt om een veiligheidsbril te dragen gedurende de rit. De rit op de Formula Rossa duurt anderhalve minuut.