Nog meer baanverlies bij Speelstad Oranje

Speelstad Oranje logoHet lijkt steeds slechter en slechter te gaan met het Drentse Speelstad Oranje. Eerder dit jaar werden er al veertien banen geschrapt, halverwege juni werd bekend dat er nog eens 51 banen, 75% procent van alle banen, gaan verdwijnen bij het overdekte speelpark van Hennie van der Most. En afgelopen week werd bekend dat veel van de overgebleven personeelsleden gekort worden op het aantal werkuren. Aanleiding voor de ontslagronde is een terugloop in het aantal bezoekers. Ook het aantal openingsdagen wordt fors verminderd: met ingang van september vermindert het park met 150 openingsdagen per jaar.

Is het park nog levensvatbaar?
Het afgelopen seizoen draaiden attracties al om de beurt zodat het park met minder personeel kon draaien. ‘De loop raakte er verder uit, vooral omdat gezinnen rond modaal enorm zijn getroffen door de crisis. Voor mensen met gezinnen is een dagje uit nog maar nauwelijks te betalen door alle lastenverzwaringen.‘ aldus Van der Most. Met de overgebleven mensen wordt in elk geval gepoogd om het gelijknamige vakantiepark open te houden. Vakbond De Unie, die bij het ontslag betrokken is, vraagt zich af of Van der Most er met zo’n minimale bezetting nog in slaagt om de poorten van Speelstad Oranje open te houden. Volgens een woordvoerder van de vakbond heeft het park het moeilijk en is het überhaupt de vraag of het park nog levensvatbaar is.

Onderhandelingen afgebroken
Inmiddels zijn er gesprekken gevoerd tussen de vakbond en het bedrijf maar die onderhandelingen zijn afgebroken. Dat heeft de vakbond bekendgemaakt. Volgens de vakbond biedt Van der Most te weinig om tot een goed sociaal plan te komen. Zo zou Van de Most zijn bijna ex-medewerkers enkel een sollicitatietraining aan hebben geboden. ‘Dat krijgen de mensen bij het UWV ook. Die mensen worden gewoon op straat gezet.‘ verklaarde een woordvoerder van de vakbond aan RTV Drenthe. Van een ontslagvergoeding is volgens de vakbond al helemaal geen sprake. De vakbond wil geen goedkeuring voor de reorganisatie geven, zolang er geen duidelijke cijfers op tafel komen. Daarnaast ziet de vakbond graag dat Van der Most met een ontslagvergoeding op de proppen komt. Gebeurt dit niet, dan is de kans groot dat alle 51 werknemers in kwestie naar de rechtbank stappen.

Al langere tijd onder financiële druk
Sinds de opening van het park in 1985 ging het zeer voor de wind, vooral omdat Speelstad Oranje één van de weinige overdekte speellocaties in Drenthe was. Maar de formule van een vaste toegangsprijs aan de poort en verder alle attracties voor niks raakte uitgewerkt, gaf van der Most al eerder toe. De resultaten van Speelstad Oranje staan al langere tijd onder financiële druk. Klanten zijn terughoudend in het doen van uitgaven in de horeca en recreatie. Daarnaast neemt het aanbod van horeca en recreatie toe. Speelstad Oranje is gedurende de afgelopen jaren geconfronteerd met de gevolgen van deze ontwikkelingen. Als reddingspoging werd er nog besloten om Speelstad Oranje om te toveren tot all-in paradijs.