40-jarige walrus overleden in Dolfinarium

Dolfinarium logoIn de nacht van 27 op 28 mei is de 40-jarige walrus Natasja van het Dolfinarium te Harderwijk in haar slaap overleden, zo staat op de website van het Dolfinarium vermeld. Treurig nieuws, ondanks dat Natasja de afgelopen maanden al aardig wat gewicht verloor. En 40 jaar is uitzonderlijk oud voor een walrus, Natasja was zelfs de oudste walrus van heel Europa! Meestal worden walrussen ‘maar’ tussen de zestien en 30 jaar oud. Het Dolfinarium laat weten dat de verslagenheid onder de medewerkers groot is door het overlijdensbericht. Begin maart overleed er ook al een zeldzame haai in het Dolfinarium. 

Nee is nee
Piet Mosterd, hoofd van de afdeling vinpotigen waartoe Natasja behoorde, vertelt dat het een bijzonder beest was: ‘Ze had de langste snor van de hele groep en prachtige felblauwe ogen. Het was een eigenzinnige tante en ze was ook behoorlijk slim. We hadden de walrussen geleerd om nee te schudden. Zij begreep al Natasjasnel de betekenis daarvan en als ze iets niet wilde dan schudde ze ook echt nee.’ Mosterd werkte al sinds 1983 met Natasja in het Dolfinarium. Het lichaam van Natasja is inmiddels overgebracht naar de faculteit dierengeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Het aantal walrussen in de zogeheten Walrussenwal is daardoor teruggebracht naar vier: Olga van 32 jaar,  Nikolai van 18, Rossita van 18 en de jongtse walrus Raisa van 9 jaar.