Toverland overvallen

Attractiepark Toverland logoOp zondag 18 mei is het Limburgse attractiepark Toverland getroffen door een overval. Gelukkig niet door een bende criminelen maar door een hele grote groep kinderen die onder de naam de Speeltuinbende actief is. Deze bende is een initiatief van NSGK: de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. Toverland voldoet volgens de Speeltuinbende aan de eisen voor toegankelijke speelplaats. Toverland is het eerste attractiepark dat overvallen wordt door de Speeltuinbende.

Wat is de Speeltuinbende?
De Speeltuinbende is een testteam van kinderen met én zonder handicap. Zij willen ervoor zorgen dat speelplekken in Nederland toegankelijk worden gemaakt, zodat kinderen met én zonder handicap er samen kunnen spelen. Samen met bendeleider Ilse van de Put en de ouders gaan de kinderen in de speciale Speeltuinbendebus op pad en bezoeken ze speelplekken door het hele land. Kan ik de speeltuin inkomen, hoe zit het met de toiletten, welke toestellen kan ik niet bespelen met mijn handicap en wat is er nodig om dit te veranderen? Aan de hand van dit soort vragen beoordelen ze de speeltuinen. Elk kind heeft en eigen stembordje en samen brengen ze een oordeel uit. De speelaccommodatie gaat vervolgens met het oordeel van de test aan de slag om de speeltuin toegankelijker te maken. De speeltuinen die meedoen worden twee keer getest: eenmaal vóór de renovatie en eenmaal ná de renovatie, om te kijken of de tips zijn opgevolgd en de speeltuin toegankelijker is geworden.

‘De meest toegankelijke speeltuin van Nederland’
‘Bij een vooraankondiging van een bezoek door de Speeltuinbende van de NSGK willen bedrijven nog wel eens snel een aantal aanpassingen doorvoeren.’
vertelt bendeleider Van der Put. ‘Daarom kiezen we voor een onverwachte overval, zodat we eerlijk kunnen testen of alle kinderen zich op de locatie kunnen vermaken.’ De Speeltuinbende maakt geen onderscheid tussen traditionele speeltuinen, attractieparken en indoor speelparadijzen. ‘Elke speelplek moedigen wij aan om zich aan te melden. Het beste initiatief wordt beoordeeld met een aanmoedigingsprijs ter waarde van 500 euro. De winnaar mag zich ook een jaar lang ‘de meest toegankelijke speeltuin van Nederland’ noemen en krijgt de ‘Pleisureworld NSGK Speeltuinbende Award’. Binnenkort wordt ook een officieel keurmerk geïntroduceerd voor speelplekken die voldoen aan de eisen van de NSGK.’ aldus Van der Put.