Efteling brengt ‘discriminerende’ apps voor jongens en meisjes op de markt

Efteling logoAfgelopen maandag presenteerde de Efteling twee gloednieuwe applicaties: een Assepoesterspel voor meisjes en een Drakenspel voor jongens. De apps zijn geschikt voor kinderen vanaf vier jaar en kosten € 1,79 per stuk. Sinds de release van de twee applicaties is er aardig wat ophef over ontstaan. Zo berichtte, naar eigen zeggen, feministe Ascha ten Broeke dat ‘de Efteling hiermee meisjes in de roze prinsessenhoek plaatst en de jongens in de knokhoek.’ Looopings.nl berichtte maandag eveneens dat de applicaties van de Efteling een hoop discriminerende reacties teweeg brengen op het internet. 

Theekransje
Beide applicaties zijn zelfstandig te gebruiken door kinderen. Per applicatie zijn er vier verschillende spelletjes te spelen. Bij de Assepoester-applicatie staat de kleur roze centraal. Het is een lekker truttige app waarbij alles draait om het organiseren van een theekransje. Zo kan er muziek gemaakt worden voor het theekransje, de haren van Assepoester kunnen worden ingevlochten, de glazen muiltjes moeten voor Assepoester worden versierd en de tafel voor het theekransje moet nog gedekt worden.

Schat bewaken
Bij de Draken-applicatie draait alles om de schat. Je kunt als draak zijnde de schat verdedigen door vuur te spuwen naar indringers. Daarnaast moeten er in een race tegen de klok muntjes verzameld worden die uit de schat verdwenen zijn. Als alle muntjes terug zijn gevonden kunnen ze in een ander onderdeel in de schatkist geplaatst worden. Tot slot een ietwat rare uitwijking binnen het spel: je moet de schat stelen van de slapende draak. Logische keuze? Nee niet echt, eerst doen de kinderen er alles aan om de schat te behouden en vervolgens moet de schat gestolen worden. Goed bezig Efteling…