Aangespoelde haai overleeft Dolfinarium niet

Dolfinarium logoZondagmiddag 23 februari was er op het strand van Vlieland een zeldzame gevlekte toonhaai aangespoeld. De één meter lange vrouwtjeshaai werd gevonden door voorbijgangers die er nog probeerden om het dier terug te zetten in zee. Maar deze pogingen mislukten. De haai had een wondje op de neus er werd daarom besloten om het dier tijdelijk op te vangen in het zeeaquarium van natuurcentrum De Noordwester op Vlieland. Echter bleek het dier te groot om in het aquarium van De Noordwester te blijven. Mede daarom werd er besloten om de aangespoelde haai over te brengen naar het Dolfinarium.

Helaas heeft de aangespoelde haai het Dolfinarium niet overleefd. Vandaag berichtte het Dolfinarium via Twitter en de website dat het beest overleden is. ‘Het dier had een flinke hoofdwond die maar moeilijk herstelde. Waarschijnlijk is ze tijdens haar stranding aangepikt door een meeuw die haar inwendig letsel heeft toegebracht. Het blijft gissen maar wij denken dat dit haar uiteindelijk fataal is geworden. We hebben de hoofdwond behandeld met antibiotica en honingzalf maar dat mocht helaas niet baten.‘  zegt Erjan Veldman van het Dolfinarium. Veldman was verantwoordelijk voor de verzorging van de haai. Hij heeft veel contact gehad met experts van andere zeedierenparken om te overleggen over het herstel. Op dit moment wordt de haai op de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit in Utrecht onderzocht zodat de exacte doodoorzaak kan worden vastgesteld.

Toonhaai