FNV wil Duinrell voor de rechter slepen

Duinrell logoNa het leuke bericht van eergisteren is er vandaag minder leuk bericht uit Duinrell. Onlangs werd bekend dat al tweeënhalf jaar lang de medewerkers van Duinrell veel te weinig betaald krijgen. Als het Wassenaarse attractiepark het personeel niet binnen een maand volgens de geldende cao betaalt, sleept FNV Recreatie Duinrell voor de rechter. De FNV kondigde dit vandaag aan. Duinrell krijgt van de vakbond nog tot 17 maart de tijd om de cao na te leven.

500 euro in de maand
Volgens vakbondsbestuurder Johan Bijlsma trokken de medewerkers van Duinrell eind 2011 al aan de bel. ‘Duinrell huurde begin 2012 een bureau in dat de functies moest gaan bekijken. We zijn nu tweeënhalf jaar verder en er is nog niets gebeurd. Alle medewerkers krijgen nu een minimumloon. Vallen ze onder de CAO, dan ligt het salaris hoger. De hoogte is afhankelijk van onder andere de functie en hoelang iemand in dienst is. Het kan oplopen tot een verschil van 500 euro in de maand. Het houdt een keer op, Duinrell erkent het wel maar betaalt niet.’ aldus Bijlsma.

Weggepest
Sommige werknemers moeten inderdaad volgens de cao recreatie betaald worden erkent Duinrell. Het zou gaan om bijvoorbeeld personeel van verblijfsaccommodaties. Werknemers van het attractiepark vallen volgens het bedrijf niet onder de recreatie cao. Medewerkers die klagen zouden worden weggepest, zo meldt Omroep West. Duinrell heeft inmiddels een adviesbureau ingeschakeld om uit te zoeken welke medewerkers onder de recreatie cao vallen en welke niet. Duinrell heeft 90 werknemers in vaste dienst. In het hoogseizoen kan dit aantal oplopen tot 400. Duinrell wil niet zeggen of de salarissen ook met terugwerkende kracht ingaan.

Spijt
Dat het allemaal zo lang duurt eer alle functiewaarderingen bekend zijn, spijt Duinrell-woordvoerder Peter Wijnen. ‘Wij zijn van goede wil en hebben gelijk actie ondernomen nadat we eind 2011 signalen ontvingen. De zorgvuldigheid staat echter voorop.’ Volgens Wijnen krijgt iedere medewerker binnenkort de waardering van zijn of haar functie onder te horen. ‘Daarna kan men er nog op reageren. We redden het dus niet om over een maand al klaar te zijn.’ zegt woordvoerder Wijnen. Het probleem van onderbetaling doet zich volgens de FNV gelukkig niet voor bij andere attractieparken omdat daar veelal de horeca cao geldt.