Bestuurder illegale drone Efteling gehoord

Efteling logoOnlangs besteedde Rockydebever.nl aandacht aan het tafereel van de vliegende drone. Daarbij werd het bestuur van de Efteling opgeschrikt door een filmpje van ene Daan S. S. vliegende drone maakte spectaculaire opnames van de Efteling. Hier was de Efteling niet blij mee liet woordvoerder Koen Sanders weten. Het filmen met de drone zou volgens Sanders op illegale wijze gebeurd zijn. Dat heeft ertoe geleid dat S. inmiddels als verdachte gehoord is door de politie.

Verwijderd
De achttienjarige S. is op 12 februari door de luchtvaartpolitie verdachte gehoord. S. heeft meerdere opnamen met zijn drone gemaakt en heeft deze opnamen begin februari 2014 op YouTube geplaatst. S’ vluchten vonden plaats boven een brand in Zaltbommel, boven Alem en boven Rossum. Inmiddels zijn al zijn video’s, op die van de Efteling na, van YouTube verwijderd. Uit politieonderzoek bleek dat de regels van het modelvliegen, waarover Sanders eerder al sprak, mogelijk zijn overtreden.

Schuldig
Volgens de politie heeft S. zich als bestuurder van de drone schuldig gemaakt aan het vliegen boven aaneengesloten bebouwing, het geen zicht houden op de drone gedurende de vlucht, het op een zodanige wijze aan het luchtverkeer deelnemen dat daardoor personen of zaken in gevaar worden gebracht en het gebruikmaken van een speciale bril. S. maakte namelijk gebruik van een First Person View bril, welke niet is toegestaan in combinatie met het gebruik van een drone.

Niet op de hoogte
De man verklaarde dat hij niet op de hoogte was van de regels met betrekking tot dit soort luchtvaartuigen. Hij had zich wel verdiept in de mogelijkheden om vanuit de lucht te mogen fotograferen. De luchtvaartpolitie zendt het proces-verbaal aan de officier van justitie te Haarlem, belast met het vervolgen van overtredingen in de luchtvaart.’ zo luidt het nieuwsbericht van de politie.

Rakelings langs de Python
Volgens de wet moeten deze onbemande drones boven privéterrein op 150 meter afstand van de bebouwing vliegen. Het filmpje maakt duidelijk dat S. zich daar niet aan hield. Zo passeert de drone de bijna dertig meter hoge Python rakelings. De passagiers in het omhooggaande treintje kunnen de drone nagenoeg aanraken. ‘Zo’n drone kan onze bezoekers in gevaar brengen en dat willen we absoluut niet hebben. De maker van het filmpje had hier geen toestemming van de Efteling voor.’ zei Sanders tegen de Telegraaf. Bekijk hieronder het filmpje waar het allemaal om draait.