Het Tikibad bestaat 30 jaar

Duinrell logoDe vlag kan uit in Wassenaar. Dit jaar bestaat het tropische zwemparadijs Tikibad van attractiepark Duinrell namelijk 30 jaar. Op 18 april 1984 is het precies 30 jaar geleden dat niemand minder dan Prof. mr. Pieter van Vollenhoven het Tikibad officieel opende. 30 jaar geleden hoopte parkeigenaar Hugo graaf Van Zuylen van Nijevelt dat het Tikibad succesvol zou zijn. Van Zuylen van Nijevelt had geen marktonderzoek laten doen. Of een duur overdekt zwemparadijs een goede investering was wist hij dus niet zeker, maar hij had er een goed gevoel bij. Dat gevoel bleek juist want inmiddels is het Tikibad, met duizenden bezoekers per jaar, een behoorlijke trekpleister geworden in Nederland!

Ruim twee uur
Het bad maakte het attractiepark tot wat het nu is. Van Zuylen van Nijevelt had in Amerika gekeken en gezien hoe succesvol de waterparken daar waren. Hij wilde ook zoiets in Wassenaar maar dan op overdekte wijze. De bouw van het Tikibad startte begin 1983 en werd in 1984 voltooid. Direct bleek het waterparadijs een groot succes te zijn. Er kwamen zoveel mensen naar het Tikibad toe dat er rijen ontstonden van ruim twee uur. De bezoekers mochten destijds 2,5 uur in het Tikibad vertoeven. Maar voor zoveel gasten waren er te weinig attracties in het attractiepark zelf. De capaciteit moest omhoog en daarom zijn er tussen 1985 en 1990 diverse nieuwe attracties, zoals de Kikkerachtbaan, bijgebouwd in Duinrell.

Dertig jaar geschiedenis
Om het Tikibad leuk te blijven houden voor het publiek werden er regelmatig uitbereidingen en verbouwingen gedaan en nieuwe attracties toegevoegd. In 1994 werd er een grote uitbereiding gedaan. Er werden nieuwe vleugels en een nieuwe glijbaantoren gebouwd. In de vleugels kwam de 250 meter lange Lazy River, ’s werelds eerste indoor Lazy River. De glijbaantoren bood plaats aan de Cycloon, de Cannon Ball en de inmiddels gesloopte Tornado. De uitbereiding kostte meer dan de bouw van het Tikibad in 1983! In 2000 kwam er nog een glijbaantoren bij, in 2008 werd de Tornado vervangen door de Tyfoon en in 2010 opende het Tikibad de valluikglijbaan X-Stream. Helaas kampt de X-Stream regelmatig met technische storingen. Door veel mensen wordt deze glijbaan daarom als gevaarlijk bestempeld.

Opknapbeurt
De voorgevel van het Tikibad is na 30 jaar in een nieuw jasje gestoken. Van Zuylen van Nijevelt legde onlangs de laatste hand aan de gevel. Daarnaast is het Tikibad ook van binnen grondig opgeknapt. Tussen 50 en 100 mensen hebben het complex van onder tot boven nagekeken. De waterbassins zijn leeggepompt, alles is geschilderd en minutieus gecontroleerd. Er is ook een nieuwe ingang gekomen, er is meer garderoberuimte gebouwd. en de turboglijbaan Flits heeft een nieuwigheidje gekregen. Om al deze werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren is het Tikibad in januari twee weken gesloten geweest. Het bad ziet er inmiddels weer tiptop genoeg uit om zijn 30e verjaardag in stijl te kunnen vieren.

Leuke feitjes
In het Tikibad is in 30 jaar een totaal van 32.5 miljoen kilometer gegleden. Als je iedereen, die het Tikibad heeft bezocht, in stadsbussen zou zetten heb je 603.600 bussen nodig. Als je alle bussen achter elkaar zou zetten zou je een rij krijgen van 7240 kilometer. De laatste bus staat dan in Angola, Afrika. Als alle bezoekers die de afgelopen 30 jaar in het Tikibad geweest zijn de polonaise zouden lopen, zou deze 76.590 kilometer lang zijn. De polonaise zou twee keer de aarde rond gaan. Stel dat iedereen die klaar was met zwemmen zijn of haar badkleding in zou leveren en we die achter elkaar neer zouden leggen, dan zal de lijn met zwemkleding 7.700 kilometer lang zijn. De laatste zwembroek zou in Louisiana, Noord Amerika liggen.

Glijdende hockeyteams
Op 23 april komen de eerste hockeyteams van HGC, hockeyclub uit Wassenaar, de vernieuwde Flits uitproberen. Een gedeelte van de buis van de turboglijbaan Flits is vervangen door een transparant gedeelte, zo laten de foto’s op de Facebookpagina van Duinrell zien. De Flits en de Blits zijn twee turboglijbanen van 80 meter lang en veertien meter hoog. Bij de opening van Blits en Flits in 1987 hebben de hockeyers van HGC de banen ook al ingegleden. Volgens Duinrell wordt er een soort traditie voortgezet in samenwerking met de hockeyteams. Welke verassingen heeft Duinrell nog meer in petto voor de jubileumdag?

Wat is er te doen?
Het Tikibad is uitermate geschikt voor het hele gezin. Voor bezoekers uit elke leeftijdscategorie is er wel wat leuks te beleven. Wat dacht je van de Tikibios Drijf In? Al drijvend op het water kun je in het Tikibad een film bekijken. Maar er is meer. Naast het golfslagbad, de whirlpools het kinderbad met de miniglijbanen voor kleinste kinderen zijn in het Tikibad nog vele andere attracties te vinden. Wij zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

X-stream
Lengte: circa 16 meter
Hoogte: circa 7 meter
Snelheid: circa 40 km per uur
Op een hoogte van zeven meter gaat een valluik open en schiet de bezoeker in staande positie met circa 40 km per uur naar beneden.

Tyfoon
Lengte: circa 78 meter
Hoogte: circa 15 meter
Snelheid: circa 50 km per uur
Een supersnelle glijbaan waarin de G-krachten duidelijk voelbaar op het lijf zijn.

Moonlight en Starfright
Lengte: circa 150 meter per baan
Hoogte: circa 16 meter per baan
Snelheid: circa 20 km per uur
In deze donkere glijbanen word je meegevoerd op een tweepersoonsband door een donkere buis waarin watervallen, lichtflitsen en scherpe bochten voorbij komen! Leuke glijbaan voor het hele gezin.

Blits en Flits
Lengte: circa 80 meter per baan
Hoogte: circa 14 meter per baan
Snelheid: circa 60 km per uur
Twee turboglijbanen. Niet voor watjes!

Family Slide en Super Slide
Lengte: circa 110 meter per baan
Hoogte: circa 14 meter per baan
Snelheid: circa 20 km per uur
Twee mediumglijbanen die geschikt zijn voor zowel jong als oud.

Cycloon
Lengte: circa 150 meter
Hoogte: circa 15 meter
Snelheid: tot 60 km per uur
Een gigantische trechter werd voor het eerst in Europa uitgerust met een zogenaamd ‘high entry’ systeem. Via een glijbaan, die start in een vijftien meter hoge toren, glijdt men met grote vaart naar beneden, tolt dan in de trechter rond en plonst vervolgens in een opvangbad. De zogenaamde ‘Catwalk’ is gemaakt voor bezoekers die boven de Cycloon eerst de kat uit de boom willen kijken.

Cannon Ball
Lengte: circa 6 meter
Hoogte: circa 2 meter
Snelheid: circa 60 km per uur
Deze baan is kort en krachtig; vanaf de eerste verdieping springt men in een donker gat, wordt boven het water ‘gelanceerd’ en zweeft dan letterlijk een eind door de lucht.

Pelikaanduik
Lengte: circa 4 meter
Hoogte: circa 7 meter
Snelheid: vrije val
Een zeer korte, open, steile turbobaan met een vrije val.

Lazy River
Lengte: circa 250 meter
Breedte circa 2,5 meter
Snelheid: niet van toepassing
Dit is nog steeds een wereldprimeur, omdat het de eerste overdekte Lazy River ter wereld is. De tocht door de Lazy River is uitgerust met diverse stroomversnellingen.