Ophef bij Efteling om filmende drone

Efteling logoOnlangs werd het bestuur van de Efteling opgeschrikt door een filmpje van ene Daan Sterk. Sterk filmt door middel van een drone diverse taferelen, zoals een brand, vanuit de lucht en plaatst vervolgens het filmpje op YouTube. De vliegende drone maakte spectaculaire opnames van de Efteling. Diverse attracties zoals de Python en de Pagode werden mooi in beeld gebracht. De beelden zijn prachtig, zo geeft ook woordvoerder Koen Sanders van de Efteling toe. Helaas is de Efteling, ondanks het beeldmateriaal, niet zo blij met Sterk. ‘Het ziet er allemaal prachtig uit, maar dat maakt het nog niet legaal.’ aldus Sanders.

Want volgens de wet moeten deze onbemande drones boven privéterrein op 150 meter afstand van de bebouwing vliegen. Het filmpje maakt duidelijk dat Sterk zich daar niet aan hield. Zo passeert de drone de bijna dertig meter hoge Python rakelings. De passagiers in het omhooggaande treintje kunnen de drone nagenoeg aanraken. ‘Zo’n drone kan onze bezoekers in gevaar brengen en dat willen we absoluut niet hebben. De maker van het filmpje had hier geen toestemming van de Efteling voor.’ zegt Sanders tegen de Telegraaf. Ook Looopings besteedde aandacht aan het tafereel. Mocht de Efteling in de toekomst weer een onbemande drone signaleren waarvoor geen toestemming is gegeven, zal de politie ingeschakeld worden.