Babyboom in Bellewaerde park, 2 girafjes en 1 zebraatje verwacht in de lente

bellewaerde logoHet worden drukke tijden in de Savanne van Bellewaerde Park voor het eerst zijn er 3 dieren op hetzelfde moment in blijde verwachting.  Deze lente zullen er 2 Rothschild giraffen en 1 Grant Zebra geboren worden.  De geboortes zijn een opsteker voor Bellewaerde Park die actief meewerkt aan Europese kweekprogramma’s voor bedreigde diersoorten.

Aan de hand van een mestonderzoek hebben de verzorgers kunnen vaststellen dat zowel giraf Simone als Ghonda zwanger zijn.  Een primeur voor Bellewaerde Park en een opsteker in het kader van het Europees kweekprogramma voor bedreigde diersoorten.  Uit een recent rapport van EAZA (European Association for Zoos and Aquaria) blijkt dat de populatie van Rothschild giraffen in het wild is teruggevallen op slechts 650 exemplaren.

2013 BWP Amber LREen bevalling bij een giraf is steeds een complexe onderneming.  Zo heeft de dierenarts vastgesteld dat Ghonda een zeer smal bekken heeft en er hierdoor complicaties kunnen optreden.  Daarnaast waren er reeds in het verleden een aantal moeilijkheden met Simone, die weigerde  haar jongen te laten drinken.

Het is voorlopig gissen naar de exacte bevallingsdatum omdat die bij giraffen zeer moeilijk te bepalen is.  In de natuur houden giraffen hun zwangerschap zo lang mogelijk verborgen  en er kan geen echografie uitgevoerd worden wegens de hoge stress die dat met zich meebrengt.  Op basis van huidige analyses en inschattingen worden de babygirafjes in het voorjaar verwacht.

2013 BWP Simone en Ghonda

Een kleine gestreepte pyjama
Om de verrassing helemaal compleet te maken, verwacht één van de Grant Zebra’s een kleine babyzebra.  Afgelopen weken veranderde de buik van mama Amber drastisch en werd deze peervormig wat wijst op een zwangerschap.

Ook dit is voor Bellewaerde Park een belangrijk evenement.  Voor het eerst in zijn geschiedenis verwelkomt het park een babyzebra.  De kleine gestreepte pyjama van het dier heeft een hoge aaibaarheidsfactor en zal een unieke beleving bezorgen aan de bezoekers van het park.

www.babybellewaerde.com
Speciaal voor deze unieke geboortes heeft het park een website aangemaakt waar alle evoluties in de zwangerschap en meest recentste nieuwtjes zullen worden geplaatst. Camera’s en foto’s brengen deze gebeurtenissen dichterbij.