Wederom vechtpartij bij Walibi Holland

Walibi Holland logoVandaag ging het weer flink mis in Walibi Holland. Op de parkeerplaats vond een groots gevecht plaats waarbij uiteindelijk zes personen zijn aangehouden. Het is niet de eerste keer dat er in Walibi Holland vechtpartijen voorkomen. Hoe nu verder? Dat is de vraag…Dit incident staat niet op zichzelf, Walibi Holland heeft een lange geschiedenis met dergelijke incidenten. Denk bijvoorbeeld aan het gevecht tijdens Halloween in 2010 of het akkefietje met een groep jongeren uit 2011. Walibi Holland heeft voor zover publiekelijk bekend geen extra maatregelen genomen om dergelijke incidenten in te dammen. Slechts met de Halloween Fright Nights worden extra beveiligers ingezet. Maar dit is toch wel het absolute dieptepunt voor Walibi Holland. Het onderwerp wordt al langer besproken, maar nu moet Walibi Holland echt eens cameratoezicht overwegen.

Cameratoezicht
Dit is een relatief makkelijke en goedkope manier om soortgelijke incidenten te voorkomen. Door de camera’s enigszins opvallend in het park te voelen de potentiële herrieschoppers zich bekeken en bedenken ze zich wel drie keer voor ze narigheid uithalen. Camera’s op de parkeerplaatsen zijn ook geen slechte investering, tevens handig om auto inbraken tegen te gaan. Cameratoezicht is echter niet onomstreden. Veel mensen vinden dat hun privacy wordt aangetast. We vragen ons af wat men te verbergen heeft in een pretpark. Als je je gewoon netjes gedraagt en het gezellig hebt, heb je toch niks te vrezen van een camera

Verlichting
Walibi Holland heeft ook al jaren een probleem met de verlichting in het park. Hoewel dit probleem overdag natuurlijk niet speelt, is het in de avonduren wel een groot probleem. Gedeelten van het park zijn vrijwel niet of slecht belicht en nodigen uit tot duistere zaken. In Walibi Holland zijn er veel plaatsen waar men niet in het zicht van het publiek loopt. Denk aan het bos tussen de Splash Battle en het reuzenrad, de toiletten bij Robin Hood of het gedeelte bij het vlot. Ook de parkeerplaats waar dit incident gebeurde is een locatie die totaal uit het zicht is van het gewone publiek. Alleen de portier heeft er zicht op, maar die kan niet overal tegelijk zijn. Walibi Holland moet zorg dragen dat deze plekken of goed verlicht zijn of dat deze plaatsen weer in het zicht van het publiek komen te liggen.

Verhoogd risico
Walibi Holland heeft als ‘jongerenpark’ een verhoogd risico op dit soort incidenten. Men moet duidelijk voor ogen hebben dat dit absoluut ongewenst is. Walibi Holland moet daadkracht tonen bij het nemen van maatregelen. Geen halve maatregelen, maar maatregelen die het probleem echt aanpakken. Er zullen preventieve maatregelen moeten worden genomen om dergelijke incidenten te voorkomen, maar als een incident daadwerkelijk gebeurt moet er ook goed en snel worden ingegrepen. Nu is er een gewonde te betreuren, maar tot hoe ver gaat dit nog door?