Rocky de Bever voor het eerst naar Europa Park

Europa Park logoOnze eerste review van 2018! 8 en 9 april waren wij voor het eerst in Duitslands grootste attractiepark: Europa Park. Omdat dit pretpark voor ons circa 6 uur rijden is, besloten we te overnachten in 1 van de 5 hotels die Europa Park rijk is. We verbleven in het viersterrenhotel El Andaluz. Dat was maar goed ook: aan 1 dag heb je voor dit pretpark niet genoeg. Zeker niet wanneer je de reistijd meerekent.

Aankomst en algemene indruk

Op zondagmorgen 8 april 2018 vertrokken we om 5.00 uur. Om 10.30 uur reden we de parkeerplaats voor de hotelgasten op. Hier was het al redelijk druk. We besloten om alvast in te checken en daarin waren we niet de enige. Veel Franse families checken in bij de hotels El Analuz en Castillio Alcazar. Deze 2 hotels delen samen de incheckbalie. Het inchecken verliep gelukkig vlot. De medewerkers spraken bijna allemaal Duits, Engels of Frans. We keken nog kort rond in de gezellige, schone lobby. Na het inchecken zijn we direct het park in gegaan. We besloten om eerst met de monorail een rondje door het park te maken. Voor hotelgasten is er een apart monorailstation beschikbaar. Dat station ligt direct naast hotel El Andaluz. Het viel ons ook op dat de monorailstations goed toegankelijk zijn voor kinderwagens en rolstoelen. Pluspunt!

Attractieaanbod

In Europa Park vind je 4 monorailstations waar je in kunt stappen. Het is heel fijn dat Europa Park een monorail heeft want het park is groot. Het gebied van het pretpark beslaat een oppervlakte van zo’n 970.000 m²! Europa Park is opgebouwd uit 16 verschillende zones. Elke zone staat in het teken van een Europees land. In deze review behandelen we elk themagebied met bijbehorende attracties apart. In het Sprookjesbos,  Koninkrijk van de Minimoys en in Ierland zijn we niet geweest. We hadden simpelweg niet genoeg tijd om alle themagebieden en attracties te bekijken. Maar we komen vast nog eens terug in Europa Park!

Duitsland

Wanneer je door de hoofdingang binnen bent gekomen, sta je als eerste in Duitsland. Hier vind je onder andere het Voletarium, oldtimers en een bootjesrondvaart. De omgeving was werkelijk waar prachtig: je waande je echt in een Duits dorpje. Daarnaast zijn er diverse eetgelegenheden in Duitse stijl, zoals een Biergarten. Wat ons opviel is dat het personeel in elk ‘land’ andere kleding draagt. In Duitsland zagen we lederhosen en dirndls. In Spanje droegen de dames mooie flamencojurken. Leuk dat hier zoveel zorg aan besteed is!

Voletarium, een panoramavliegsimulator, vonden we een heel mooie attractie. Het is de eerste panoramavliegsimulator in Duitsland. Je ‘vliegt’ door de mooiste plekjes in Europa en er wordt gebruikgemaakt van geureffecten. Werkelijk schitterend! De attractie was nog geen jaar oud. Vaak moet je voor Voletarium lang wachten. Hiervoor heeft Europa Park een mooie oplossing. Wanneer je je entreeticket scant bij een ticketautomaat bij de ingang, rolt er een fastpass uit met daarop een tijdslot. Wanneer je tijdslot aanbreekt, kun je zonder in de rij te staan de attractie betreden.

Italië

Italië was ook erg knus ingericht. Je vindt hier 3 attracties: een spookslot, een soort carnaval festival genaamd Piccolo Mondo en een soort monorail genaamd Volo da Vinci. Daarnaast zijn er terrasjes waarop je Italiaanse specialiteiten zoals pizza en schepijs kunt eten. Het spookslot mag dan uit 1982 komen, maar wij vonden het nog steeds een leuke attractie. Piccolo Mondo opende in 1982 onder de naam Ciao Bambini. Pas in 2011 werd de darkride verbouwd en kreeg het de naam Piccolo Mondo. Een hele schattige attractie met Italiaanse taferelen. Leuk om met kinderen te doen!

Frankrijk

Dit vonden wij het aller aller allermooiste themagebied in het park. Het bestaat uit een prachtig plein met fonteinen. Er drijft zelfs een terras in het water in de vorm van een boot. Rondom het water liggen allemaal winkeltjes, restaurants en attracties. Achtbaan Eurosat was tijdens ons bezoek nog gesloten. Eurosat wordt omgebouwd tot Can Can Coaster. Die opent naar verwachting in de zomer van 2018. Gelukkig was achtbaan Silver Star wel open. Wat een gaaf ding! 73 meter hoog en een topsnelheid van 127 kilometer per uur. Hele soepele baan met veel airtime. Heeft geen inversies.

Zwitserland

Zeg je Zwitserland, dan denk je natuurlijk aan de Matterhorn en raclette. In Europa Park vindt je deze zeker terug. Raclette wordt verkocht in de restaurantjes. De wildemuisachtbaan Matterhorn Blitz uit 1999 is een vrij uniek ding. Er zit namelijk een verticale lift in de track! De achtbaan is aangekleed als Zwitserse boerderij. In de boerderij vind je bewegende poppen. Naast de Matterhorn Blitz staat de vliegtuigmolen Jungfrau Gletschervlucht. Een prachtig apparaat uit 1989. Tot slot kun je nog in de Bobbaan. Deze achtbaan is in 1985 gebouwd. Hij is wel kort: maar 487 meter lang. Deze achtbaan was namelijk een prototype.

Griekenland

Op naar Griekenland! Dit themagebied is best groot en heel mooi aangelegd. Op de taveerne geniet je van Griekse specialiteiten terwijl je uitkijkt over een blauw meer. Je vindt in Griekenland een hoop attracties: kinderachtbaan Pegasus, waterachtbaan Poseidon, darkride Abenteuer Atlantis, Flug des Ikarus en madhouse de vloek van Kassandra. Stuk voor stuk prachtige attracties. Vooral de waterachtbaan viel bij ons in de smaak. Hij ging best hard en de thematisering was adembenemend. Zo’n soort attractie hebben we nog niet eerder meegemaakt.

Engeland

Engeland is een kleiner themagebied. Je vindt hier een draaiende stadsbus, twee soorten botsauto’s, een racecircuit, een laserdoolhof, en een hele oude draaimolen. Alles is prachtig onderhouden, in het hele park trouwens, en erg gezellig ingericht. Het was niet druk, alleen voor het laserdoolhof stond best een lange rij. Wanneer je trek hebt, strijk je neer in de Engelse Pub voor fish & chips. Ook kun je in het sportcafé naar (live) sport kijken. Er werd toen wij er waren voetbal en formule 1 vertoond.

Rusland

In Rusland staan 3 attracties: een arrenslee, auto’s en achtbaan Euro-Mir. De arrenslee is een hele leuke attractie voor gezinnen. Je neemt plaats in een arrenslee en je maakt een tocht door het Russische landschap. Euro-Mir is een draaiende achtbaan uit 1997 met ruimtethema. Euro-Mir gaat niet met een normale rechte optakeling naar boven maar gebruikt een spiraallift in het donker. Tijdens de optakeling wordt technomuziek gedraaid. Dat deuntje blijft heerlijk in je hoofd hangen! De treinen draaien op de lift, maar ook tijdens de rit. Wanneer je bovenaan bent, zoef je naar beneden. Je gaat maximaal 80 kilometer per uur.

Nederland

Nederland! Jazeker, ons land is ook vertegenwoordigd in Europa Park. De attracties zijn gebouwd rondom een dorpspleintje. Op het plein zijn terrasjes waar je poffertjes en patatje speciaal kunt eten. In Nederland vind je vliegtuigjes, een bootjesmolen, botsauto’s en een grote darkride Piraten in Batavia. In deze attractie uit 1987 vaar je in 7 minuten langs oosterse taferelen uit het VOC-tijdperk. De attractie lijkt heel veel op de Pirates of the Caribbean attractie in Disneyland Paris. Zo bevindt zich er ook een restaurant langs de rit. Bezoekers van dit restaurant hebben een leuk uitzicht op de bootjes.

Avonturenland

Dit gebied is niet gethematiseerd als Europees land, maar meer als een Afrikaans gebied. Er zijn twee rondvaarten en er is een waterspeelplaats voor kinderen.

Scandinavië

Een van de mooiste themagebieden als je het ons vraagt. Er staan een schommelschip en een rapid river. De rapid river werd in 1991 gebouwd door Intamin. Opvallend, want heel veel attracties in Europa Park zijn door Mack gebouwd. De familie Mack is eigenaar van Europa Park. De rapid river is een best heftige, natte attractie van 525 meter lang. Een ritje duurt bijna 4,5 minuten.Tijdens de rit waan je je in een Scandinavisch landschap. Langs de baan staan fonteinen. Hier kunnen bezoekers die langs het traject staan tegen betaling de fonteinen activeren, zodat inzittenden van de boten nat worden!

IJsland

IJsland is een groot themagebied. Er is een grote waterspeelplaats voor kinderen en natuurlijk vind je er de lanceerachtbaan Blue Fire. Wat een dijk van een achtbaan! In 2,5 seconden bereik je de snelheid van 100 kilometer per uur. De track van ruim 1000 meter leg je in 2 minuten en 20 seconden af. Hele soepele baan met een krachtige lancering. Verder vind je in IJsland een splash battle en de houten achtbaan Wodan. Deze achtbaan opende in 2012, is 1050 meter lang en 40 meter hoog. Je bereikt een topsnelheid van 100 kilometer per uur bij de afdaling. Voor de rest: veel banked turns. Geweldige achtbaan!

Portugal

In Portugal vind je 1 attractie en dat is de waterachtbaan Atlantica Super Splash. De track op zich stelt weinig voor: het is een vierkantje met een 2 draaischijven en een steile afdeling. Toch is de attractie erg populair. Wij namen de proef op de som. Leuke achtbaan waar je best wel nat wordt! De achtbaan is in 2005 gebouwd, als cadeautje van de familie Mack ter ere van de 30e verjaardag van het park. De voertuigen van de Atlantica Super Splash kunnen geen bocht maken op de 4 meter brede rails. Vandaar die 2 draaischijven. Na de afdeling vaar je in het water, hier kunnen de boten wel een bocht maken.

Spanje

Klein maar mooi themagebied in Spaanse stijl. In Spanje kun je neerstrijken op een terrasje terwijl je geniet van sangria. Wanneer het weer slechter is, neem je plaats in 1 van de overdekte attracties: de rupsbanen.

Oostenrijk

In Oostenrijk staan attracties zoals een zweefmolen, een boomstamattractie en de powered coaster Alpenexpress. De Alpenexpress was de eerste achtbaan van het pretpark en opende in 1984. De topsnelheid is 45 kilometer per uur. De achtbaan maakt altijd 2 rondjes over de track van 250 meter lang. Tijdens de rit kom je door een prachtige grot vol met diamanten. Er zit zelfs een draak in de grot! In deze grot rij je over de track van de boomstamattractie heen. De boomstamattractie is trouwens ook leuk om te doen! Lekker lange baan van 800 meter lang. De baan heeft 2 afdalingen. Onderweg wordt een foto gemaakt.

Shows en entertainment

In Europa Park vindt heel veel show per dag plaats. Tijdens ons bezoek draaiden er 12 verschillende shows op meerdere tijdstippen per dag. Bijvoorbeeld een schaatsshow met beertje Paddington. Of een goochelshow. We hebben er geen een gezien, zo groot was het park. We hebben niet eens alle attracties meegemaakt, laat staan dat er tijd over was om naar een show te gaan. Jammer maar wel een goede reden om nog eens terug te keren naar Europa Park!

Hotel El Andaluz

Na een drukke dag gingen we naar ons hotel. We sliepen in hotel El Andaluz. Dit hotel heeft een buitenzwembad op de binnenplaats, maar die was tijdens ons bezoek nog gesloten. Wel was de gezellige bar open. Die bevindt zich ook op de binnenplaats. De lobby van het hotel is overdekt. Er hangt een joekel van een kroonluchter en er is een kleine fontein in de lobby. Daarnaast heeft de lobby nog een winkeltje waar je souvenirs kunt kopen. Alles is heel gezellig ingericht in Spaanse stijl. Bovendien was alles brandschoon, ook niet onbelangrijk.

Kamer

We kregen een sms zodra onze kamer klaar was. Dat was handig! Toen we de sleutel op gingen halen werd ons verteld dat we een upgrade hadden gekregen naar een junior suite. Wauw wat was dat een gave kamer! Er zat zelfs een balkon bij. Op het balkon, gelegen boven de hoofdingang, hadden we een schitterend uitzicht over het landschap. In de verte zagen we heuvels. Heel erg bedankt Europa Park voor deze toffe upgrade. Wel een minpuntje: de WiFi was enorm traag. We wilden ’s avonds alvast foto’s uploaden maar dat lukte helemaal niet. We hebben dit aangegeven bij de receptie maar die konden helaas niets voor ons doen.

Restaurant

Het hotel heeft 1 restaurant, gezellig ingericht in Spaanse stijl. Je kunt in dit restaurant genaamd Don Quichotte zowel avondeten als van je ontbijt genieten. Omdat op de dag van ons bezoek het park langer open was, tot 19.30 uur in plaats van 18 uur, hebben we ’s avonds in het park gegeten. Dus hoe het avondeten was kunnen we niet zeggen. Wel hebben we heerlijk ontbeten in Don Quichotte. Dat kan tussen 7 en 10.30 uur. Het ontbijtbuffet was goed en zeer uitgebreid. Er was voor ieder wat wils, zelfs voor mensen met een koemelk of glutenallergie was er voldoende keus.

Eindoordeel en foto’s

Wat is Europa Park een heerlijk park! Direct toen we arriveerden werden we al helemaal gelukkig van de sfeer die er heerste. Het personeel in het park was heel erg vriendelijk en alles was ook enorm schoon. We hebben geen afval op de grond kunnen ontdekken tijdens ons bezoek. Er zit heel veel zorg en liefde in dit park, dat merk je direct. Attracties zijn goed onderhouden en zitten mooi in de verf. Water is overal heel erg schoon. Op de kamer en in het restaurant vonden we zelfs verse bloemen. Dat zie je bijna nergens in attractieparken. Europa Park krijgt van ons een 9. We gaan hier zeker weer naartoe!

 

One thought on “Rocky de Bever voor het eerst naar Europa Park

  1. Wij van team attractieparkfans komen hier om de paar jaar wel. Het volgende bezoek zal zijn in 2019 wanneer ruslantica open is. Er gaan zelfs geruchten dat er dan ook weer een nieuw thema gebied bij komt.
    De hotels kennen we niet echt omdat wij meestal op de camping te vinden zijn met onze tenten.
    Wil nog wel een keer de hotel tour doen. Dat is 6 dagen Europapark met jaarkaart en je slaapt iedere dag in een ander hotel van ze.

Comments are closed.