Julianatoren mag nieuwe achtbaan bouwen

JulianatorenGoed nieuws voor de fans van Julianatoren. Milieuzorg Apeldoorn zal zich niet verzetten tegen de komst van twee nieuwe attracties. Dat heeft de directeur van de natuurorganisatie bekendgemaakt. Een van de nieuwe attracties wordt een achtbaan voor kinderen. Al meer dan drie jaar wil het Nederlandse familiepretpark twee nieuwe attracties bouwen, maar deze plannen werden tot nu toe steeds gedwarsboomd. Het pretpark kocht de attracties aan bij de Italiaanse fabrikant SBF Visa Group, maar mocht deze nooit bouwen door het gebrek aan een bestemmingsplan.

Bestemmingsplan

Doordat het park geen bestemmingsplan heeft, moet het pretpark voor elke kleine verandering heel wat toestemmingen krijgen. Anders mag er helemaal niets veranderen of bijgebouwd worden. Verschillende pogingen om een bestemmingsplan te verkrijgen liepen op niets uit. Vorig jaar sneuvelde het nieuwe bestemmingsplan nog net voor de finish. Het bestemmingsplan werd toen verworpen door De Raad van State, omdat de Stichting Werkgroep Milieuzorg Apeldoorn (SWMA) bezwaren had ingediend. De groep vreesde voor de kwetsbare natuur aan de westkant van Apeldoorn. Hierdoor kon de bouw van de twee nieuwe attracties voor de zoveelste keer niet doorgaan.

Geen verzet

Ondertussen waagt Julianatoren zich aan een nieuwe poging met een nieuw bestemmingsplan, maar in de tussentijd wil het pretpark de attracties bouwen los van het toekomstige bestemmingsplan. Het pretpark zou dan meteen aan de slag kunnen met de bouw op het moment dat de gemeente groen licht geeft. Nu heeft de directeur van SWMA laten weten geen bezwaar te zullen indienen tegen de twee nieuwe attracties, omdat het effect op de natuur verwaarloosbaar zal zijn. “We hebben de aanvraag bekeken en vastgesteld dat ze op het bestaande terrein gepland staan. Het is niet aan te tonen dat de achtbaan een grote impact zal hebben op de omliggende natuur.”, aldus Theo van Kerkhof, de voorzitter van het SWMA.

Achtbaan en vrijevaltoren

De eerste nieuwe attractie wordt een kleine vrijevaltoren speciaal gericht op jonge kinderen. De tweede nieuwe attractie wordt een Spinning Coaster. Beide attracties zullen gebouwd worden door de Italiaanse fabrikant SBF Visa Group. De Compact Spinning Coaster wordt van het model “2 Loop (MX608)”, wat wil zeggen dat de lay-out van de achtbaan een 8-figuur zal zijn. Dit achtbaanmodel heeft een hoogte van 4,3 meter en het parcours van 57,9 meter lang wordt meermaals afgelegd. Bezoekers nemen plaats in draaiende karretjes. Het wordt de eerste achtbaan van dit model voor de Benelux.