Recordaantal nieuwe attractieparken en attracties in Europa, Midden-Oosten en Afrika in 2017

De attractieparken maken zich op voor een nieuw seizoen. De overkoepelende organsatie van de attractiesector, IAAPA (International Association of Amusement Parks and Attractions) heeft een inventarisatie gemaakt van de investeringen voor dit jaar en constateert een recordaantal nieuwe attracties in Europa, Afrika, maar met name in het Midden-Oosten. In Europa zal in 2017 meer dan 500 miljoen Euro in nieuwe attracties geïnvesteerd worden.

Trends

De EMEA-afdeling van de wereldwijde IAAPA-organisatie, welke in Brussel gevestigd is, heeft een overzicht samengesteld van de belangrijkste uitbreidingen in 2017. Een aantal trends zijn daarbij opgevallen. Enkele parken openen een nieuw type attractie voor Europa: een flying theater. Virtuele en augmented reality doet zijn intrede, soms in combinatie met een rit in een achtbaan of dark ride. Om het kortverblijf-toerisme te stimuleren vindt verdere uitbreiding in (vaak gethematiseerde) verblijfsaccommodatie plaats. Omdat bezoekers en zeker de bezoekertjes zich aangetrokken voelen tot merken en figuren die ze kennen, is er ook een toename waar te nemen in activiteiten met zogeheten intellectual property. Een goed voorbeeld hiervan zijn speelplaatsen voor kinderen met film- en tv-figuren.

Digitalisering

Veel investeringen komen voort uit het proces van digitalisering. Aan de ene kant neemt het gebruik door bezoekers toe (mobiele ticketing, park-apps, etc), aan de andere kant worden de digitale mogelijkheden steeds vaker toegepast in de operatie van het park en attracties. Om de beleving van de bezoeker te verbeteren worden er opvallend veel investeringen gedaan in renovaties en vernieuwingen. Eveneens wordt een trend naar duurzaamheid gesignaleerd evenals het belang van de groene ruimte om de bezoekers afstand te kunnen laten nemen van de dagelijkse hectiek.

Speerpunten

De belangrijkste ontwikkelingen vinden echter plaats in het Midden-Oosten met Dubai en Abu Dhabi als speerpunten. Hier worden meerdere nieuwe attractieparken, indoor attracties en waterparken, compleet met verblijfsaccommodatie en uitgaanscentra gebouwd. De verwachting is dat deze regio zich tot een interessante bestemming voor familie-entertainment ontwikkelt. Er is berekend dat in het Midden-Oosten in de periode 2015-2020 zo’n 10 miljard in de leisure-industrie geïnvesteerd wordt. Telde de regio in 2015 nog 2,9 miljoen parkbezoekers, de verwachting is dat dat in 2020 opgelopen zal zijn tot 12,4 miljoen. De bestedingen zouden dan groeien van 97,2 miljoen Euro in 2016 naar 560 miljoen Euro in 2010: een verzesvoudiging. Ter vergelijking: de voorspelde marktgroei in Europa bedraagt over dezelfde periode zo’n 6%.