Review: Rocky de Bever in Bobbejaanland

BobbejaanlandVoorgaande zomers heeft het team van Rocky de Bever voornamelijk attractieparken gereviewd in Nederland en Duitsland. We vonden dat het tijd was om onze zuiderburen wat meer voor het voetlicht te zetten. Eerder deze zomer van 2016 deden we dat al door een bezoek te brengen aan Walibi Belgium. Op 29 augustus 2016 brachten we nog een bezoek aan ’t plezantste land: Bobbejaanland. Dit attractiepark opende in 1961 in Lichtaart. Het park is ontstaan vanuit de muzikale carrière van zanger en gitarist Bobbejaan Schoepen. Hij kocht het stuk grond en bouwde hier een grote zwemvijver, carrousels en theaters waar meermaals per dag voorstellingen werden gegeven. In de jaren ’70  en ’80 werden er grote attracties zoals een wildwaterbaan en achtbanen geopend.

Aankomst en algemene indruk

Om half 10 kwamen we aan op de parkeerplaats, waar het toen nog erg rustig was. Daardoor waren we snel door de tassencontrole. We meldden ons bij de balie en om iets voor tien waren we in het park. Bij aankomst konden bezoekers direct op de foto met de mascottes van Bobbejaanland. Verder waren er op het plein bij de ingang shops en restaurants, daar kon je voor € 2,- een plattegrond van het park kopen. Apart, aangezien de plattegrond gratis online staat. De meeste attracties openden gek genoeg pas om half 11, enkele attracties zoals de monorail openden al om 10 uur. We zijn daarom maar als eerste in de monorail gestapt, zo konden we op ons gemak het park verkennen. Tijdens de rondrit door het park merkten we op dat het park een grote onderhoudsbeurt kan gebruiken. Zo hadden veel attracties een bleke kleur of groen van de algenaanslag. Een hogedrukreiniging of een nieuwe lik verf zou geen overbodige luxe zijn. Ook waren veel dingen stuk: enkele letters op de gevel van Kinderland ontbraken en decorstukken waren aan het verloederen. Dat zag er slordig uit en dat vonden we heel erg jammer. Want het park heeft een mooie verzameling attracties die je in ere kunt houden.

Attractieaanbod – achtbanen

Bob Express, Dizz en Dreamcatcher

Bobbejaanland heeft naar onze mening behoorlijk wat intense attracties in huis. Zo staan er maar liefst 7 achtbanen in het park. Laten we beginnen met de Bob Express, een in 2000 geopende powered coaster van MACK Rides. Deze leuke achtbaan wordt de gehele rit middels stroom aangedreven en heeft dus geen kettinglift. Bob Express is een leuke familieachtbaan van 521 meter lang en 10 meter hoog. Tijdens de rit rijd je met een snelheid van 36 km per uur over het water, een boomstamattractie en rotspartijen. De in 2011 geopende achtbaan Dizz is wat intenser. Mauer AG bouwde deze 430 meter en 17 meter hoge lange stalen achtbaan met draaiende karretjes. Tijdens de rit draai je met 55 km per uur alle kanten op, daar kun je best misselijk van worden. Als je het rustiger wilt houden maar toch in een aparte achtbaan wilt, stap dan in de Dreamcatcher. Deze in 1987 geopende hangende achtbaan is van Vekoma. Er staan slechts 3 van dit soort achtbanen op de wereld. Tijdens de rit bungel je op 25 meter hoogte met je benen los terwijl de karretjes heen en weer zwaaien. Dreamcatcher is 600 meter lang en gaat maximaal 45 km per uur. Opmerkelijk: tot 2006 had deze achtbaan vliegtuigjes als karretjes, in 2009 zijn de huidige treintjes pas op de baan gekomen.

Okidoki, Revolution / Mount Mara

Achtbaan nummer 4 in het park is Okidoki, een kinderachtbaan van Vekoma. Okidoki is geopend in 2004, 436 meter lang, 16,3 meter hoog en gaat maximaal 58 km per uur. Best grote cijfers voor een kinderachtbaan! Helaas was de achtbaan tijdens ons bezoek de hele dag gesloten wegens ‘onderhoudswerkzaamheden’. Dit hebben we van tevoren niet gezien op de website of elders in het park. Jammer want dan waren we op een andere dag gekomen. Revolution of Mount Mara, het is maar net hoe je deze achtbaan bij de naam wilt noemen, is een bijzondere indoor achtbaan. Deze 765 meter lange en 28 meter hoge achtbaan is in 1989 gebouwd door Vekoma. Opmerkelijk: de trein is de langste achtbaantrein ter wereld en telt maar liefst 30 karretjes! De topsnelheid bedraagt 50 km per uur. Bezoekers kunnen zelf kiezen hoe ze de achtbaan willen beleven: met een VR-bril op of zonder bril. Rijd je met bril, dan krijg je tijdens de rit een VR-video te zien waarbij je op een quad door een tropisch vulkaanlandschap rijdt. Erg mooi om te zien en een prachtige toevoeging aan de rit! Kun of wil je de bril niet dragen, dan begeef je je tijdens de rit voornamelijk in het donker. Er zijn slechts enkele lichteffecten toegevoegd tijdens de ride. Maar wel een prachtachtbaan!

Speedy Bob en Typhoon

Achtbaan Speedy Bob is ook leuk om te doen. Het is een echte familieachtbaan, maar niet geschikt voor kleine kinderen. Je dient namelijk minimaal 1,10 m lang te zijn voordat je mee mag met de Speedy Bob. Speedy Bob is een stalen wildemuisachtbaan van 370 meter lang en 14 meter hoog. De topsnelheid is 45 km per uur. Tot 2009 stond er eenzelfde baan naast toen was het nog een dubbele stalen wildemuisachtbaan. De linkerbaan is in 2009 verkocht aan het Spaanse Parque de Atracciones de Madrid. De laatste maar naar ook meest extreme achtbaan in Bobbejaanland is de Typhoon. Het is een stalen achtbaan van Gerstlauer. Typhoon opende in 2004, is 670 meter lang, 25,7 meter hoog en gaat maximaal 80 km per uur. Het is een intense achtbaan met 4 inversies. Je wordt in deze compacte achtbaan verticaal omhoog getakeld en vervolgens alle kanten op geslingerd. Je raakt door de krappe bochten snel je oriëntatievermogen kwijt. Echt een achtbaan voor de thrillseekers onder ons, maar hij rijdt niet zo comfortabel over de rails.

Attractieaanbod – waterattracties

Banana Battle, Big Bang en El Rio

In Bobbejaanland staan maar liefst 5 waterattracties. De Banana Battle is een splash battle uit 2008 waarbij je elkaar nat schiet vanuit varende bootjes. De attractie is aangekleed met een jungle thema. Mooi om te zien en leuk om te doen maar je wordt onderweg wel heel erg nat! Neem daarom een poncho mee als je het erg vindt om nat te worden. De attractie is indoor gebouwd, dat vinden wij apart want je gaat ten slotte bij mooi weer in zo’n attractie zitten. Big Bang is een waterattractie uit 1989 waarbij je op 1 van de 4 glijbanen met een rubberbootje naar beneden kunt glijden. Dat de attractie oud is doet niets af aan de populariteit. Er stond namelijk een enorme wachtrij! Daarom hebben wij de attractie maar even overgeslagen. We waren onze tijd liever kwijt aan de spectaculaire rapid river El Rio. El Rio opende in 2000 en werd gebouwd door Hafema, een Duitse fabrikant die ook de Djengu River in Toverland bouwde. Tijdens de rit kom je onder andere in een spectaculaire draaikolk terecht. De rit is ruw maar wel leuk! Er zitten veel leuke effecten in maar sla deze attractie liever over als je kleinere kinderen hebt. Door de botsingen met de randen van de baan kun je je lelijk bezeren als je je niet goed vasthoudt. Bijzonderheid: tot 2002 zat er een bijzonder element in deze rapid river. Met een lift werden de bootjes omhooggetakeld en vervolgens een glijbaan afgeduwd. Helaas is dit element niet meer in gebruik: bootjes varen er nu langsheen.

Indiana River en Wild Water Slide

De volgende waterattractie is de Indiana River: een indoor boomstamattractie die in 1991 gebouwd werd door Intamin. Kenmerkend voor de boomstammateacties van Intamin zijn de draaischijven bij het instapstation. Indiana River is een unieke attractie: het is de enige indoor boomstamattractie ter wereld. De bouw was echter wel een intensieve klus. Pas in 1992 was de volledige thematische rondom de attractie afgerond. De rit kent 3 afdalingen waarvan de hoogste 10 meter is. Tijdens de rit vaar je door de jungle en de wereld van de Azteken waar spannende avonturen op de loer liggen. De Indiana River is werkelijk prachtig aangelegd! Je kan tijdens de rit erg nat worden bij de drops dus neem een poncho mee als je geen zin hebt in een nat pak. Naast de Indiana River heeft Bobbejaanland nog een boomstamattractie, maar die is outdoor. We hebben het over de Wild Water Slide. Deze boomstamattractie werd ook gebouwd door Intamin en bevat ook een draaischijf bij het instapstation. Wild Water Slide opende in 1980 en is daarmee een van de oudste attracties in het park. Wild Water Slide is 500 meter lang en je valt 2x vanaf 13 meter naar beneden. Neem ook hier zeker een poncho mee als je niet nat wilt worden!

Attractieaanbod – spannende rides

Naast de achtbanen en waterattracties kent Bobbejaanland nog enkele andere thrillrides. De jongste ride is Forbidden Caves, een ‘mmerverse tunnel met 3D-projectie’ net zoals de Lost Temple in Movie Park Germany. Deze megasimulator waarin bezoekers zittend in een bewegend karretje naar een 3D-film kijken die om hen heen wordt geprojecteerd, is erg leuk voor de hele familie. Een andere thrillride is Sledge Hammer: een giant frisbee van HUSS. Hierbij slinger je met een snelheid van 110 km per uur tot een hoogte van 42 meter door de lucht. Een bijzondere, unieke attractie voor daredevils met een sterke maag! Wie iets rustigers wil, kan terecht bij El Paso: een interactieve darkride van Intamin. In deze indoor attractie schiet je op doelen. Als je een doel raakt maakt het een geluid of een beweging. De attractie is Mexicaans aangekleed en is leuk voor de hele familie, als je tenminste niet bang bent voor harde geluiden of donkere ruimtes. Tot slot is er nog King Kong: een soort outdoor simulator. Niet extreem spannend maar wel leuk om eens gedaan te hebben. Je neemt plaats en maakt je riem vast, daarna tilt King Kong je 12 meter de lucht in en schudt je alle kanten op.

Attractieaanbod – rustige attracties

Voor mensen die het rustig willen houden heeft Bobbejaanland ook genoeg te bieden. Zo is er een zweefmolen, een dino-theekopjesattractie, een schattige rondvaart of een western fietsbaan. Letterlijk en figuurlijk is het reuzenrad natuurlijk het hoogtepunt van Bobbejaanland. Tijdens een ritje heb je een goed uitzicht over het meer en over het attractiepark eromheen. Jammer genoeg wordt er niet zoveel met het meer gedaan. Er staat een fontein in en dat is helaas ook alles. Graag zouden wij hier een attractie met bootjes zien, zoals een rondvaart met waterfietsen of zwanenbootjes. Het meer is mooi groot en het is het middelpunt van het park. Als het aan ons ligt was hier meer mee gedaan. Maar wat niet is kan natuurlijk nog komen. Bij slechter weer kun je voor rustige attracties terecht in het indoor Kinderland.

Entertainment en shows

Tijdens de dag van ons bezoek was de show Harmony helaas al afgelopen. We waren net 1 dag te laat. Voor de rest waren er geen andere shows in het park te bezichtigen. Het enige entertainment dat wij gezien hebben in het park was het fotomoment bij de ingang van het park. Voor de rest hebben we helaas niks meer gezien. Er staat nog een Halloween-evenement op de agenda maar die gaat pas op 15 oktober 2016 beginnen.

Eindoordeel en foto´s

Na een dagje vertoefd te hebben in het attractiepark kunnen we zeggen dat wij ons vermaakt hebben. Het attractieaanbod in Bobbejaanland vinden we grandioos. Er is voor iedereen wel wat wils. Van kinderen tot thrillseekers en van jong tot oud, voor iedereen is er een passende attractie. We hebben dan ook diverse gezelschappen in het park aangetroffen. Van complete gezinnen met grootouders tot jonge stelletjes die samen op pad waren. Wat we wel erg jammer vinden is de staat waarin het park verkeert. Zoals we aan het begin van de review noemden: vele attracties kunnen een grondige schoonmaak-, verf- of onderhoudsbeurt gebruiken. Dan zien de attracties er weer fris en als nieuw uit. Bobbejaanland heeft namelijk prachtige attracties waar je als park trots op kan zijn. Het is jammer dat deze attracties niet qua onderhoud in ere worden gehouden. Daarnaast mag Bobbejaanland wat ons betreft beter op hygiëne letten. Veel toiletgebouwen waren vies en ook in de restaurants werd niet altijd netjes met voedsel omgegaan. Zo zagen wij een medewerker die een frikandel op een plek legde waar het niet hoorde, vervolgens werd deze frikandel in een kinderbox gestopt en meegegeven aan de klant. Op Zoover krijgt Bobbejaanland dit jaar een 6. Dat vinden wij wel aan de erg lage kant. De attracties maken wat ons betreft een hoop goed. Daarom geven wij het park een 7. Als het onderhoud en de hygiëne beter worden, dan zal dat resulteren in een hoger cijfer.

One thought on “Review: Rocky de Bever in Bobbejaanland

Comments are closed.