Rocky de Bever test nieuwe waterachtbaan Pulsar in Walibi Belgium

Logo Pulsar Walibi BelgiumOp 6 augustus 2016 hebben we de nieuwste attractie van Walibi Belgium getest: Pulsar. Het achtergrondverhaal neemt ons mee naar een oud pakhuis waarin een energiebron gevangen zit. Het pakhuis is het station, volledig gethematiseerd, de energiebron dat is Pulsar. De wachtrij kan erg lang zijn, op de dag dat wij kwamen stond er een rij van ruim twee uur. Om het wachten dragelijker te maken zijn er in het station 2 ‘voorshows’: een muur waarbij pulserende energie vrijkomt zodat de muur instort en een hart waarbij pulserende energie vrijkomt. Middels lichtslangen die door het gehele stationsgebouw lopen wordt de pulserende energie gesimuleerd. Prachtig gemaakt!

In het station

Na het doorlopen van de wachtrij kunnen bezoekers hun tassen opbergen in de daarvoor bestemde bakken. Het systeem is hetzelfde als die bij Lost Gravity in Walibi Holland. Niet zo gek natuurlijk, aangezien beide attracties dezelfde bouwer hebben: Mack Rides uit Duitsland. Zowel Lost Gravity als Pulsar zijn prototypes en kampen daardoor nog regelmatig met kinderziektes. Enfin, na het opbergen van de bagage is het tijd om plaats te nemen in 1 van de 2 boten. In elke boot passen 20 mensen. Mack ontwikkelde een handig systeem om het aantal wachtenden te reguleren: een kastje bij de draaihekjes bij de entree laat zien voor hoeveel mensen er nog plaats is. Vaak mogen er 3 of 4 mensen uit de single seat wachtrij en 17 of 16 mensen uit de gewone wachtrij plaatsnemen. Als de boot vol is sluiten de hekjes. Via een voetschakelaar op het draaiplateau laat een medewerker de beugels zakken en vergrendelen. Een handig systeem! Met een druk op de knop draait het draaiplateau vervolgens rond en kan de rit beginnen…

De rit

Wanneer het draaiplateau 180 graden gedraaid is staat de trein op de baan. Met behulp van een magnetische lancering achterwaarts wordt de trein op we geholpen. Met 50 km per uur raast de trein achteruit tegen een verticale helling. De trein rolt weer naar beneden en wordt vervolgens voorwaarts gelanceerd tot 80 km per uur. De trein komt tegen een verticale helling tot stilstand en rijdt dan weer achteruit richting de magneten. Die zorgen ervoor dat de trein met 100 km per uur achterwaarts wordt gelanceerd en weer tegen de verticale helling oprijdt. Op dat moment wordt er in verbluffend tempo van enkele seconden een grote hoeveelheid water in het splashgebied gepompt. Resultaat: de trein raast naar beneden en er vindt een enorme splash plaats! Het water spat meters ver alle kanten op. De splash zorgt er samen met de magneten voor dat de trein afremt zodat de trein weer op het draaiplateau terechtkomt. Einde van de circa 70 seconden durende rit!

Kinderziektes

We zeiden het al eerder in deze review: Pulsar is een prototype attractie. Een zogeheten gelanceerde waterachtbaan of powersplash. Dat feit zorgt ervoor dat de attractie regelmatig gesloten is in verband met kinderziektes. Op de dag dat wij er waren opende Pulsar pas om 14.00 uur. ’s Ochtends was de technische dienst druk in de weer met testritten en allerhande controles. Ook toen de attractie opende stonden er de hele tijd mensen van de technische dienst in het controlehuisje om de boel in de gaten te houden. Dit soort dingen zijn natuurlijk jammer, helemaal als je speciaal voor Pulsar naar Walibi Belgium bent afgereist. Om teleurstelling zoveel mogelijk te voorkomen maakt Walibi Belgium via een aparte website zoveel mogelijk bekend wanneer Pulsar gesloten is. Een, naar onze mening, doeltreffende oplossing!

Onze mening

We hebben, vanwege de lange wachtrijen, helaas weinig ritjes op Pulsar kunnen maken. De wachttijd bedroeg ruim twee uur en dat vonden wij erg veel voor zo’n 70 seconden op de attractie. Toch vonden we het een hele mooie aanwinst voor het park. Het station is prachtig gethematiseerd en de single seat rij is een goede aanvulling. Wat we nog wel missen is een actiefoto, bijvoorbeeld op het moment van de voorwaartse lancering. Naar onze mening heb je voorin de beste plak: het uitzicht is daar het mooiste en je kunt zelf bepalen hoe nat je wilt worden. Als je graag een nat pak wilt blijf je tijdens de splash rechtop zitten met je armen in de lucht. Geen zin in een nat pak? Gauw bukken met je handen of armen voor je gezicht vlak voordat de splash komt! Zo gaat al het water over je heen en wordt je nauwelijks natgespetterd. Als je dus in Walibi Belgium bent mag je Pulsar zeker niet missen! Check van tevoren wel even of de attractie geopend is.

Funfacts

Pulsar is gebouwd door de Duitse firma Mack Rides. Pulsar is 45 meter hoog en kent een topsnelheid van 100 km per uur. Er passen maximaal 2 boten op de baan. In elke boot passen 20 personen. In oktober 2014 werd de komst van een nieuwe attractie aangekondigd. In januari 2015 lekte het ontwerp van de attractie al uit. In maart 2015 is de bouw van de attractie gestart en in februari 2016 werd het hoogste punt bereikt. De bouw werd voltooid in maart 2016. In april 2016 arriveerden de boten. Vanaf toen werden er testritten gemaakt waarvan sommige met echte personen! Een rit duurt ongeveer 70 seconden. In totaal kostte de nieuwe attractie 8,5 miljoen euro. Wegens vele, vooral technische, problemen opende de attractie uiteindelijk op 4 juni 2016 voor het grote publiek. Toen werden er diverse records gebroken. Zo is Pulsar de 1e Belgische attractie met een single seat wachtrij, de hoogste en snelste achtbaan van België en de attractie heeft de grootste achtbaanwielen ter wereld: 80 diameter in doorsnede.

Foto’s