Meerdere gewonden bij achtbaanongeluk in M&Ds Scotland’s Theme Park

M&Ds Scotland's Theme Park Logo In het Schotse attractiepark M&D’s is vanmiddag 26 juni 2016 omstreeks 15:30 een achtbaanongeluk gebeurd. Het ongeluk vond plaats bij de achtbaan Tsunami, een in 2004 geopende roller coaster van de Italiaanse firma Pinfari. Voor zover bekend zijn er 8 mensen gewond geraakt, waaronder ook kinderen. Volgens diverse mediabronnen zijn sommige van de passagiers er slecht aan toe: ze zijn levensbedreigend gewond geraakt bij het incident.

Wielen afgebroken

Tijdens een rit zou het karretje in een bocht zijn ontspoord. Volgens ooggetuigen zijn er daarbij wielen afgebroken. Het karretje vloog bij de ontsporing door de lucht en belandde via een metalen hek, ondersteboven, op een andere attractie in het park. Doordat het bakje op de kop op de grond lag, zaten passagiers bekneld. Omstanders snelden toe en probeerden, samen met de gealarmeerde hulpdiensten, de bakjes recht te trekken zodat passagiers bevrijd konden worden. Bij het ongeval werden 6 ambulances, 6 brandweerwagens en een aantal spoedartsen opgeroepen. Het pretpark is ontruimd en blijft tot nader bericht gesloten.

8 uren vastgezeten

Achtbaan Tsunami is 20 meter hoog, 350 meter lang en kent een topsnelheid van 61,2 kilometer per uur. De ritduur is 1 minuut en 5 seconden. Tijdens de rit vinden 2 inversies plaats. Tsunami is een hangende achtbaan, gebouwd door de inmiddels failliete Italiaanse firma Pinfari. Pinfari fabriceerde voornamelijk kermisattracties. Het is niet de eerste keer dat Tsunami betrokken raakt bij een ongeval. In 2011 kwamen, dankzij een technische fout, 11 bezoekers vast te zitten op 20 meter hoogte. Het bevrijden van de inzittenden nam de nodige tijd in beslag: pas na 8 uur waren de passagiers bevrijd uit hun benarde positie.