Baron 1898 opent op 1 juli 2015

Baron 1898 logoDe Efteling heeft na maanden van hard werk een prachtige achtbaan overeind staan: Baron 1898. De eerste trein is in mei gearriveerd en begin mei heeft de eerste testrit plaatsgevonden. Niet veel later kwam er nog een trein aan in Kaatsheuvel. De derde trein wordt verwacht op maandag 1 juni. En vandaag heeft het park de openingsdatum voor de achtbaan bevestigd: op 1 juli kunnen de eerste gasten plaatsnemen in de spectaculaire dive coaster!

1,40 m
Na maanden van wachten presenteerde de Efteling in oktober 2014 eindelijk de naam van de nieuwe B&M dive coaster. Het werd Baron 1898, een naam die ook voor internationale bezoekers gemakkelijk uit te spreken is. De coaster zal het thema van een oude Hollandse Goudmijn krijgen. Op het prijskaartje van het project prijkt een bedrag van 18 miljoen euro. De dive coaster moet in de zomer van 2015 openen. Baron 1898 neemt bezoekers mee terug naar het tijdperk van de Nederlandse mijnbouw. Als mijnarbeiders storten bezoekers zich in de mijnschacht. De bouwtekening laat zien dat bezoekers in treinen met achttien personen, in drie rijen van zes passagiers,) naar het 37,5 meter hoge punt worden gehesen waar ze met hun voeten in de lucht bungelen. Daar hangen de inzittenden even stil, om vervolgens met 90 kilometer per uur bijna 40 meter naar beneden te sjezen. Er geldt een lengte-eis van 1,40 m om in de attractie te mogen.

Gustave Hooghmoed
Poster Baron 1898Baron 1989 wordt dus heftig. Niet alleen de coaster zelf belooft spectaculair te worden, ook de themeing moet van hoog niveau zijn. De overvloedig gedecoreerde wachtrij loopt door verschillende lokalen, vergelijkbaar met de wachtrij van de naastgelegen achtbaan Vliegende Hollander. Daarna volgt een voorshow waarin bezoekers oog in oog komen te staan met avonturier Gustave Hooghmoed, het hoofdpersonage van de attractie. In de voorshow zal vanwege het internationale karakter van de ride weinig worden gesproken. De legende verhaalt dat Gustave ooit een klompje goud in de mijn vond. ‘Witte Wieven’, mythische wezens die eruit zien als spookachtige mistflarden, waarschuwden hem om het goud niet mee te nemen. Maar Gustave was hebzuchtig en luisterde niet. Hij nam het goud mee en kocht daarmee het hele gebied op. Vervolgens noemde hij zichzelf ‘Mijnbaron’ en rekruteerde hij mijnwerkers die voor hem konden werken. Eén voor één kwamen ze echter lijkbleek weer naar boven: niemand durfde lang in de goudmijn te blijven…