Gaat het vervallen Spreepark weer open?

Logo SpreeparkIn Nederland hebben we het Land van Ooit, ooit een succesvol pretparkje. Kinderen waren hier vanaf de opening van het park in 1989 onvoorwaardelijk de baas. Totdat het park in 2007 failliet werd verklaard. Sindsdien is de natuur de baas in het park. En dat ziet er behoorlijk spooky uit. Toch heeft de gemeente Drunen het park weer geopend als wandelpark. Het roze kasteel dient als horecagelegenheid. Prachtig sprookje! En in Duitsland hebben ze een vergelijkbaar sprookje maar dan op grotere schaal: Spreepark! Bekijk hieronder een video van hoe het er vroeger uitzag. 

Geschiedenis
Spreepark werd in 1969 geopend als cultureel park genaamd ‘Kulturpark Plänterwald’ en had een oppervlakte van 29,5 ha. Het was toen het enige pretpark in de DDR. Een bijzondere attractie was het reuzenrad van Berlijn, dat in 1989 werd vervangen door een nieuwe en grotere versie met 36 bakjes. Het reuzenrad is 45 meter hoog geworden. Gedurende vele jaren was dit een eyecatcher in de omgeving van Berlijn. In de DDR-tijden trok het park tot 1,7 miljoen bezoekers per jaar. Vanaf 1989, na de val van de Berlijnse muur, kreeg het park de naam Spreepark. Het werd vernoemd naar de rivier de Spree. Er werden nieuwe attracties toegevoegd en het park werd geleidelijk aan omgevormd naar een attractiepark volgens Westers model. Sinds 1999 kreeg het park, net als het Land van Ooit, te maken met grote schulden. De verhoging van de toegangsprijs en een gebrek aan parkeerplaatsen zorgden voor steeds minder bezoekers. In 2001 bezochten slechts 400.000 mensen nog het park.

Een nieuwe eigenaar
Op 18 januari 2002 vertrokken de eigenaar en de naaste collega’s naar Lima in Peru. In augustus 2002 werd het park volledig failliet verklaard en werd het gesloten. Sindsdien zijn de attracties aan hun lot overgelaten. En dat levert behoorlijk enge plaatjes op. Het park trekt nog wel wat toeristen, zij volgen een rondleiding samen met een gids langs alle verlaten attracties. Wellicht wordt het park weer in ere hersteld omdat de Duitse firma Grün Berlin GmbH vergevorderde plannen heeft. De Europese Unie heeft tevens subsidies toegekend om het Spreepark te herstellen. Er wordt maar liefst tien miljoen euro geinvesteerd in de opknapbeurt. Alle vervallen gebouwen en structuren worden verwijderd. Verder wil men de met asbest verontreinigde vloeren verwijderen en vervangen. Alleen voor dit project wordt ruim 3 miljoen euro opzij gehouden. Of alle attracties hersteld worden is nog maar de vraag. Al ruim dertien jaar staan de attracties stil. En slijtage en veroudering door weersomstandigheden hebben er voor gezorgd dat de toekomst van het 45 meter hoge reuzenrad onzeker is. Het reuzenrad is altijd het symbool van het park geweest, maar heeft nu door de jaren te kampen met hevige roest en zelfs verwrongen staal. Bekijk hieronder hoe het park er tegenwoordig bij ligt.