Europa-Park ook klaar voor 40e seizoen

Europa ParkEuropa-Park viert in 2015 haar 40e verjaardag, zo ook het Belgische park Walibi Belgium. Met de onlangs ontvangen award voor ‘beste attractiepark ter wereld’ kan het jubileumjaar voor het Duitse park in Rust niet mooier beginnen. Meer dan 100 miljoen mensen hebben de afgelopen vier decennia Europa-Park bezocht en daarvoor wil het park de gasten bedanken. Het gehele seizoen, van 28 maart tot en met 8 november, krijgen zij ‘cadeaus’ in de vorm van acties, evenementen en attracties.

Verjaardagsfeest
Momenteel wordt er nog hard gewerkt aan het feestprogramma, maar enkele ‘geschenken’ kunnen reeds worden prijsgegeven. Zo zal er op 11 juli een groot ‘verjaardagsfeest’ worden gehouden. Het park zal die dag tot middernacht geopend blijven. De parade die dagelijks door het park trekt krijgt nieuwe wagens en in de bioscoop komt een nieuwe 4D-film met Euromaus en zijn vriendjes. De uitzichttoren ‘Eurotower’ en de waterattractie ‘Whale Adventures’ krijgen een ‘make-over’ en parkbezoekers zullen vanaf 2015 met een loopband van parkeerplaats naar de hoofdingang worden gebracht. Er zullen gedurende het seizoen nog meer ‘cadeaus’ uitgepakt worden, maar die blijven nog even een verrassing.

235 jaar geleden
Hoewel het park pas 40 jaar bestaat, gaat de geschiedenis van de eigenaarsfamilie Mack verder terug in de tijd. Zo’n 235 jaar geleden begon Paul Mack een bedrijfje dat zich na de productie van karrenwielen ging toeleggen op postkoetsen en later op (woon)wagens voor circussen en kermissen. In 1921 werd de eerste achtbaan ontwikkeld en andere attracties volgden snel. Het moederbedrijf MACK Rides is vandaag de dag een van de grootste achtbaanleveranciers ter wereld. Over de gehele wereld en ook in diverse Nederlandse en Belgische parken staan dan ook attracties van de firma Mack.In 1975 besloten Franz Mack en zijn zoon Roland om een eigen attractiepark te openen. Het moest een showroom worden voor de achtbanen en attracties uit de eigen fabriek. Directies van andere parken konden dan de ‘producten’ in bedrijf zien en beter beslissen of het ook iets voor hun park zou kunnen zijn. Ook nu nog worden de nieuwste achtbanen eerst in het eigen park gepresenteerd. Europa-Park en MACK Rides worden momenteel geleid door de 7e en 8e generatie van de familie Mack.

Europa-Park 40 jaar

12 juli 1975
Op 12 juli 1975 startte Europa-Park in het Zuid-Duitse plaatsje Rust op het terrein van slot ‘Balthasar’ (1442) met een kinderboerderij en enkele attracties. Het eerste jaar brachten 250.000 mensen een bezoek aan het park. De bezoekcijfers vertonen ieder jaar een groei en in 2015 werd het record van 5 miljoen bezoekers per jaar gehaald. Europa-Park is daarmee het best bezochte park in Duitsland en ook het op één na best bezochte park van Europa. Wereldwijd staat het qua bezoekersaantallen in de top 20, maar neemt in deze lijst als enige familie-onderneming een bijzondere positie in. De afgelopen jaren weten ook steeds meer Nederlanders en Belgen de weg naar Rust te vinden. Op beoordelingssites als Tripadvisor en Zoover scoort Europa-Park hoge punten en is de laatste jaren regelmatig uitgeroepen tot beste park van Europa. Onlangs deed het vakblad ‘Amusement Today’ er nog een schepje bovenop en onderscheidde het park met de ‘Golden Ticket Award’ voor beste attractiepark ter wereld.

Uit dertien landen
Het thema van Europa-Park, hoe kan het ook anders, wordt gevormd door de Europese landen. Gebouwen uit dertien landen zijn er met veel liefde voor detail nagebouwd en in deze landen bevinden zich meer dan 100 attracties en shows. Ook kun je er genieten van de gerechten uit deze landen. Zo’n 90% van alle attracties komt uit de eigen fabriek. Achtbaanliefhebbers komen er helemaal aan hun trekken; in het park staan maar liefst elf achtbanen. Banen als ‘Silver Star’ (73 meter hoog), ‘Blue Fire’ (van 0 naar 100 in 2,5 seconden) en ‘Wodan Timburcoaster’ (100 km/u) trekken liefhebbers van over de hele wereld. Voor hen die het wat rustiger aan willen doen staat er iedere dag ook zes uur entertainment op de planken. Het park heeft hiervoor zo’n 250 artiesten uit 25 landen in dienst.

4.000 bedden
De laatste jaren ontwikkelt Europa-Park zich verder tot een bestemming voor een kortverblijf. Met 5 hotels en 4.000 bedden beschikt het park over het grootste hotel resort van Duitsland. De hotels kennen ieder ook een landenthema. Twee hotels zijn geclassificeerd met vier sterren en drie met vier sterren superior. Restaurant ‘Ammolite’ in het nieuwste hotel Bell Rock heeft onlangs een tweede Michelin-ster ontvangen. Daarmee is Europa-Park het eerste en enige attractiepark ter wereld met een Michelin-onderscheiding. Tenslotte kan er in het Camp Resort overnacht worden in tipi-tenten, blokhutten, huifkarren of op de 200 staanplaatsen van de camping.