Bouwupdate marathon: Kärnan

Het winterseizoen in pretparkenland is bijna ten einde. Helaas betekent dat nog maar weinig activiteit in de Nederlandse pretparken. Om de spirit een beetje levend te houden heeft Rocky de Bever vorig jaar een kijkje achter de schermen bij Hellendoorn en Walibi Holland mee mogen maken. Dit jaar introduceren we in het winterseizoen de bouwupdate marathon. Tijdens de bouwupdate marathon bekijken we vijf weken lang op zondag de voortgang op de bouwplaats van vijf verschillende achtbanen die in aanbouw zijn. We trapten met Fury 325 in Carowinds, gevolgd door Twisted ColossusBaron 1898 in de Efteling en vorige week Wicked Cyclone in Six Flags New England. Vandaag de laatste editie met Kärnan in het Duitse Hansa-Park.

Thrill en family
Het gaat om een hyper coaster met de naam ‘De eed van Kärnan’ die gebouwd gaat worden door de Duitse firma Gerstlauer. Voor de bouw van de hyper coaster is de Duitse firma Werner Stengel aangenomen. Ergens in 2015 moet de coaster klaar zijn en in 2016 moet het thema rondom Kärnan afgerond zijn. Sinds 2010 werkt Hansa Park aan het idee voor deze coaster en het is een van de grootste investeringen in de geschiedenis van het park. Het verhaal en de theming eromheen zijn nog niet duidelijk maar het lijkt erop dat het iets met betovering, middeleeuwen en duistere krachten te maken heeft. Kärnan moet een thrill maar ook een familieattractie worden.

Reusachtig blok beton
Er is dus op dat gebied nog weinig zekerheid. Wat wel zeker is, is dat er een reusachtig blok beton is verrezen in het attractiepark. Dit gaat een 79 meter hoge kasteeltoren gaan voorstellen, vandaar het vermoeden voor thema middeleeuwen. De bouw van de verticale liftheuvel in de toren is inmiddels afgerond. Deze indrukwekkende lift moet de treintjes naar hoge hoogte transporteren. Daarna zullen de bezoekers ongeveer 65 meter in het diepe sjezen. Dankzij de hoogte wordt dit een echte ‘signature ride’ voor het park: de coaster zal al vanaf grote afstand te zien zijn en deelt tevens het hoogterecord van Duitslands hoogste achtbaan samen met Silver Star in Europa-Park.

Specificaties
Kärnan moet een thrill maar ook een familieattractie worden. De coaster wordt 73 meter hoog en 1235 meter lang. Nadat de verticale lifthill de karretjes tot 73 meter hoogte heeft gebracht, duiken de bezoekers middels een verticale drop 67 meter omlaag. Begin januari maakte Hansa-Park bekend dat de hyper coaster een topsnelheid van 127 km per uur krijgt. Daarmee mag Kärnan zich de op een na snelste achtbaan van het land noemen. Alleen Silver Star in Europa-Park gaat harder, die gaat 130 km per uur. Er zijn inmiddels al aardig wat foto’s van de bouwplaats verschenen op internet. Hansa-Park heeft een speciale website ingericht waarop alle nieuwtjes en al het beeldmateriaal rondom Kärnan verschijnen.