Trammelant in attractieparkenland 1: Duinrell

Duinrell logoHet hoogseizoen draait bij vele attractieparken op volle toeren. Zo had Julianatoren de drukste dag ooit sinds de oprichting in 1910 en tijdens de Midzomeravond in Toverland was het park ook bomvol. Het park riep gasten op om later op de dag pas af te reizen naar het park. Maar het mes snijdt aan twee kanten: meer gasten in je park betekent ook meer kans op allerhande soorten trammelant. En dat was afgelopen weken zeker aan de hand in Duinrell en het Dolfinarium. Vandaag deel 1: Duinrell. 

Met 50 k/m per uur
Attractiepark Duinrell in Wassenaar heeft volgens de Telegraaf een gevaarlijke attractie in het park staan. De uit 1984 stammende rodelbaan zou onveilig zijn. Deels zijn we het hier wel een beetje mee eens: men scheurt immers met maximaal 50 k/m per uur een 350 meter lange helling af. En het sleetje bevat geen beugels of rugleuning die bescherming beiden aan de passagier. Met gevaar voor eigen leven filmden we bovenstaande onride. Natuurlijk is het de eigen keuze om te remmen of niet als er een scherpe bocht aankomt, maar volgens verhalen vliegen er bij de Duinrellse rodelbaan dagelijks mensen uit de bocht. Wiens schuld is het dan?

Advocaat
Dagelijks zou er letsel geconstateerd worden in Duinrell. Afgelopen weekend werd dat helaas weer ondervonden: een 26-jarige Amsterdamse vrouw liep verwondingen aan hoofd en  arm op toen ze tijdens de rit klem kwam te zitten tussen de slee en de baan. Inmiddels heeft de vrouw een advocaat ingeschakeld. ‘Omstanders vertelden het slachtoffer dat ongevallen bij de rodelbaan schering en inslag zijn. Het zou alleen die dag al vaker te zijn voorgekomen.’ verklaart raadsvrouw Tosun van Alpha Advocaten aan de Telegraaf.

Dagelijks letsel 
‘In het hoogseizoen zie ik haast dagelijks mensen uit de baan vliegen. Soms volstaat een bezoek aan de EHBO, soms moeten bezoekers met loeiende sirenes naar het ziekenhuis. Niet voor niets zat er jaren geleden zelfs een EHBO-post naast de rodelbaan.‘ Dit verklaren anonieme medewerkers van Duinrell aan de Telegraaf. Een woordvoerder van Duinrell probeert het allemaal te sussen: ‘Het management van Duinrell is alle incidenten aan het analyseren. Die gaan we bespreken met een keuringsinstantie, om te kijken waar nog verbeterpunten zijn. Beveiligingscamera’s zijn een optie’

Imagoschade voorkomen 
Maar werpt dit zijn vruchten af? Volgens Looopings niet. ‘De extra maatregelen die Duinrell zogenaamd aankondigt zijn alleen bedacht om imagoschade te voorkomen.’ Dat vertellen verschillende anonieme medewerkers van Duinrell in gesprek met Looopings. ‘Volgens Duinrell zijn er stukken van de attractie vervangen, maar dat is totale onzin. Er zijn na het zoveelste ongeluk alleen rood-witte stickers aangebracht in de bochten. Ook extra toezicht van personeelsleden, om te zien of bezoekers zich wel aan de voorschriften houden, bleek een schijnvertoning.’

Loze beloften
‘Jaren geleden stonden er al extra medewerkers te controleren en hingen er beveiligingscamera’s, maar die zijn uit kostenoogpunt geschrapt. Het zijn allemaal loze beloften.’
 kwam ook uit het gesprek tussen Looopings en de anonieme medewerkers van Duinrell aan bod. De woorden van de woordvoerder zouden dus prietpraat zijn. Wij vinden het allemaal maar zorgelijk, zeker omdat het niet de eerste keer is dat er een ongeluk gebeurt met de rodelbaan. Afgelopen juni liep een man nog een gekneusde rib op toen hij met zijn karretje uit de baan vloog.

Met de voeten
Hopelijk doet Duinrell er iets aan. Al zouden het maar veiligere karretjes zijn met rugleuning en beugels aan de zijkant zijn. of het spannen van netten in de scherpe bochten. Hier lijkt krant Metro het ook mee eens te zijn. Metro zou de baan uitgetest hebben en uit het artikel kwam opvallend genoeg naar voren dat ook de bezoekers regels aan de laars lappen. Niet remmen wanneer dit wordt aangegeven en de gashendel bedienen met de voeten in plaats van met de handen. Waar is dan de controle, waar is dan het toezicht van Duinrell? Cameratoezicht lijkt ons geen overbodige luxe, blijkbaar denkt Duinrell daar anders over…

One thought on “Trammelant in attractieparkenland 1: Duinrell

  1. Waarom hoor je deze problemen alleen bij duinrell? Omdat ze gewoon lak hebben aan de regels en dan is het eigen schuld dikke bult.

Comments are closed.