Walibi Holland faliekant tegen ‘plezierbelasting’

Walibi Holland logoAfgelopen week heeft de PvdA in Dronten een plan gelanceerd voor de zogeheten ‘vermakelijkheidsretributie’, een duur woord voor plezierbelasting. Ruwweg komt het er op neer dat attractiepark Walibi Holland als in Dronten gevestigde organisatie van ieder kaartje een bepaald percentage moet afdragen aan de gemeente Dronten. De kaartjes worden dus duurder. In de ogen van de PvdA moet het geld wat ermee verdiend wordt ten goede komen van de gemeentekas. De partij heeft in een motie de gemeente Dronten opgeroepen om een onderzoek te verrichten naar de mogelijkheden voor deze belasting.

De PvdA in de gemeenteraad pleit al jaren voor het invoeren van deze belasting, die gebruikt zou moeten worden voor het verbeteren van de infrastructuur in de gemeente Dronten. Directeur Mascha van Till heeft zich op Twitter al meerdere malen uitgelaten over het idee van de PvdA. ‘Straks ook horrorbelasting tijdens Halloween? Zo benieuwd wat gemeente in ruil gaat leveren. Fietspaden? Bordjes? Nee bedankt! Dit is gewoon een goedkope, snelle manier om een tekort op te lossen. Wij zijn absoluut faliekant tegen!’ waren haar reacties. Inmiddels hebben andere media ook lucht gekregen van deze opmerkelijke zaak. De Telegraaf, De Stentor en Metro hebben inmiddels artikelen gepubliceerd. Ook Looopings.nl zat niet stil.

Vandaag laat Walibi Holland bij monde van woordvoerder Lindy Voskuil aan Rockydebever.nl weten: ‘Wij zijn absoluut tegen het invoeren van de plezierbelasting. We zijn erg benieuwd wat de plannen zijn van de gemeente wat ze met het geld gaan doen. Wij vinden het niet terecht dat onze bezoekers hiervan de dupe worden, dat ze extra geld moeten gaan betalen voor hun entreetickets. Over de exacte gevolgen daar kunnen we op dit moment nog geen uitspraak over doen. We hebben op dit moment nog niet inzichtelijk wat deze gevolgen exact zijn voor de bezoekers, maar ook voor de organisatie.’

Jaarlijks brengen ruim een miljoen toeristen een bezoek aan Dronten, waarvan het overgrote deel een bezoek brengt aan Walibi Holland en het nabijgelegen evenemententerrein. Op dit evenemententerrein worden bijvoorbeeld muziekfestivals zoals Lowlands gehouden. In de Drentse gemeente Coevorden kon een gelijkwaardig plan voor plezierbelasting onlangs nog rekenen op boze reacties van onder andere Plopsa Indoor Coevorden.