Prinses Laurentien en Paul van Loon schrijven met de Efteling

Efteling logoPrinses Laurentien en de Nederlandse kinderboekenschrijver Paul van Loon, bekend van Dolfje Weerwolfje, brengen samen met de Efteling een nieuw sprookje uit; de Sprookjessprokkelaar. Het nieuwe verhaal gaat over de rijke wereld van de fantasie, verbeelding en de rol van verhalen hierin. Het boek wordt op zondag 5 oktober tijdens de Kinderboekenweek officieel gepresenteerd in de Efteling. Eerder schreef Van Loon al het verhaal voor de parkshow Raveleijn.

De juiste deur
De Sprookjessprokkelaar gaat over een sprookjesbibliotheek in een oud, verlaten kasteel waar stemmen door de gangen galmen en gevaar achter iedere deur schuilt. Toch blijft hoofdpersoon Sterre zoeken naar de juiste deur, daarachter wachten immers eindeloos veel verhalen die gelezen en verteld moeten worden. Als Sterre de juiste deur vindt, gaat er een wereld voor haar en de mensen in het dorp open. Niet iedereen is echter blij met de verhalen en Sterre komt in gevaar. Misschien kan de Sprookjessprokkelaar haar helpen? Het sprookje is geschreven door Prinses Laurentien en Paul van Loon. ‘Door onze krachten te bundelen brengen we een gedeelde passie tot leven. Het proces van co-schrijverschap was voor ons beiden een spannend avontuur, want je moet op elkaars verzinselen inhaken. We hebben heel veel plezier gehad en de samenwerking met de Efteling versterkte dat natuurlijk enorm.‘ aldus de beide auteurs.

1 op de 9 Nederlanders
De auteurs werkten nauw samen met de Efteling voor de ontwikkeling van het sprookje, dat als een spannend verhaal ook het belang van lezen en voorlezen onderstreept. Verhalen prikkelen immers de fantasie, stimuleren sociale vaardigheden en de taalontwikkeling en helpen daarmee laaggeletterdheid te voorkomen. ‘Wij zijn er trots op een symbolische plek te kunnen geven aan dit belangrijke onderwerp, dat zo bij de oorsprong van de Efteling past.’ vertelt Olaf Vugts, Directeur Imagineering van de Efteling. De inhoud van het sprookje sluit aan bij de samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven, die zich inzet voor het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid in Nederland en daarbuiten. Want maar liefst 1 op de 9 Nederlanders heeft moeite met lezen en schrijven.

JJS_4737