Opening Xpress: Platform 13

Walibi HollandOp 30 maart 2013 opende Walibi Holland de deuren van het park en de deuren van de gerenoveerde bungalows in Walibi Village voor het publiek. Net als vorig jaar was het team van Rocky de Bever vandaag ook aanwezig bij de opening van Walibi Holland. We waren al redelijk op de hoogte van alle nieuwigheden dit seizoen, waaronder Xpress: Platform 13, dankzij de backstage tour op 15 maart. Het moest nog een tijdje geheim worden gehouden maar vandaag kunnen we ons eindelijk uitlaten over de opnieuw gethematiseerde ride! Benieuwd naar meer? Lees dan snel verder!

Het perron lijkt wel vervloekt…

Xpress: Platform 13, dé attractie waar menig liefhebber naar uitgekeken heeft de afgelopen tijd. Sinds het promotiefilmpje begin maart 2014 was gelanceerd werd Xpress: Platform 13 hét onderwerp van gesprek. Ook de 16-jarige Nederlandse DJ Erik Abores maakte een nummer gebaseerd op de attractie om het geheel wat meer media-aandacht te geven. Het nummer werd vandaag gepresenteerd op het hoofdpodium. Het verhaal dat bij Xpress: Platform 13 hoort gaat als volgt: Platform 13 is een perron in een metrostation in New York. Het perron is lang geleden afgesloten en sindsdien mag er niemand meer bij. Toch probeerden enkele nieuwsgierige journalisten in de afgelopen jaren om het perron te betreden. Geen van hen is teruggekeerd. Het perron lijkt wel vervloekt…

Nauwelijks nog te herkennen

De bezoeker treedt in de voetsporen van de nieuwsgierige journalisten. Eenmaal aangekomen bij de attractie bleek er aardig wat animo te zijn. Maar dat mag ook wel want: WAUW! De oude Xpress zal voor velen nauwelijks nog te herkennen zijn. De ingang is nog hetzelfde maar als je eenmaal in de wachtrij staat waan je je echt in een oud metrostation. De groene en witte geglazuurde tegels aan de wand en de oude, afgebladderde reclameposters zorgen voor een griezelige sfeer. Toch is deze sfeer niet zo griezelig vergeleken met de rest van gangen. Want als je uit de wachtrij loopt volgt een gigantisch lang gangenstelsel: de tocht naar Platform 13 kan beginnen!

Ineens dendert er een metrotrein rakelings langs je heen!

Het gangenstelsel ligt op de plaats van het voormalige Alice in Horrorland. In de gangen hangen afgebladderde posters en de speciale geurverspreiders zorgen voor een lucht van iets wat aan verbrand metaal doet denken. De rookmachines maken het geheel nog griezeliger en duisterder. Op een gegeven moment kom je in een gang terecht waar gaten in de muur zitten. De nietsvermoedende bezoeker loopt door de gang en ineens dendert er een metrotrein rakelings langs je heen! Niet echt natuurlijk maar het lijkt wel echt dankzij de prachtige technieken die gebruikt zijn bij Xpress: Platform 13. De metrotrein wordt geprojecteerd op de muur en windmachines simuleren de rijwind die de trein met zich meebrengt. Zo lijkt het net echt.

Door het riool

Aan het einde van de gang is de reguliere entree van Platform 13. Deze entree is versperd zodat nieuwsgierige journalisten geen kans kregen om het vervloekte perron te betreden. De journalisten hebben daarom een andere weg gezocht om het perron te betreden: via het riool. Door een gat in de muur kom je in het riool terecht. Ook hier vallen de mooie technieken op die gebruikt zijn om het net echt te doen lijken. Je hoort ratten lopen en water druppelt langzaam van het plafond op de grond. Ook door de putdeksels boven je hoofd komt licht en geluid. Je hoort mensen praten en lopen op straat. Af en toe wordt het boven je hoofd zelfs even donker: iemand die over de putdeksel heenloopt.

Een verlaten stuk rails

Eenmaal aan het einde van het riool zit weer een gat in de muur. Als je hierdoor gaat begint het spannende gedeelte pas echt! De ietwat angstige bezoeker liep in het riool al over een sensor heen. Deze sensor zet een ontzettend mooi maar ook vooral eng special effect in werking. De bezoeker loopt over een verlaten stuk rails heen en ineens klinken er harde geluiden van krassend metaal. Plots verschijnen er aan de linkerkant twee koplampen. Het is de vervloekte metro van Platform 13 die op de bezoeker afraast! Dankzij speciale apparatuur begint de grond hevig te trillen: alsof het treinstel er echt aankomt. De koplampen doven automatisch weer naar enkele seconden.

De schrik van je leven

Gauw loopt de bezoeker verder naar de volgende ruimte waarin hij gedesoriënteerd raakt. De wanden, het plafond en de vloeren lopen schuin waardoor je automatisch naar de linkerkant van de kamer getrokken wordt terwijl je er aan de rechterkant uit moet. De lichten zorgen ervoor dat je evenwichtsorgaan helemaal in de war raakt. Je bent blij als je uit deze kamer bent gekomen en je door kunt lopen naar het volgende stukje. Eenmaal aangekomen in de andere ruimte waan je je in het laatste stukje wandelgang naar Platform 13. Er hangen oude posters en er staan oude ticketbooths. Wanneer je in de buurt van deze booths komt krijg je de schrik van je leven! Speciale luchtdrukmechanismen laten de de luikjes van de booths ineens hard rammelend bewegen.

Bekend terrein

Je wilt hier echt gauw weg. Zelfs wij als ervaren thrillfans kregen de schrik van ons leven. Als je nog verder doorloopt begeef je je weer op bekend terrein: de oude wandelgang naar de Xpress. Deze wandelgang is inmiddels helemaal overdekt met zwarte metalen platen dus dat wordt vast lekker warm in de zomer. Omdat je je op bekend begeeft denk je dat al het enge al voorbij is. Maar er wacht nog meer… Het laatste oude stukje wachtrij is ook volledig omgetoverd tot metrostation. Je moet als bezoeker zijnde wachten voor een paar gesloten deuren. Je kan je hier alvast opstellen voor een zitplaats in de trein van Xpress: Platform 13. Met behulp van licht- en geluidseffecten wordt er nog één keer een voorbij razende metrotrein nagebootst. Als de trein stilstaat gaan de deuren open en kun je na de duizelingwekkende tocht eindelijk instappen in de achtbaan.

 

Oude krantenmachines

Het station van Xpress: Platform 13 is leuk opgeknapt. Zo zijn de schuifdeuren van de uitgang geblindeerd waardoor er geen licht meer naar binnen komt. Mooi detail: de tassenbakken zijn omgetoverd tot oude krantenmachines. We waren bang dat Walibi Holland de oude blauw met rode bakken had laten staan, dat zou de sfeer behoorlijk verpesten. Maar in de nieuwe Xpress: Platform 13 is op elk detail gelet. Mooi gedaan, zo passen de bakken goed in de omgeving van het metrostation. Eenmaal in de trein wordt je veiligheidsbeugel nog gecontroleerd door het personeel. Opvallend is ook dat Walibi Holland het personeel op het hart gedrukt heeft om zo stil mogelijk te zijn tijdens het werk. Dit verhoogt de spanning aanzienlijk. Als alle veiligheidschecks uitgevoerd zijn rijdt de trein weg, de lanceertunnel in. Onder het genot van een mooie nieuwe soundtrack wordt je ouderwets keihard afgeschoten tot 90 k/m per uur!

Met een rotgang

Aan de rit zelf is weinig veranderd. De baan is volgens ons niet opnieuw nagelopen en ook aan de treintjes is weinig gedaan. Dat vinden we jammer. De oude rode en paarse Xpress-treintjes met zilveren glitters rijden nu hun rondjes als ‘op hol geslagen’ metrotreintjes van Xpress: Platform 13. Beetje zonde dat Walibi Holland de treintjes niet geschilderd heeft, dan zou het helemaal af zijn geweest. Maar misschien staat dat voor de toekomst nog op de agenda? We wachten af. Aan het einde van de rit, op het rechte stuk naast de lanceertunnel, schiet het treintje zoals voorheen de remmen in. Ook dit gedeelte is weer overdekt. Dat is fijn want bij regen kon je hier vroeger nog behoorlijk lang stilstaan om nat te regenen. Je denkt nu dat je alles gehad hebt maar zodra je een bocht naar rechts maakt komt er met een rotgang een metrotrein op je af. Wanneer de treinen bijna op elkaar lijken te botsen komt er nog een grote vlam tevoorschijn. De hitte van het vuur vult de ruimte goed. In de koude maanden is dat natuurlijk fijn maar wanneer de mussen van het dak vallen is het wat minder aangenaam. Langzaam rijdt je het station weer binnen en nu is de rit echt afgelopen.

Onze mening over Xpress: Platform 13

Zoals directeur Mascha van Till al aangaf tijdens de backstage tour wil Walibi Holland zich de komende jaren meer op jongeren gaan richten. We kunnen zeggen dat Walibi Holland dat met Xpress: Platform 13 goed laat zien. Van Xpress: Platform 13 is echt een belevenis gemaakt. De thematisering en alle techniek van Xpress: Platform 13 zijn de hoogste kwaliteit. Alle systemen, animaties en special effects sluiten naadloos op elkaar aan. De gehele ritbeleving is naar een niveau van ongekende hoogte getild. Alleen jammer dat de treintjes niet geschilderd zijn. Maar al met al vinden wij het echt een goede, spannende en mooie aanvulling op het park. Deze attractie past nu helemaal binnen de eisen van de nieuwe doelgroep!