ThrowbackSunday: Opening ‘d Wervelwind 2012

Attractiepark Toverland logoVandaag is het tijd voor het tiende deel van de wekelijkse rubriek ThrowbackSunday. Afgelopen keren waren Walibi World 2008Gardaland 2005, Attractiepark Slagharen 2010Walibi World 2010Avonturenpark Hellendoorn 2012, Walibi Belgium 2013Walibi Holland 2013Disneyland Parijs 2008 I en Disneyland Parijs 2008 II aan de beurt. Vandaag gaan we terug naar 2012, naar de tijd dat de nieuwste achtbaan van Toverland geopend werd: ‘d Wervelwind.

Opening

Op zaterdag 29 september opende Attractiepark Toverland te Sevenum officieel de achtbaan d’wervelwind. Dit was toen ‘s werelds enige achtbaan met draaiende gondels én onride muziek. D’wervelwind ligt in het themagebied: de Magische Vallei. Het opvallende stationsgebouw van de achtbaan was magisch gethematiseerd. Binnenin het station is de afwerking ook fraai; vanuit een dicht bladerdek dalen honderden druppellichtjes neer op de bezoekers. Wanneer de trein vertrekt vormen de lichtjes mooie patronen.

Specificaties
D’wervelwind is gebouwd door de Duitse Mack Rides en is 21 meter hoog en 500 meter lang. De attractie bereikt een topsnelheid van 70 km per uur. Er kunnen twee treinen rijden met vier gondels per trein. In elke gondel nemen vier personen plaats, met de ruggen tegen elkaar. Per trein kunnen er dus zestien mensen plaatsnemen. De rit duurt 92 seconden en de maximale capaciteit is 790 personen per uur. De bouwkosten van deze attractie bedroegen 4 miljoen.

Enkel de apostrof…
Inmiddels heeft Attractiepark Toverland de naam van de achtbaan veranderd van ‘d Wervelwind naar Dwervelwind. Enkel de apostrof in de naam is verwijderd. Waarom dit gedaan is? Geen idee. Maar de naamsverandering heeft geen afbreuk gedaan aan de populariteit van de achtbaan. De bezoekers van het Limburgse attractiepark zijn behoorlijk enthousiast over de attractie. Dwervelwind is volgens liefhebbers een attractie die je niet mag missen!

Testritje
Ook aan het team van Rockydebever.nl was deze nieuwe attractie niet ontgaan. Op 2 oktober 2012 mochten we de achtbaan naar hartenlust uitproberen. Naar onze mening had Toverland veel aandacht besteed aan deze nieuwe aanwinst. Hoewel het themagebied waarin ‘d Wervelwind lag toen nog volop werd ontwikkeld was duidelijk te zien dat er veel aandacht naar het project is gegaan. Het station van ‘d Wervelwind vonden wij mooi uitgewerkt en de details rondom de achtbaan zijn ook fraai. De rit zelf is erg plezierig want de trein rijdt zeer soepel over de baan heen. Het draaien van de gondels gebeurt niet overdreven vaak en is dus goed gedoseerd. De on-board muziek voegt een leuk effect.