To do’s voor de kerstvakantie 2013

Logo Winter SlagharenDe kerstvakantie staat bijna voor de deur en dat betekent voor heel veel mensen gezellig samenzijn met familie en/of vrienden. Zelf koken, gourmetten of uit eten gaan zijn activiteiten die bij veel mensen op de to do list voor de kerstvakantie. Maar voor diegenen die eens wat anders willen doen dan zich volproppen met allerhande kerstvoedsel of ‘gezellig’ willen samenzijn met familie en/of vrienden biedt een bezoekje aan een attractiepark uitkomst. Want vele attractieparken in de Europa trekken tijdens de wintermaanden alles uit de kast om een geweldige kerstsfeer voor de bezoeker te creëren. Wie weet zit er voor jou ook wel wat leuks bij. Kijk snel verder voor onze uitgebreide to do list!

Winter Efteling
Dit evenement zal waarschijnlijk wel het grootste en bekendste Nederlandse winterevenement in attractieparkenland zijn. De Winter Efteling bestaat dit jaar namelijk al veertien jaar en dat is niet zonder reden. Van 18 november tot en met 2 februari kunnen jong en oud zich naar hartenlust uitleven op de schaatsbaan, ijsglijbaan of de 450 meter lange langlaufbaan. Daarnaast is er ook nog de Beierse wintermarkt waar lekkernijen als glühwein, stroopwafels, soep en worst te verkrijgen zijn. Elke winteravond wordt afgesloten met nieuwe fonteinenshow Aquanura, die in het donker op zijn mooist is. En als het dan nog niet genoeg is is het voor bezoekers ook nog mogelijk om oud en nieuw in de Efteling te vieren, compleet met vuurwerk en champagne!

Winter Slagharen
Niet alleen de Efteling maar ook Attractiepark Slagharen wordt omgetoverd tot winterwonderland tijdens Winter Slagharen. Er staan vuurkorven door het gehele park, er is een circus, een arrenslee, er kan indoor pony worden gereden, de Kerstman is aanwezig met heuse rendieren en er kan geschaatst worden op de indoor of outdoor schaatsbaan. Wie trek heeft gekregen van al deze winterse activiteiten kan terecht bij de eetkraampjes waar winterse lekkernijen zoals glühwein worden verkocht. Als afsluiter van de dag is er elke avond een spectaculaire slotshow met vuurwerk, lampjes en lasers. Genoeg te doen dus, je zou bijna vergeten dat de gewone attracties ook nog geopend zijn… Winter Slagharen is elk weekend in december en op Tweede Kerstdag geopend.

Toverlicht Festival
Van 21 december tot en met 5 januari opent Toverland dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur haar deuren voor de bezoekers van het Toverlicht Festival. Het hele park is dan prachtig versierd met duizenden lichtjes. Tijdens dit winterse evenement in de kerstvakantie is vanzelfsprekend het gehele indoorgedeelte van het park geopend. Daarnaast is het grootste gedeelte van de attracties buiten ook geopend. Alleen de Magische Vallei blijft gesloten. Om toch nog genoeg vermaak en vertier te bieden heeft Toverland twee exclusieve acts voor je klaarstaan. Zo treedt het gehele illusionistengezin van Hans Kazàn op onder de naam Magic Unlimited. Het reeds succesvolle showtrio Lars, Luc en Angelique geven ook goochelshowtjes weg in Toverland. Kortom: Toverland doet er alles aan om jouw kerstvakantie magisch te maken!

Plopsa Indoor Coevorden
Voor het jongere publiek organiseert Plopsa Indoor Coevorden tijdens de kerstvakantie ook leuke activiteiten. De Kerstman komt samen met  zijn elfje, Bumba en Bumbalu namelijk op tussen 21 en 31 december elke dag langs in het attractiepark. Vanaf 12 uur is de Kerstman aanwezig om met de kinderen op de foto te gaan. Op deze dagen zijn er ook nieuwe Bumba optredens gepland, kan er gedanst worden in de sneeuw en is er op het einde van de dag nog een groot Plopsafeest.

Aqua Bella
Laten we ook vooral het Dolfinarium niet vergeten in onze to do list. Hier is in de kerstvakantie namelijk de spectaculaire dolfijnenshow Aqua Bella te bewonderen. Deze show is eerder dit jaar nog in de prijzen gevallen bij de Brass Ring Awards als beste show ter wereld. Maar voor de show alleen hoef je niet te komen want het gehele park is namelijk van 21 december tot en met 5 januari ook nog eens knus gehuld in winterse sferen. Er staan vuurkorven, er is muziek en er zijn extra activiteiten voor de kinderen gepland zoals knutselen en tekenen. Daarnaast kan men ook nog bij de dolfijnen, zeehonden en zeeleeuwen kijken.

Overige Nederlandse kerstactiviteiten
Bovenstaande attractieparken zijn niet de enige parken in Nederland die tijdens de kerstvakantie geopend zijn. Parken als Duinrell en Speelstad Oranje zijn eveneens geopend. Wanneer het buiten guur en koud is, is het bijvoorbeeld heerlijk om in het warme water van het Tikibad te vertoeven. En bij slecht weer is Speelstad Oranje een goede keuze. Dit overdekte Drentse park is tijdens de kerstvakantie namelijk ook prachtig versierd met kerstversiering. Daarnaast zijn er bij Speelstad Oranje ook leuke kerstarrangementen te boeken.

Over de grens – Disneyland Parijs
Wanneer je tijdens de kerstvakantie buiten Nederland verblijft of je gewoon alle Nederlandse parken al bezocht hebt is het ook mogelijk om in het buitenland naar een attractiepark te gaan. Grote parken zoals Disneyland Parijs of Europa Park pakken in de decembermaand ook altijd groots uit. Disneyland Parijs is tot en met 6 januari ondergedompeld in de kerstsfeer. Er is ten eerste een speciale kerstparade waarin de kerstman ook meeloopt en ten tweede is er ’s avonds en prachtige show met onder andere projecties en vuurwerk. Deze show rond het kasteel van Doornroosje laat bezoekers de tradities van het kerstseizoen van over de hele wereld zien. Het pareltje van Disneyland Parijs is misschien nog wel de 24 meter hoge kerstboom op Town Square.

Over de grens – Europa-Park
Het enorme, Duitse Europa-Park is tussen 23 november en met 6 januari ook omgebouwd tot winterwonderland.  2,5 miljoen lichtjes, 2.500 dennenbomen, tientallen kampvuren en talloze versieringen zorgen voor een echte wintersfeer in het gehele park. Er zijn naast de bekende attracties vele extra winterattracties zoals een typisch Duitse kerstmarkt, een reuzenrad van 55 meter hoog, een ijsbaan, een kinderwonderland, een kinderskischool en een sneeuwhelling. Maar er zijn ook volop shows die passen bij deze tijd van het jaar: een wintercircus, een ijsshow, een lichtparade en een musical.

Over de grens – Phantasialand
Phantasialand, nabij Keulen, doet van 23 november tot en met 12 januari ook vrolijk mee aan de kersthype: het evenement Wintertraum wordt ingelast. Tijdens dit winterevenement zijn er een grote schaatsbaan, een grote kerstboom, vier shows, sneeuw en in China Town duizenden lampjes te zien. De nieuwe voorstelling Fünf vor Weihnachten in het Silverado Theater neemt de toeschouwers mee naar de werkplaats van de Kerstman. In de Wintergarten vieren kasteelheren en geesten samen Crazy Christmas en in Winterfeelings on Ice laten schaatskunstenaars hun behendige danspasjes op het ijs zien. Met Die magische Rose wordt elke Wintertraum afgesloten; een wintersprookje met romantisch aangeklede acteurs en vuurwerk op de Kaiserplatz.

Over de grens – PortAventura
In Spanje doet men in PortAventura ook aan kerstviering. Van 21 december tot en met 6 januari is dit attractiepark ondergedompeld in kerstsfeer. Voor het eerst heeft het park nabij Salou een kerstmarkt. In het themagebied Mediterrània staan meer dan dertig kraampjes allerlei lekkernijen worden verkocht. De Chinese Muur die door het park loopt is deze winter in gebruik als circuit voor sneeuwbanden en in México is een nieuwe ijsbaan aangelegd. Als dat nog niet genoeg is kun je één van de zeventien shows bezoeken. Zo is er een kindershow met Bert en Ernie, een 4D-film en een familieshow over de speelgoedfabriek van de Kerstman.

Over de grens – Gardaland
Nog verder oostwaarts, in Italië bij het Gardameer ligt het attractiepark Gardaland. Hier vindt op 7, 8, 14, 15 december en van 21 december tot en met 6 januari het evenement Magic Winter plaats. Heel veel sfeervolle decoraties, duizenden lichtjes en een dertig meter hoge kerstboom zorgen voor het kerstgevoel bij de bezoekers. Daarnaast is er een musical, marionettentheater, een ijsbaan, sneeuwhelling en kun je een ritje maken in de slee van de kerstman. Ook is er een unieke soort kartbaan: gasten krijgen hier gevoel te racen op sneeuw en ijs. Als klap op de vuurpijl: beeldhouwer Andrea Gaspari gaat op diverse dagen met kettingzaag en beitel blokken ijs te lijf, met als resultaat prachtige ijssculpturen. Winter Magic wordt dagelijks afgesloten met een parade en een feestelijke ceremonie rondom de grote kerstboom.