Guinness World Record voor Guido de Brès en Walibi Holland

Walibi HollandOp vrijdag 27 september was het team van Rocky de Bever weer eens te gast bij Walibi Holland. Deze keer werd er een poging gedaan om het record van ’s werelds grootste educatieve schoolreis te verbreken. André Kuipers en 1872 leerlingen van scholengemeenschap Guido de Brès uit Amersfoort waren samen met 200 docenten aanwezig om het oude record, dat op 1192 leerlingen stond, te verbreken. Dit alles tere ere vanwege het 50-jarig bestaan van de scholengemeenschap. Kijk snel verder voor een verslag van deze spectaculaire ochtend!

Vroege vogels

In alle vroegte, rond half negen ’s ochtends, kwam het team van Rocky de Bever aan bij Walibi Holland. Het park lag er uitgestorven en verlaten bij. Maar dat aanzicht veranderde in recordtempo toen de ruim 2000 mensen het park binnenstroomden. De leerlingen hadden nauwelijks last van de vroegte want iedereen was klaarwakker en opgewekt. Het was drommen op het plein voor het reuzenrad om een goed plekje te vinden want iedereen stond met smart te wachten tot Nederlands  astronaut ten tonele zou verschijnen. Om negen uur zou de aftrap van het evenement moeten zijn maar pas om kwart over negen vingen wij een glimp van André Kuipers op. Onder luid gejuich besteeg hij het hoofdpodium.

G-krachten en gewichtloosheid

Zonder les is een schoolreisje natuurlijk geen educatieve schoolreis. Daarom gaf André Kuipers een natuurkundeles waar de koppeling tussen theorie en praktijk werd gemaakt. Naast zijn beroemde ruimtereizen ging André Kuipers ook in op natuurkundige begrippen zoals zwaartekracht en G-krachten. Via deze begrippen werd een verband gelegd met attracties als de Goliath en de Space Shot. Aan het einde van de natuurkundeles was er nog een tentamen. Leerlingen moesten via hun smartphone vijf vragen over natuurkunde en ruimtereizen beantwoorden. Na de natuurkundeles konden de leerlingen zwaartekracht en de de G-krachten krachten ook daadwerkelijk zelf ervaren in de attracties van Walibi Holland want ze hadden vrij toegang tot het attractiepark.

Houston we’ve got a problem

Het jammere van de natuurkundeles van André Kuipers was dat hij heel snel moest afronden. Er was, door het uitlopen van het programma, nog te weinig tijd om in te gaan op alle onderwerpen die op de planning stonden. Dit kwam een beetje sneu over. Na afloop van de natuurkundeles waren de leerlingen ervan overtuigd dat ze direct het park in mochten maar niets was minder waar. Iedereen moest weer achter de poorten van de hoofdingang wachten terwijl medewerker Pravel Patel van het Guinness World Records controleerde of er ook daadwerkelijk 1872 personen in het park aanwezig waren tijdens de natuurkundeles. Dit tellen duurde ruim een kwartier en de leerlingen stonden op een gegeven ogenblik tegen de hekken aan te slaan uit pure frustratie.

Mission accomplished

Het personeel van Walibi Holland zelf had ook niet echt de ambitie om wat tegen de steeds bozer wordende menigte te doen. Iedereen bleef rustig met de armen over elkaar wachten tot de beste man van Guinness World Records klaar was met het tellen van de koppen. Er was dus beduidend sprake van een logistiek probleem. Na twintig minuten gingen de poorten van het attractiepark eindelijk open de leerlingen stormde als een kudde gnoes uit the Lion King naar binnen. Ondertussen vroegen wij ons af of de recordpoging ook daadwerkelijk geslaagd was. We hadden immers nog geen officiële mededeling gezien of gehoord. Maar na een tijdje kregen we het dan toch te horen dat de recordpoging was geslaagd: mission accomplished!

Onze foto’s