Nederlands bedrijf bouwt haunted houses voor Europa-Park

Van 29 september tot en met 4 november pakt Europa-Park tijdens haar 6e Halloween-feest weer op grootse wijze uit. Overdag is het, te midden van onder meer 160.000 pompoenen, genieten van de meer dan 100 attracties en shows, op 19 avonden nemen echter monsters, vampieren en zombies de macht over. Tijdens de  “Horror Nights starring Marc Terenzi” kunnen onverschrokken bezoekers terecht in een speciaal deel van het park waar zich de haunted houses bevinden. Dit jaar zijn ze alle vijf vernieuwd, drie hiervan worden nu gebouwd door een Nederlands bedrijf.

Sinds 2007 organiseert  Europa-Park een van de grootste Halloween-evenementen van Europa. Op de  “Horror Nights” die na de reguliere openingstijden plaatsvinden, komen ieder jaar nog eens meer dan 50.000 extra bezoekers af. 150 acteurs zorgen daarbij voor een aparte dimensie, in de buitenscènes, maar zeker ook in de haunted houses.

Jora Entertainment uit Ermelo werkt sinds begin augustus aan drie van dergelijke haunted houses.  Het bedrijf is gespecialiseerd in showconcepten en producties voor attractieparken. Paul Nelissen is verantwoordelijk voor de productie: „We hebben al 6 jaar ervaring op dit vlak, maar dat we dit jaar door Europa-Park gevraagd zijn, vinden we een hele eer“.  Zijn collega John Ruisch bedenkt de concepten voor de haunted houses. Als board advisor Entertainment voor IAAPA (de overkoepeling van attractieparken en toeleverende bedrijven) heeft hij zich jarenlang verdiept in het fenomeen Halloween en in menselijke angsten. Door het bezoeken van vele Halloween-evenementen wereldwijd en talloze gesprekken met experts en bezoekers, weet hij met zijn verhaallijnen de juiste snaar te raken. Volgens hem zijn er veel gelijkenissen in de Halloween-feesten, maar ook ziet hij in ieder land een accent: „In Amerika is het bijvoorbeeld ruwer dan in Europa. In Duitsland mag het best een tikkeltje humor hebben en sexy zijn. Daar houden we in Europa-Park dan ook rekening mee“.

In tegenstelling tot de andere parken maakt Europa-Park veel werk van de buitenscènes. Dat sluit naadloos aan bij de ideeën van Jora Entertainment. Paul Nelissen: „Bezoekers moeten buiten en in de wachtrij al enige spanning voelen. Ze zitten dan vanaf de eerste stap in het verhaal wat we in dat haunted house willen vertellen“.  Een house is voor hem geslaagd als hij de bezoekers net als bij een achtbaan een flinke dosis adrenaline kan bezorgen: „We willen de bezoekers maximaal entertainen en zoeken dan ook de uiterste grens op. Het is daarbij zeker niet de bedoeling om ze zo snel mogelijk uit een huis te krijgen”.

Drie van de vijf horrorhuizen zijn bedacht en gemaakt door het Nederlandse bedrijf. In „Down“ gaan de bezoekers letterlijk door een riool, waarbij de bijbehorende fauna natuurlijk niet kan ontbreken. Na een bezoek aan „Take Away“ kan men nooit meer onbevangen naar een Chinees restaurant. Wat men denkt daar achter de schermen aan te treffen, is in dit haunted house werkelijkheid. In „The Villa“, een victoriaans vervallen villa, wordt men welkom geheten door de oude gastheren. Maar of dit een warm welkom zal zijn? Bezoekers zullen opgelucht ademhalen als ze weer afscheid mogen nemen. Ook in de andere twee houses staan zombies („Zombieville“) en mijnwerkers („Be Mine“)  klaar om de onverschrokkenen te ontvangen.

Tijdens de Horror Nights kan men even op adem komen tijdens de ijsshow „Horror on Ice Part III“. Telkens om 21.00 en 22.30 uur verzorgt Marc Terenzi samen met de artiesten van Europa-Park een spannende live-show met rockmuziek en schaatskunsten van het hoogste niveau.

Stoom afblazen kan om 23.00 uur ook in de „Vampire’s Club“. Zombies en vampieren nodigen de bezoekers uit in de dansclub.

De „Horror Nights starring Marc Terenzi“ vinden van 28 september tot en met 3 november 2012 iedere vrijdag en zaterdag plaats, daarnaast ook op 2 en 21 oktober en dagelijks tijdens de Festivalweek van 26 oktober tot en met 3 november. Tickets zijn  vanaf 13 Euro in de voorverkoop verkrijgbaar. Tickets voor de zaterdagen zijn uitsluitend via voorverkoop te koop: geen avondkassa.

De toegang tot de Vampire’s Club kost 5 € (kan alleen in combinatie met een bezoek aan de “Horror Nights”). Toegang tot de “Horror Nights” wordt aanbevolen voor personen vanaf 16 jaar. Meer informatie: www.horror-nights.de