Review: Rocky de Bever 2 dagen in de Winter Efteling

Winter Efteling logoHet team van Rocky de Bever was vorig jaar, in 2016, voor het eerst naar de Efteling geweest. Omdat het vorige bezoek ons zo goed bevallen was, wilden we dit jaar wat langer blijven. We kozen ervoor om in een rustige periode te gaan: 4 op 5 december 2017. Dan bleven we slapen in het Efteling Hotel. Boften wij even: dan was het ook weer  Winter Efteling! De Winter Efteling duurt dit jaar van maandag 13 november 2017 tot en met woensdag 31 januari 2018. Benieuwd naar ons bezoek? Lees dan onze review!

Aankomst en algemene indruk

We kwamen aan op maandagmorgen 4 december 2016 omstreeks 10 uur. We konden onze auto parkeren bij het hotel. Omdat er voor hotelgasten een speciale ingang is, sta je zo in het park. Als hotelgast mag je bovendien een half uurtje eerder het park in. Vorig jaar waren vanwege het koude weer veel achtbanen gesloten. Dit jaar was het warmer dan vorig jaar, ongeveer 10 graden boven het vriespunt. Dat beloofde dus veel goeds! Onze wens kwam uit. Alle achtbanen, behalve de Bob, waren geopend. Nog een pluspunt: het was helemaal niet druk in het park. De wachttijden vielen ons erg mee: de langste wachtrij die we die dag gezien hebben in de Efteling app, was 15 minuten voor Symbolica. We gaan nu het hele attractiepark door, op reis door de verschillende ‘rijken’.

Attractieaanbod

Anderrijk

Het Anderrijk ligt in het zuiden van het park. Het is een prachtig themagebied vol leuke attracties. Er staan veel diverse attracties: voor jong en oud is er wat wils. En ook de details zijn prachtig. Er is heel veel zorg besteed in de Efteling aan aankleding en thematisering. Dat is goed te merken. Enfin, nu wat over de attracties in het Anderrijk. In 1978 opende hier het Spookslot als 1e grote attractie buiten het Sprookjesbos. We zijn dit jaar voor het eerst in het Spookslot geweest. De attractie is behoorlijk gedateerd, maar daarom niet minder mooi. 5 jaar later werd het parkdeel uitgebreid met de wildwaterbaan Piraña (1983), gevolgd door de Bob (1985). In 1986 opende de indoorattractie Fata Morgana, een Oosters sprookje uit Duizend-en-één-nacht. In 2002 opende de 3D-bioscoop PandaDroom. Tijdens de Winter Efteling zijn de Piraña en achtbaan De Vliegende Hollander gesloten.

Marerijk

Het Marerijk ligt in het westen van het park. De ontstaansgeschiedenis van de Efteling ligt in het Marerijk, waar in 1952 het Sprookjesbos werd geopend, waarin toen nog 10 sprookjes werden uitgebeeld. 4 jaar later werd de Stoomcarrousel (1956) toegevoegd aan het park. De carrousel werd in het begin nog echt middels stoom aangedreven. In 1969 opende de Stoomtrein. In 1971 opende het Diorama: een grote hal met een gedetailleerde miniatuurwereld. In 1990 werd het Volk van Laaf aangelegd, een fictief dorpje waar de bezoeker kennismaakt met de Laven. Het dorpje is zowel vanaf de grond als vanuit de monorail te bezichtigen. In de monorail hoef je niet zelf te trappen. De Droomvlucht opende in 1993, een jaar na de oorspronkelijk geplande opening ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de Efteling. Daarnaast een favoriete attractie bij ons. In 1996 opende madhouse Villa Volta: het 1e madhouse ter wereld.

Reizenrijk

Reizenrijk ligt in het noorden van het park. Door het rijk rijdt de Stoomtrein die met een soort platte brug de Gondolettavijver oversteekt. In 1981 opende de tow boat ride Gondoletta, waarbij je een prachtige over een vijver maakt. In 1984 volgde Carnaval Festival, een overdekte attractie je langs 270 poppen uit 15 landen rijdt. Sinds de komst van de Pagode (1987) geniet je op een hoogte van 45 meter van een uitzicht over het hele park. In 1988 werd de theekopjesattractie Monsieur Cannibale geopend. De meest recente aanwinst in het Reizenrijk is de overdekte achtbaan Vogel Rok (1998), gebaseerd op de verhalen van Sinbad de Zeeman. Voor (kleine) kinderen zijn de Kleuterhof en het Avonturendoolhof. We zijn in het Reizenrijk net als vorig jaar neergestreken bij restaurant Panorama voor een versnapering. Ze hadden zelfs speciale Sinterklaastompoucen van de plaatselijke bakker in het assortiment! Wat een verwennerij.

Ruigrijk

Ruigrijk ligt in het oosten van het park. In 1981 opende hier de Python, een achtbaan met loopings. Een jaar later volgde het schommelschip Halve Maen (1982) en in 1984 werden de kinderattracties Polka Marina, een soort carrousel met bootjes, en De Oude Tufferbaan, een parcours waar T-Fords rondrijden, toegevoegd. In 2007 opende de langverwachte attractie De Vliegende Hollander, een combinatie van een achtbaan en een darkride. Op 1 juli 2010 opende in het Ruigrijk een dubbele houten achtbaan met de naam Joris en de Draak. Voor de bouw van Joris en de Draak moest de houten achtbaan Pegasus verwijderd worden. Deze was in 1991 geopend en werd medio 2009 afgebroken. In de zomer van 2015 opende de Efteling Baron 1898, een dive coaster. De Baron deden we dit jaar ook voor het eerst. We vonden de achtbaan prachtig gethematiseerd. Alles klopte: van de ouderwetse vloertegeltjes tot de bewegingen van de animatronic. Daarnaast sowieso een gave baan om te doen.

Shows en entertainment

De Efteling kent behoorlijk wat shows en entertainment. Tijdens de Winter Efteling is dat aanbod wel wat verminderd. Logisch uiteraard: bij winterweer is niet elke show geschikt. Wij hebben, vanwege de tijd, tijdens ons bezoek helaas geen shows kunnen meemaken. Voor wie geïnteresseerd is: op de website van de Efteling staat een overzicht met alle shows en al het entertainment. Al deze shows en het entertainment zijn gratis toegankelijk tijdens een bezoek aan het park. Wel bestaat de kans dat de show vol is voor dat die begint. Met name Ravelijn is populair bij jong en oud.

Efteling Hotel

Na een dagje rondhangen in de Efteling, was het tijd om naar ons hotel terug te gaan. We kwamen rond half 5 aan bij het hotel. Daar checkten we in en vervolgens gingen we onze comfortkamer binnen. De kamer was keurig in orde. Geen vuiltje te bekennen en alles was erg schoon. Het bed was strak opgemaakt en de spiegel met daarachter de televisie blonk ons tegemoet. In de badkamer hebben we ons even opgefrist. Om 18.00 uur konden we aanschuiven voor een heerlijk diner in het restaurant. Een feest voor de zintuigen en helemaal niet duur. We konden ongestoord dineren want het was lekker rustig. ’s avonds gingen we terug naar de kamer en toen hebben we tv gekeken. Er zaten heel veel zenders op de tv, naast de Efteling zenders was er genoeg anders te zien. Vervolgens hebben we heerlijk geslapen in de fijne bedden. De volgende morgen konden we uitgebreid ontbijten: er was heel veel keuze bij het ontbijtbuffet. Na het ontbijt hebben we uitgecheckt, zodat we om 10.30 uur weer in het park konden staan.

Eindoordeel en foto’s

We hebben ons die hele 2e dag weer weten te vermaken. Want de Efteling biedt genoeg te doen om meer dan 1 dag mee te vullen. Alleen met de attracties zijn we ditmaal al 2 dagen zoet geweest! Het Sprookjesbos hebben we nog niet eens gezien. Werkelijk alles in dit park en in het hotel is tot in de puntjes afgewerkt en verzorgd. Van hygiënische toiletten tot uitstekend eten, van vriendelijke medewerkers tot prachtige aangelegde perken. De Efteling is betoverend voor iedereen, voor elke leeftijd! We hopen in de toekomst weer terug te mogen keren, maar dan tijdens de zomermaanden. We zouden graag het park eens in een warmere maand bezoeken om van het entertainment en de wonderlijke sfeer te proeven. Efteling: bedankt voor deze magische dagen. Jullie krijgen van ons een dikke 9,5 als rapportcijfer!