Verlaten Joyland Amusement Park tegen de vlakte

Joyland logoEr was nog maar heel weinig over van het in 1949 geopende Amerikaanse Joyland Amusement Park, gelegen in Wichita in Kansas USA, maar nu worden de laatste resten van het sinds 2006 gesloten attractiepark verwijderd. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender Kake. Het park ligt nu nog vol met rotzooi en resten van wat ooit attracties waren. De huidige eigenaars van het park willen de laatste restanten zo snel mogelijk tegen de vlakte hebben.

Na de sluiting van het park in 2006 was men van plan om het te verkopen aan een nieuwe eigenaar. Maar Roger Nelson, nu eigenaar van het park, heeft de hoop om het park te verkopen nu opgegeven. Er is na negen jaar nog steeds geen koper gevonden. Daarom is men in januari 2015 begonnen met de sloopwerkzaamheden. Als de lap grond leeggemaakt is, willen de huidige eigenaars het verkopen aan een nieuwe eigenaar. Het doet zoon Nelson pijn om te zien hoe de lap grond, de restanten van het levenswerk van zijn vader er nu bijliggen. Ondanks dat er bordjes zijn waarop verboden voor onbevoegden staat, heeft Nelson ontdekt dat in de afgelopen jaren een handjevol mensen toch het park is binnengedrongen. Ze hebben onder andere attributen uit het oude spookhuis meegenomen. Ook hebben ze vernielingen aangebracht in het park. Speurwerk van de politie heeft wel wat opgeleverd. Er is voor zo’n twintig tot 30 duizend dollar aan attributen bij mensen thuis vandaan gehaald.

Geschiedenis
De oprichter van het park, Lester Ottaway was ooit bouwer van racevoertuigen. Uit een gesloten attractiepark heeft hij in 1933 een kapotte stoomlocomotief uit 1905 op de kop getikt. Hier maakte hij een bouwproject van. Samen met zijn zoons Herbert en Harold knapte hij de oude trein in zijn geheel op. Toen dit project klaar was, ging hij op zoek naar een ’thuis’ voor de stoomlocomotief. Hiervoor stichtte hij het attractiepark Joyland. In 1949 kreeg het park een 790 meter lange houten achtbaan die een topsnelheid van 80 km per uur haalde. Vader Ottaway overleed in de jaren ’50 en zijn zoons namen het park van hem over. Ze hebben het nog tot in de jaren ’70 gerund, daarna verkochten zij het park aan Stanley, de vader van Roger, en Margret Nelson. Onder het bewind van dit paar kwamen er enkele grote attracties in het park, waaronder een uniek spookhuis genaamd Whacky Shacks.

In moeilijkheden
Het park raakte begin de 21e eeuw in het nieuws bekend toen er een ongeluk gebeurde. Een 13-jarig meisje viel uit het reuzenrad en raakte daarbij ernstig gewond. Er werd een groot onderzoek opgezet om de toedracht van het ongeval te achterhalen. Hierdoor kreeg het park last van negatieve publiciteit. Het park raakte niet veel later in economische moeilijkheden en werd, ook mede door niet veilige attracties, gedwongen om te sluiten. Diverse partijen investeerden in het park, waardoor Joyland in 2006 weer open kon. Zo waren er opknapwerkzaamheden aan de boomstamattractie gedaan en werd en tienduizend dollar in de houten achtbaan gestoken om hem te renoveren. Maar het kwam niet meer goed met Joyland. Het park sloot voorgoed in 2006. Wel was Margret Nelson zo goed om de draaimolen uit 1949 te doneren aan een botanische tuin in de stad.