Nieuwe parken, themawerelden en attracties: een nieuw seizoen voor Europese attractieparken

Meer dan 300 attractieparken in Europa leggen momenteel de laatste hand aan de nieuwigheden  voor het 2013-seizoen, dat voor veel parken eind maart begint. In heel Europa is deze winter in totaal meer dan 500 miljoen euro geïnvesteerd om nog spannendere attracties, nog meer plezier en nog meer leuke ervaringen te kunnen bieden. Het doel is om in 2013 meer gasten te verwelkomen voor een leuk dagje uit met het hele gezin.

Een bezoek aan een attractiepark is een geweldige bestemming om er met het hele gezin een dagje op uit te trekken. Parken en attracties in Europa hebben op grote schaal geïnvesteerd om de ervaring van de gasten te verbeteren en om bezoekers nog meer sensatie te kunnen bieden. In de lente van 2013 worden zelfs twee compleet nieuwe themaparken geopend, in Istanboel (Turkije) en op Sicilië (Italië).

Verder presenteren diverse bestaande parken hun gasten talloze nieuwe opwindende attracties en recordbrekende achtbanen. Veel parken hebben hun attracties daarnaast aangevuld met compleet nieuwe themawerelden. In deze gebieden wordt de bezoeker ondergedompeld in de wereld van sprookjes, kinderboeken, fantasielanden en exotische werelden, ver van hier. Karen Staley, vicevoorzitter van IAAPA Europe (International Association of Amusement Parks and Attractions), zegt hierover: “Verhalen en sprookjes blijven onverminderd van belang voor alle parken. Hun doel is om gezinnen de mogelijkheid te bieden samen een uniek avontuur te beleven door in een compleet andere wereld te stappen en het leven van alledag even helemaal achter zich te laten.”

Als onderdeel van hun strategie doen verschillende parken aanvullende investeringen in het aanbod aan verblijfsaccommodaties. Zij bieden bezoekers de mogelijkheid om vakantie te vieren op of bij het park. Op veel plaatsen worden nieuwe hotels gebouwd, zodat gasten ook een nachtje kunnen blijven. In 2013 breiden twee parken hun capaciteit uit met de bouw van unieke onderkomens. In Frankrijk kunnen gasten nu overnachten in jachthuizen met uitzicht over een savanne met Afrikaanse dieren. En in Zuid-Duitsland krijgen bezoekers de unieke gelegenheid om in een middeleeuws ridderkasteel te slapen.

Jaarlijks verwelkomen meer dan 300 parken in Europa ruim 160 miljoen bezoekers. De totale jaarlijks omzet is ca. 10 miljard euro. De attractiesector heeft voor 2013 meer dan 500 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe projecten en verbeteringen van de parken.