Uit de oude doos: Van La Via Volta naar Speed of Sound

Vorige week zijn we gestart met een vierdelige serie over enkele kenmerkende attracties van Walibi Holland. De eerste keer zijn we in de geschiedenis gedoken van de Rattle Snake, deze week is de Speed of Sound aan de beurt. Het had maar weinig gescheeld of de Speed of Sound stond heden ten dage niet meer op zijn vaste stekkie in Walibi Holland. 

De Speed of Sound werd als La Via Volta in 2000 geopend. De Vekoma boomerang-achtbaan werd in de grote transformatie van Walibi Flevo naar Six Flags Holland geopend. Het was één van de vier grote nieuwe achtbanen, waartoe ook de Robin Hood, Xpress en Flying Dutchman behoren. Hoewel er bijna 50 achtbanen van hetzelfde type in de wereld staan, is de La Via Volta voor Nederlandse begrippen erg uniek. Het is namelijk de enige achtbaan in Nederland die ook achterwaarts rijdt. De La Via Volta stond in het Italiaanse themagedeelte van Six Flags Holland. De achtbaan zelf leek echter amper Italiaans. Alleen een poort, een paar vlaggen en een aantal beelden deden iets Italiaans aan. Het station was erg simpel uitgevoerd. Het station was overdekt met een blauw-wit gestreepte tent. Bij de verbouwing naar Walibi World in 2005 is er vrijwel niks aan de La Via Volta veranderd. Pas begin 2007 zou de achtbaan voorgoed veranderen.

Begin 2007 maakte het toenmalige Walibi World bekend dat de La Via Volta zou sluiten. Volgens de directie van Walibi World had dit als doel om de balans in het park terug te krijgen. Walibi World had veel attracties thrill-attracties voor jongeren en wilde meer een familiepark zijn. In juni 2007 draaide de La Via Volta haar laatste rondjes. Na de sluiting werd de achtbaantrein verplaatst naar het Engelse attractiepark Pleasurewood Hills. De constructie van de baan bleef achter in Walibi World. Na de sluiting bleef het lange tijd angstvallig stil rond de La Via Volta. Bij de seizoensopening van 2009 was de La Via Volta omheind met een schutting waarop de ‘Walibi World bouwt hier aan de toekomst’ te lezen was. Dat bouwen duurde uiteindelijk maar liefst vier jaar.

In het seizoen 2010 begonnen er geruchten de ronde te doen, dat de La Via Volta in 2011 weer zal heropenen. Rond september van dat jaar verscheen ineens een klein gedeelte van de geverfde baan. Enkele weken erna begon men met het compleet schilderen van de baan. Hiermee werden de geruchten bevestigd. Begin 2011 maakte Walibi World, wat inmiddels van naam was veranderd naar Walibi Holland, officieel bekend dat de achtbaan bij de opening van seizoen 2011 weer zal heropenen als ‘Speed of Sound’.

In januari 2011 werd de Speed of Sound aangekondigd. De achtbaan werd oranje met paars geverfd, er werd een nieuwe trein besteld en er zou muziek in de trein te horen zijn. Nadat de schilderwerkzaamheden klaar waren, werd de achtbaan opnieuw gethematiseerd. De tent over het station werd verwijderd en vervangen door een fatsoenlijk stationsgebouw. Over één van de twee uiteinden van de Speed of Sound werd een tunnel geplaatst, en in de achtbaan werd muziek van de W.A.B. ingebouwd.